728x90 MMVTA_Hortanoticies_concienciacio¦ün_728x90px

El Festival Tercera Setmana tanca la seua primera edició Ambun 65% d’ocupació i un total de 7.000 espectadors

El Péndulo | Redacció.- La  primera  edició  del  festival d’arts escèniques Tercera Setmana, celebrat en la ciutat de València  entre  l’11  i  el  19  de  juny,  s’ha  tancat  amb  un  balanç positiu.  El  percentatge  d’ocupació  en  les  15  sales on  el festival ha disseminat la seua programació ha sigut d’un 65%, la qual  cosa  es  tradueix  en  prop  de  4.700  espectadors en  els teatres, que sumats als més de 2.300 en els cinc espectacles de carrer  celebrats  en  nou  espais  oberts,  eleva  l’audiència  a  un total de 7.000 assistents a les 53 representacions oferides. A aquesta  xifra  se  suma  una  altra  dada  optimista:  el públic  va esgotar les entrades en 12 del total de 39 funcions en sala. Els  bons  resultats  adquireixen  major  rellevància  si  es  valora que  no  solament  es  tractava  del debut d’una  nova  cita  amb les arts escèniques, sinó que la data triada per a programar-la va ser  juny,  un  mes  concorregut  enguany  a  València  en diversitat d’esdeveniments   culturals.   El   festival   ha   involucrat   a institucions  autonòmiques,  provincials  i  municipals,  i  comptat amb un ampli respatler i seguiment en mitjans de comunicació, no solament en l’àmbit local sinó també en el nacional.

“Aquesta circumstància, a més de manifestar l’interès despertat pel  projecte,  ho  ha  fet  visible,  aconseguint  un  molt  bon posicionament  i  creant  un  corrent  d’opinió  favorable que reverteix en la pròpia imatge, en la dels organitzadors i, per extensió, en la de la ciutat que ho acull, València. Si el dia 10 ningú coneixia el festival, el 22 ja no podem dir el mateix”, ha assegurat en roda de premsa el director artístic de Tercera Setmana, Salva Bolta.

El equipo de la cita internacional ya empieza los preparativos de la próxima entrega.
image-392313

En total, el festival ha oferit espectacles de 28 companyies, de les quals, tres eren internacionals, 10, de la Comunitat, i 15, de  la  resta  de  l’Estat.  Aquestes  companyies  han  arreplegat percentatges  variables  de  disciplines  artístiques  diverses: teatre de text, dansa, teatre gestual, circ, teatre de carrer, performance, teatre físic, música, infantil i teatre d’objectes.  “Hem  treballat  en  les  sales  del  centre  de  la  ciutat i  en  les sales dels barris: hem ampliat els límits d’actuació en el nucli urbà, estenent els braços dels llocs de representació als barris on  difícilment  arriba  la  notícia  d’una  ciutat  viva”,  ha ressaltat Bolta.

El festival ha representat les seues propostes distribuïdes per tota  la  ciutat,  amb  presència  en  barris  perifèrics com Benicalap, Patraix,  Russafa, Sant  Marcel·lí, El Cabanyal  i El Grau,  en  coherència  amb  la  vocació  de  descentralització de Tercera Setmana.

“La valoració és molt positiva, però volem seguir millorant en la   pròxima   edició.   Ara   és   el   moment   d’escoltar   als patrocinadors,  al  públic  i  als  professionals,  seguir  creixent, que el Festival siga reconegut dins i fora, amb personalitat pròpia i amb la complicitat de tots aquells que vulguen sumar”, ha anunciat  la  presidenta  de  l’Associació  d’Empreses  d’Arts  Escèniques del País Valencià (AVETID), Mari Ángeles Fayos.

Un equip independent

L’associació  és  la  responsable,  en  col·laboració  amb  la Universitat de València, de l’engegada d’aquesta nova iniciativa cultural.  L’Institut Valencià  de  la  Cultura ha  coorganitzat  la cita  anual,  que  també  ha  comptat  amb  el  suport  de Agència Valenciana de Turisme, la Diputació de València, i l’Ajuntament de València a través de les àrees d’Alcaldia, Cultura, Mobilitat i   Desenvolupament   Econòmic   Sostenible.   A   més   d’aquestes entitats, han conformat el consell consultiu del festival SGAE, FEHV, CECOVAL, Unión  Hotelera, Cadena  Ser, Las  Provincias  i Levante EMVEMV. La  gestió  del  festival  no  ha  vingut  directament  de la  mà  d’AVETID,  sinó  que  l’associació  ha  encarregat  el  treball  a  un equip independent que ha reunit a 135 professionals. Del total, l’equip  d’organització  i  gestió  estava  conformat  per  25 persones, l’equip tècnic, per 20, el personal en les sales, per 75, i 15 voluntaris.

