Compromís recorda que el PP du ignorant des de 2015 el problema de la xylella al Senat

34468576056_9bb24e982b_kLa coalició va advertir als alts càrrecs del Ministeri d’Agricultura del greu problema que s’acostava i li reclamava mesures urgents excepcionals

 

El senador de Compromís per Castelló, Jordi Navarrete, ha lamentat que el PP no s’estiga prenent seriosament el problema de l’arribada a la Península de la Xylella fastidiosa, tot que estan advertits d’aquesta problemàtica des de fa gairebé dos anys. “A l’octubre de 2015, Compromís va interpel·lar al Senat al secretari general d’Agricultura i Alimentació per la falta de controls i va reclamar mesures a nivell estatal i europeu, ja que ni la tala d’un milió d’arbres ha servit per acabar amb un enemic que pot posar en escac un cultiu de vital importància a les comarques de Castelló, València i Alacant i que ha complementat moltes economies, especialment en el nostre món rural“, ha denunciat Jordi Navarrete.

 

Els senadors de la coalició han reclamat en la tramitació dels diferents pressupostos generals de l’Estat partides específiques per a la lluita contra la xylella, campanyes de prevenció, informació i, sobretot, control a les fronteres “quelcom que insistim no funciona tal i com han constatat els propis inspectors europeus i el menyspreu reiterat a les nostres peticions de modificació de normatives i controls, però com sempre ho fien tot al que diga Europa, compleixen formalment amb l’aprovació de plans de contingència i uns reials decrets però ni concreten fons per els afectats ni endureixen els controls“, ha afegit Navarrete.

 

Els llauradors, que hui reclamen mesures deuen saber que “el PP i la seua ministra Isabel Tejerina, han romàs en fora de joc amb aquest tema, sense destinar fons a la investigació com reclama el centre de referència de malalties bacterianes de l’IVIA i sense que parega que els importe massa la demostrada letalitat de la xylella al camp mediterrani“. L’última de les demostracions ha estat el rebuig en solitari del PP d’una moció que Compromís va portar a la Comissió d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Senat al mes de maig, on van votar en contra d’una proposta que reclamava definir les quanties i incrementar les partides pressupostades existents fins als 150 milions d’euros, incorporant partides per compensar les persones afectades en els seus cultius. La iniciativa de la coalició també reclamava incrementar les ajudes i control d’eixida de tot el material vegetal. La coalició també va presentar una esmena als PGE 2017 per valor de 3 milions d’euros destinats a la millora de la sanitat agrària i la competitivitat de la força amb determinades plagues i malalties vegetals com la Xylella fastidiosa, el trip del te, o l’arna gatemalteca de la creïlla, que estan sent causa d’alarma en el sector, i que va ser rebutjada pel PP i Ciutadans.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.