Joan Ribó considera que l’actitud del govern central és un boicot intencionat a la ciutat de València

“Està deixant al consorci en una situació absolutament insostenible”

 

El conseller Vicent Soler afirma que el comportament de Montoro és un menyspreu als interessos dels valencians i un insult a la intel·ligència

Boicot intencionat als interessos valencians i menyspreu a la ciutat de València són algunes de les expressions emprades per l’alcalde, Joan Ribó, i pel conseller d’Hisenda, Vicent Soler, per a referir-se a l’actitud del Govern central respecte al Consorci València 2007, per impedir que puga fer front a la contractació urgent dels servicis de seguretat i manteniment de la Dàrsena. Ribó i Soler han acusat el ministre Cristóbal Montoro d’haver mentit en excusar-se en el fet que Ajuntament i Generalitat no havien fet front als seus pagaments.

Al referir-se a l’argumentació del ministre, Cristóbal Montoro, que no es podia fer la reunió perquè no s’havien pagat les obligacions tant de l’Ajuntament com de la Generalitat respecte al Consorci, “que es van fixar en una reunió de març de 2014, presidida per l’anterior alcaldessa, en la qual s’establia que l’any 2015 l’Ajuntament havia de pagar 600.000 euros”, Joan Ribó ha recordat que “quan entrem al Govern vam poder comprovar que en el pressupost de 2015 no s’havia previst esta partida. La senyora Barberá es va comprometre a una cosa que després no va incloure en els pressupostos. Però al senyor Montoro li hem de dir una cosa molt clara: vosté mentix, perquè amb data 18 de desembre de 2015 vam haver d’avançar una partida de 600.0000 euros per a pagar eixe compromís, i en els pressupostos de 2016 hi ha consignats 3’05 milions; 600.000 per a pagar el de 2015 i la resta per a pagar el de 2016”.

Vicent Soler ha corroborat que també la Generalitat ha fet front als seus compromisos amb el Consorci, “i per tant vosté mentix, senyor Montoro, i no es pot ser ministre i dir mentires com les que vosté diu per a excusar-se d’alguna cosa que és inexcusable i no accedir a signar dos contractes que són imprescindibles”, ha afirmat l’alcalde de València. El conseller Soler ha qualificat de “terrible i lamentable” que un ministre actue així.

COMPROMÍS DE RENEGOCIAR EL DEUTE

Ribó ha recordat que el 5  de maig s’acaba el contracte de seguretat, “i a partir d’eixa data, si no s’arregla la situació, no hi haurà seguretat en la Dàrsena. Un poc més tard, a l’agost, no hi haurà contracte de manteniment. Vosté en serà responsable”- La mateixa responsabilitat li ha atribuït al ministre d’Hisenda en funcions respecte als set milions de deute que tenim amb el Banc de Santander. “Hi havia un compromís per part del Govern de l’Estat per a negociar eixe deute, però no s’ha fet absolutament res i en estos moments estan embargats els comptes del Consorci. Em sembla una posició absolutament intolerable per part del Govern central, i no podem consentir ni suportar que s’expliquen històries que no són certes i que un element del patrimoni valencià com la Marina es deixe en la situació insostenible en què es troba”.

Vicent Soler ha dit sentir-se “realment escandalitzat” per l’actuació del Govern de l’Estat, s’ha referit als primers correus electrònics rebuts on s’afirmava que l’Estat no podia prendre decisions “sobre contractes que poden comprometre el marge d’actuació del futur Govern”, i ha criticat eixa negativa a “fer front a la gestió d’uns servicis bàsics que poden deteriorar greument el patrimoni dels valencians”. El conseller ha qualificat eixa actuació del Govern central com “un insult a la intel·ligència i un menyspreu als interessos dels valencians que no té cap explicació, perquè tots els dies, i hui mateix, s’estan fent licitacions semblants en altres llocs d’Espanya”.

De la mateixa manera que ho ha fet Joan Ribó en diverses ocasions, Vicent Soler s’ha referit al greuge comparatiu davant d’altres grans esdeveniments. “No és possible que s’haja pagat l’Expo de Sevilla, els Jocs Olímpics de Barcelona, l’Expo de Saragossa, la Capitalitat Cultural de Madrid, i els 440 milions de deute del Consorci siguen ignorats pel Govern d’Espanya. És que els valencians no paguem els nostres impostos? No som tan ciutadans com en qualsevol altre lloc? Per què este tracte discriminatori?”. Ha denunciat el silenci que estan mantenint tant “el delegat del Govern del senyor Rajoy, Juan Carlos Moragues, com la líder del Partit Popular, Isabel Bonig, que estan callats respecte a un assumpte gravíssim de tracte discriminatori i de menyspreu dels interessos valencians. No podem consentir que continue eixe tracte absolutament impresentable per part del Govern d’Espanya respecte als valencians”.

 

LA IMPORTÀNCIA DE LA DÀRSENA

Tots dos han coincidit en la importància de la Dàrsena per a la ciutat de València. “És el punt de connexió de València amb la mar, però també el clúster d’innovació en el qual estàvem treballant perquè entraren empreses que crearen treball, però amb esta situació tots eixos projectes no van a poder realitzar-se. És un boicot intencionat a la ciutat de València, i no poden justificar-se en la interinitat. És que no cobra el senyor Montoro encara que siga interí. El que és intolerable és que en este assumpte la que està eixint perjudicada, pel fet que estiguen deixant al Consorci en una situació totalment insostenible, és la ciutat de València”, ha assegurat Joan Ribó.

L’alcalde hi ha afegit que espera que “el Govern de l’Estat canvie de color ràpidament i la situació es puga abordar d’una altra manera. En l’assumpte de la seguretat ens queda molt poc de marge. És una qüestió de tres, i si no hi ha un acord per part de l’Estat, si el tercer element, que és definitiu, no vol treballar, és molt difícil fer coses. Ens queda molt poc de marge, però estudiarem les mesures d’emergència”. Ribó ha dit que no han contemplat la dissolució del Consorci. “Esperem que tire endavant perquè pensem que hi ha altres governs possibles a Madrid que segur que seran molt millors que l’actual.”

Vicent soler, per la seua banda, ha manifestat que el Consorci és fonamental “no solament per a la ciutat de València, sinó també per a desenvolupar una política d’innovació per al nou model productiu que planteja la Generalitat. És evident que si eixos 440 milions d’euros no són condonats per qui té l’obligació de fer-ho, com ha ocorregut en altres ciutats, serà molt difícil aconseguir-ho pels efectes directes de deterioració patrimonial i paisatgístic d’una part sensible de la ciutat de València, i pel que significa de restringir i anar cap a arrere en polítiques d’innovació tecnològiques fonamentals per a eixe canvi del model productiu valencià”.

En ser preguntat, Joan Ribó, sobre l’embargament dels comptes del Consorci, l’alcalde ha confirmat que “afecta tots els ingressos i deixarà el Consorci sense cap tipus d’ingrés per a poder pagar cap cosa. És un assumpte que Madrid s’havia compromés a afrontar, i el no fer-ho està suposant el col·lapse de tot el Consorci a quatre o cinc mesos vista”.

L’alcalde ha assenyalat igualment que “este Consorci podria funcionar perfectament si cada part assumira el que ha d’assumir com s’ha fet en la resta de l’Estat, però el problema és que el Govern estatal no funciona a València, que està segregant esta ciutat. El problema no és el Consorci, és un Govern central que no està responent en absolut als interessos d’una ciutat com València.”

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.