MMVTA_Hortanoticies_concienciacio¦ün_728x90px

El monestir de Sant Miquel dels Reis obri les seues portes a les famílies els dissabtes i els diumenges

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
image-327333

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El monestir de Sant Miquel dels Reis i seu de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu obri les seues portes tots els dissabtes i diumenges als matins a les famílies i a les visites individuals sense necessitat de reserva prèvia.

Les visites culturals pel monestir de Sant Miquel dels Reis i a l’exposició permanent de la Biblioteca Valenciana tenen una durada de 50 minuts en dos torns que comencen a les 12.00 i a les 13.00 hores.

En el recorregut es visita el claustre sud del monestir, l’església de Sant Miquel, la cripta on es guarden les restes de Ferran d’Aragó i Germana de Foix, l’escala claustral i la zona arqueològica del costat nord del monestir.

Les visites s’adapten els caps de setmana al públic infantil. El recorregut pel monestir es converteix per als més menuts en la recerca dels enigmes que el guia els va proposant. Entre els reptes es troba descobrir el rellotge col·locat boca per avall o els quatre lleons que s’amaguen a l’església de Sant Miquel; identificar la bola de pedra que remata el claustre sud del monestir i que un raig la va esquerdar un dia de forta tempesta; i localitzar la data pintada en un fris de l’escala claustral que correspon a l’any de construcció del monestir per part del duc de Calàbria, que data de 1546.

A més, els xiquets poden gaudir tocant la campana més antiga del monestir o investigant per on entra el raig de sol en la cripta el dia 29 de setembre a les 9.30 h, únic moment de l’any on la cripta és il·luminada amb llum natural.

I, finalment, es visita l’exposició permanent que actualment està destinada a l’historiador Francesc Almela i Vives, que ofereix una mostra variada dels materials que va atresorar aquest amant dels llibres que conserva la Biblioteca Valenciana entre els seus fons

Història del monestir

Els orígens del monestir es remunten a 1381 quan sobre l’antiga alqueria musulmana de Rascanya, els abats de Santa Maria de la Valldigna van fundar un xicotet monestir cistercenc anomenat Sant Bernat de Rascanya, que actualment és la zona nord del monument.

1546 és la data en què es va iniciar el disseny del monestir amb l’estructura que ha arribat fins als nostres dies. Els virreis de València, Germana de Foix i el Duc de Calàbria, Ferran d’Aragó, van encarregar a l’arquitecte Alonso de Covarrubias aquesta obra que se situa entre les més importants del Renaixement valencià, encara que algunes peces com l’església es va construir en període barroc.

Des de la desamortització eclesiàstica del segle XIX i fins a 1966, el monestir va passar a tindre diferents usos com a magatzem i fàbrica d’abonaments, i a partir de 1869 es va convertir en un presidi per a delinqüents i presos polítics.

En 1999 va finalitzar la rehabilitació que va recuperar elements històrics i va habilitar els espais per a ús com ara biblioteca, depòsits de material bibliogràfic i diverses sales de consulta i d’exposicions.

Des de l’any 2000, el monestir de Sant Miquel dels Reis és la seu de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu i conté més d’un milió de documents d’autors valencians i obres produïdes a la Comunitat Valenciana o de temàtica relacionada amb la cultura valenciana.

La Biblioteca Valenciana disposa de la possibilitat de realitzar una visita virtual tant en castellà com en valencià en Internet des de la web de la nostra Biblioteca:  http://bv.gva.es/screens/biblioteca_val.html. A més, hi ha una versió de visita com un vol aeri en l’adreça següent: https://youtu.be/JZtu7iP4G4Q?list=PLNqOypwhx6QxI6WP1N8UIE_tnee_WgC83

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.