“Podem dir, amb humilitat i orgull, que aquesta primera edició ha sigut  un  èxit  -declara  Salva Bolta-. I  en  parlar  d’èxit  em referisc al fet que hem aconseguit posar en peus un projecte de festival   professional,   artísticament   plural,   lliure   de prejudicis i complexos, i amb l’ambició de ser casa de trobada anual  entre  artistes  i  espectadors.  Hem  donat  ocupació a treballadors de tots els oficis del sector i hem oferit treballs de qualitat i rigor als més diversos públics. L’èxit afegit per a  nosaltres  ha  sigut  aconseguir  una  tasca  més  complexa:  no solament  realitzar  una  edició  del  Festival,  sinó  realitzar  la primera, crear i engegar per primera vegada una organització, un equip de treball amb el qual executar-la. El que manifesta una vegada  més  que  en  aquesta  ciutat  posseeix  un  actiu de professionals lliures i independents de primer ordre”.

Tercera Setmana ha comptat amb un pressupost de 290.000 euros, dels quals un 68% s’ha cobert amb finançament institucional, un 4% ha sigut privat, un 8% de recursos propis d’AVETID, i un 20% de la venda d’entrades. Referent a açò, el festival ha fet una ferma aposta per la sostenibilitat del projecte amb la inclusió entre   les   seues   propostes   d’activitats   gratuïtes,   però, sobretot,   implantant   una   important   política   de   preus assequibles,   amb   un   descompte   específic   del   25%   alsprofessionals del sector.

Atenció al sector professional

Mari Ángeles Fayos y Salva Bolta.
image-392314

Aquesta  atenció  al  sector  també  s’ha  vist  reflectida  en  les activitats  de  caràcter  professional  desenvolupades amb  la  col·laboració  de  la  Fundació  SGAE.  A  més  de  l’exhibició  dels treballs de les companyies i creadors convidats, el festival va proposar  un  interessant  col·loqui  sobre  l’ofici  d’escriptor entre  els  dramaturgs José  Manuel  Mora,  Gabi  Ochoa,  Antonio Rojano,  Alfredo  Sanzol  i Sergio  Martínez  Vila;  un  taller  de recerca escènica impartit per l’autor i director Pablo Messiez, últim  Premi  Max  a  la  millor  Direcció  Escènica;  i  la  lectura dramatitzada de l’últim Premi Born de Teatre, La obediencia de la  mujer  del  pastor,  escrita  per  Sergio  Martínez  Vila,  que  va ser dirigida per Salva Bolta.  A  les  activitats  es  va  sumar  una  trobada  interprofessional internacional, Creant vincles, organitzada en col·laboració amb l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial. En aquesta sessió  de  treball  es  van  reunir  responsables  de  festivals procedents   d’Iberoamèrica,   nacionals   i   de   la   Comunitat Valenciana, com a ponents. La línia futura de treball persegueix establir llaços i implementar relacions i xarxes amb festivals i institucions, de manera que el festival s’establisca també com a encreuament  de  camins  i  cultiu  de  futurs  projectes comuns.  En aquesta  línia  ha  arrancat  també  l’associació En  sintonia,  que aquesta primera edició arranca amb el Festival Internacional de Teatre  de  Carrer  de  Vila-real  (FIT  Carrer),  i  el  ZGZ  Escena Festival Internacional de Artes Escénicas de Saragossa. De la mateixa manera, Tercera Setmana ha iniciat en el seu debut una línia de coproduccions, que va a ser senyal d’identitat del festival. En aquesta primera ocasió l’aposta ha sigut pel primer espectacle  conjunt  de  llarga  durada  de loscorderos.sc i Za!, Afasians:  The  Last  Conference.  La  peça  va  ser  una  coproducció del  festival  valencià  amb  el  Grec  de  Barcelona,  la Fundació Catalunya La Pedrera i SÂLMON< festival.

I és que Tercera  Setmana, ja ha  marcat en la  seua  gestació  línies  de  treball  que  aspiren  a  donar  una  identitat  pròpia  al festival. Un altre exemple d’açò és la convocatòria anual d’una proposta  escènica  en  un  espai  no  convencional  per  a  creadors, artistes  i  col·lectius  de  creació  artística  residents  a  la Comunitat  Valenciana,  recolzats  amb  una  dotació  econòmica,  que enguany va ser de 4.000 €, impostos inclosos, sota el concepte d’ajuda a la producció. Amb aquesta convocatòria el festival ha volgut obrir la  programació  a artistes, creadors  i col·lectius que exploren llenguatges escènics i propostes innovadores i que desitgen realitzar les seues propostes en espais no teatrals.

En aquesta primera edició, d’entre els 14 projectes presentats, es va seleccionar un site specific que proposava a l’espectador una reflexió sobre la tragèdia dels refugiats, Nafrat (El viatge de la vergonya).  “La  I  edició  del  Festival  Tercera  Setmana  ha  sigut  una  aposta per crear un espai nou, des d’on dinamitzar la creació escènica professional en la ciutat de València –descriu el director artístic de la cita-. L’associació que ho promou ha apostat amb el present projecte per la llibertat i la independència en crear un equip  per  a  direcció  i  l’execució  del  projecte  alié  a  la mateixa.  I  per  la  dignificació  de  l’activitat  professional  en les arts escèniques, i la recuperació d’una economia per sobre de la precarietat en la qual s’ha mogut el sector en els últims anys”.

Després  dels  resultats  i  la  resposta  obtinguda  en  la  seua primera edició, el festival aposta amb energia renovada per la seua  continuïtat.  De  fet,  l’equip  organitzatiu  ja  està treballant en la següent edició.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.