El Consell aposta a Elx per aplicar ciència i coneixement en la lluita contra el morrut roig

AGRIC_Visita_a_Elx_nota2
image-329332

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic y Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha compartit hui a Elx amb els representants dels agricultors i dels regants la política integral de la Generalitat en matèria hídrica per a lluitar a curt i llarg termini contra els efectes de la sequera i el canvi climàtic.

En una reunió amb el sector agrari junt amb l’alcalde Carlos González, la consellera ha explicat les actuacions previstes per a potenciar la reutilització d’aigües, modernitzar els regadius i acabar les obres del Transvasament Xúquer-Vinalopó, que suposen inversions per valor de 120 milions d’euros i la reclamació al Govern d’acabar de reparar la Bassa de San Diego i optimitzar la producció de la dessaladora de Torrevieja.

Cebrián ha reafirmat el compromís de la Conselleria amb l’Ajuntament i els elxans per preservar la salut del palmerar, amenaçat per la plaga del morrut roig, per a protegir “un bé que és patrimoni de la Humanitat alhora que font de riquesa”.

Ha explicat que el Consell treballa amb la corporació a reactivar l’estratègia contra el morrut roig i ha recordat que la conselleria té previst gastar 2,3 M€ en 2016 a combatre esta amenaça i que aposten en això per aplicar la ciència i el coneixement al nostre abast. D’eixa quantitat, 200.000 euros seran per a un conveni amb la Universitat Politècnica de València per a millor aprofitar paràsits que ajuden a eradicar-ho. A més, des d’esta primavera es duplicaran els efectius de vigilància aportats per la Conselleria per a reduir l’interval entre la revisió de totes les palmeres del nucli urbà i els palmerars històrics.

La consellera, que ha conclòs la seua visita amb un recorregut pel palmerar, ha elogiat l’harmonia amb què conviuen en el municipi elxà l’agrari, l’urbà i el respecte pel medi ambient. També ha estat en el parc Natural de El Hondo, on han soltat 10 exemplars de rosseta, un au en perill d’extinció. El Hondo és el zona humida d’aigües dolces i salobres més important d’Alacant, la salut hídrica i gaudi del qual per la ciutadania depenen de la col·laboració amb la Comunitat de Regants de llevant (Marge Esquerre del Segura), amb la que Cebrián ha mantingut una trobada en el parc.

La consellera, que ha sigut rebuda pel nou president de la junta rectora, Vicent Sansano, ha incidit en la necessitat d’establir acords de futur que satisfacen tant els interessos dels regants com les necessitats del zona humida i el seu aprofitament en activitats d’oci i coneixement. “La seua supervivència simbolitza la nostra supervivència i la dels valors que ens reconcilien cada dia amb la vida”, ha assenyalat en relació amb la solta d’exemplars de rosseta, un au la població reproductora del qual a Europa Occidental es localitza bàsicament en les Marismas del Guadalquivir, les Salines de Santa Pola i El Hondo. En 2013 tota la població d’este parc natural es va reduir a una parella; al començament de 2016 havia ja 10 i la conselleria ultima un pla de conservació d’esta anàtid en perill d’extinció, que inclou la solta d’exemplars efectuada hui.

Després de la visita a El Hondo, Cebrián s’ha reunit amb  la Junta Directiva de l’Associació de Productors i Comercialitzadors de la Mangrana Mollar, que gaudix ja del reconeixement com a Denominació d’Origen Protegida per part de la Unió Europea. La consellera ha explicat que els tràmits previs a la publicació en el DOCV del Reglament del Consell Regulador avancen adequadament, com també ho fan els passos necessaris per a acreditar-se en la norma UE-En-17065, perquè així la DOP entre en ple funcionament.

La agenda de la consellera ha inclós la visita a la que serà la seu de la Denominació d’Orige Protegida de la Mangrana Mollar, un edifici de la Conselleria que ha servit com a centre de transferència de tecnologia i OCAPA (oficina comarcal per a l’atenció a l’agricultor). Elena Cebrián s’ha mostrat contenta de col·laborar en que la Mangrana Mollar, que és també part de la imatge de l’altre Patrimoni de la Humanitat d’Elx, El Misteri, tinga la seu més digna possible, la que es mereixen els productors dels quasi 40 municipis emparats per la nova figura de qualitat europea.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.