728x90 MMVTA_Hortanoticies_concienciacio¦ün_728x90px

El Constitucional admet el recurs del govern valencià als pressupostos de l’Estat per al 2016

maxresdefault
image-326911
La Generalitat Valenciana diu que és un “triomf” l’admissió a tràmit. Les Corts espanyoles i el govern tenen 15 dies per personar-se en el procés

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs presentat per la Generalitat Valenciana a la llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2016 per considerar que són una ” discriminació” per als cinc milions de valencians.

El recurs d’inconstitucionalitat va ser presentat el passat 28 de gener davant el Consitucional pel mateix president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, qui va estar acompanyat per la consellera de Justícia, Gabriela Bravo. Després de mesos preparant el recurs, el govern valencià va justificar la seva presentació al·legant el deficient finançament que suposaven els pressupostos per al País Valencià.

Menys d’un mes després, el Constitucional ha acordat donar trasllat de la demanda i els documents presentats al Congrés dels Diputats i al Senat, així com al govern espanyol, perquè en el termini de quinze dies puguin personar-se en el procés i formular al·legacions, segons el text d’admissió a tràmit facilitat a EFE per la Generalitat

El recurs està adreçat contra les transferències a les comunitats autònomes previstes en el Títol VII, capítol II, articles 111 i 112, i que es refereixen als “Sistemes de finançament d’ens territorials”, “Transferències a Comunitats Autònomes per participació en els ingressos de l’Estat” i “Fons de Suficiència Global”, tots ells dins de la Secció 36. A més, en la secció 98 es refereix a les transferències corrents de Comunitats Autònomes i Fons de Suficiència.

Fonts de la Generalitat Valenciana han assenyalat moments després de conèixer la decisió del Constitucional que l’ admissió a tràmit és “un triomf” atès que no és senzill que aquest tribunal admeti qüestions relatives a pressupostos públics.

La Generalitat Valenciana considera que els Pressupostos de l’Estat per aquest any perjudiquen al País Valencià atès que l’obliga a ingressar a l’Estat 1.329 milions al Fons de Suficiència Global, una obligació que és conseqüència de la llei de Finançament Autonòmic de 2009, en la qual es va introduir una clàusula perquè cada comunitat pogués mantenir els seus recursos anteriors.

Rescatar el que pertoca als valencians

El president Ximo Puig va assenyalar el dia de la presentació del recurs que la motivació per acudir a la via judicial era que “cinc milions de valencians se senten discriminats per una llei que situa els serveis públics en un espai de discriminació entre unes comunitats autònomes i unes altres”, alhora que va assenyalar que l’objectiu d’aquesta iniciativa legal era ” intentar rescatar part d’allò que els pertany” als ciutadans del País Valencià.

Al seu judici, “no pot haver-hi la situació d’asimetria” entre territoris que existeix en aquests moments per la prestació de “els mateixos serveis públics, que en alguns casos dupliquen i tripliquen la percepció d’uns ingressos i uns altres”.

El president va recordar a les portes del Tribunal Constitucional que es presentava el recurs després d'” esgotar totes les vies de diàleg” amb Marianp Rajoy i el ministeri d’Hisenda i que no s’acceptés la proposta de reunir la comissió bilateral per trobar alguna solució negociada.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.