El deute municipal se situa en el seu nivell més baix des de l’any 2005

València Noticies | Redacció.- El deute municipal continua reduint-se, i ha arribat al seu nivell més baix des de l’any 2005. Així s’arreplega en l’informe emés pel Banc d’Espanya, que es publicarà en els pròxims dies, i que permet comprovar que, segons les dades oficials, el nivell d’endeutament corresponent al primer trimestre de 2016 (l’últim avaluat) s’ha situat en 709 milions d’euros, una quantitat que suposa el nivell més baix dels últims 11 anys.

El Banco de España avala la reorientación de la deuda de Valencia.
image-382528
La dada reflectix la tendència a la baixa que s’ha registrat en els comptes municipals en els últims mesos, fruit de les polítiques impulsades per l’equip de govern basades en la contenció de determinades despeses “supèrflues” i en la reorientació de les inversions i la gestió de les diverses àrees de govern. El deute municipal a final del 2005 es va situar en els 714 milions d’euros, mentre que a final del primer trimestre de 2016 s’ha reduït fins als 709 milions.

De fet, ja a final de l’any passat s’havia aconseguit rebaixar en 5 punts el percentatge d’endeutament local interanual (dada que es va conéixer a final de març, que es va situar en el 89,03 %, davant del 93,83 % de final de 2014).

La política de reducció del deute de l’Ajuntament ha sigut una de les prioritats del nou equip de govern, tot just prendre possessió del govern de la ciutat el passat mes de juny, complint els plans imposats per l’Estat a l’Ajuntament, després de disparar-se a 1.000 milions el deute municipal l’any 2012, per a fer front al pagament de factures en els calaixos i pendents de pagament que havia acumulat el govern del PP. Esta política s’ha compatibilitzat amb l’increment dels recursos alliberats del servici del deute per a ser destinats a servicis a la ciutadania -30 milions l’any 2016-, per mitjà del refinançament del deute municipal, amb una reducció del pagament d’interessos, i una limitada carència d’amortitzacions en els anys 2015 i 2016.

El deute heretat suposava el 93 % del pressupost municipal, una elevada quantitat que, tal com destacava l’alcalde, Joan Ribó, en el seu moment va ser un “verdader handicap” a l’hora d’elaborar els pressupostos per a enguany i poder invertir per a la ciutadania.

A partir d’eixe moment, les diferents mesures impulsades per a anar reduint el percentatge d’endeutament i el deute viu (és a dir, el que queda per pagar de deute) han anat donant fruit, que es concreta en un descens continuat fins a arribar als nivells previs a l’inici de la crisi econòmica i molt per davall de les dades a què es va arribar en els mandats anteriors. En paraules de Joan Ribó, “és possible eixir de les polítiques d’austericidi i de retallades que hem viscut en les legislatures passades, amb una bona gestió econòmica que faça confluir una major despesa en polítiques socials i, al mateix temps, prenga el camí de la reducció del deute. La ciutadania exigix polítiques econòmiques responsables, que eviten el malbaratament i l’amiguisme, i pensen en els veïns i veïnes de la ciutat. I en això estem en este govern municipal”.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.