La Devesa del Saler serà este estiu un dels espais naturals més vigilats d’Europa per a evitar risc d’incendi

València Noticies | Redacció.- Durant l’estiu que està a punt de començar, la zona de la Devesa del Saler serà un dels espais naturals més vigilats d’Europa –si no el que més– per a evitar el risc d’incendis, segons han destacat tant la responsable de l’Àrea de Protecció Ciutadana, Sandra Gómez, com el regidor de Devesa-Albufera, Sergi Campillo, que este matí han presentat conjuntament l’operatiu i protocol d’actuació en què s’incidix en l’augment de la protecció de les zones habitades en coordinació amb els veïns, alhora que es treballa ja en la futura incorporació de nous i més avançats sistemes de detecció i immediata intervenció en cas de foc.

La presentación del operativo junto al lago del Saler ha estado precedida por una reunión de la comisión de seguimiento.
image-389324

La presentació de l’operatiu al costat del llac del Saler ha estat precedida per una reunió de la comissió de seguiment, celebrada a la Casa Forestal amb participació dels veïns de les torres d’habitatges enclavats dins de l’àmbit de la Devesa, a l’entorn de les quals ja s’han realitzat diverses labors previstes en un protocol d’actuació que tenia com a objectiu “augmentar la vigilància i prevenció, reduir al mínim el temps de resposta i potenciar al màxim la capacitat d’intervenció en l’extinció d’incendis”. L’operatiu per a este estiu de 2016 destaca per un significatiu augment del nombre d’efectius humans i materials disponible, “al costat d’un pla de patrulles de vigilància per l’interior de la Devesa i una millor coordinació dels recursos i mitjans en tot l’àmbit del Parc Natural de la Devesa-Albufera”. Enguany, com una de les novetats, les labors de vigilància inclouen el patrullatge a cavall per part d’efectius de la Policia Local.

Conservar-la, mimar-la i estiar-la

Com s’ha dit, esta presentació pública, amb tots els efectius reunits al voltant del llac del Saler, ha tingut lloc després de reunir-se amb els veïns. “Hem volgut fer la reunió amb els veïns abans de presentar públicament el protocol perquè este és un govern que creu en la participació, que creu en la informació, en la rendició de comptes a la ciutadania, i volíem donar les explicacions a la gent que viu ací de quins eren els nostres plans”, ha assenyalat Sergi Campillo. “Hem atés les seues reivindicacions, hem escoltat la seua informació, hem editat panells informatius de recomanacions per a evitar el risc d’incendi i deu mil tríptics amb informació que s’estan repartint ja. Este és un espai molt estimat i molt usat per la ciutadania de València. Nosaltres volem que s’use cada vegada més, però també volem que es respecte el bosc, en la necessitat que la gent siga conscient que no pot deixar ací els seus residus perquè este és un espai fràgil que ens ha costat molt de restaurar, una joia que València vol projectar al món i de la qual es pot sentir molt orgullosa. Per tant, el que ha de fer és conservar-la, mimar-la i estimar-la”.

Sandra Gómez y Sergi Campillo presentan el operativo conjunto de Protección Ciudadana y Servicio Devesa-Albufera.
image-389325

En enumerar la quantitat de recursos del Servici de Bombers, Sandra Gómez ha subratllat l’avantatge operatiu que este enclavament natural de València dispose en el seu interior d’“un parc de bombers que fa que els temps de resposta siguen mínims, de tan sols tres o quatre minuts. Són uns temps de resposta excel·lents”. Sandra Gómez ha recordat que l’antiga posta de bombers la utilitzen ara els voluntaris de Protecció Civil. La regidora ha recalcat que “la dotació permanent de cinc bombers i un cap es reforça amb dos bombers més i un cap, que al seu torn seran reforçats per quatre bombers i un cap més els dies que hi haja alerta 3 de risc d’incendi “. També ha enumerat els vehicles inclosos dins d’este dispositiu, entre els quals un de lloc de comandament avançat (LCA) i un vehicle de coordinació avançat (VECA) per a actuar en cas de grans incendis.

La responsable municipal de Protecció Ciutadana ha destacat igualment que “com a principal novetat d’enguany, els dies que es decrete el nivell 3 de preemergència les patrulles dels bombers humitejaran els habitatges de les zones habitades: els edificis 4, 6, 8 i 10 de la Gola del Pujol seran humitejats tant a l’inici del dia com al final amb la finalitat d’augmentar la humitat relativa i amb això reduir el risc d’inici i la propagació d’un incendi”, segons ha destacat Sandra Gómez.

Una xarxa de 83 hidrants cobrix la totalitat del Parc Natural de la Devesa, on ahir mateix es va obrir la posta de voluntaris de Protecció Civil com a punt de suport. Les patrulles de voluntaris de Protecció es mantindran fins a l’11 de setembre, i entre les seues comeses, a més de la vigilància dissuasòria davant d’actituds incíviques o l’alerta de qualsevol focus de foc, hi haurà la d’informar els ciutadans sobre quines són les condicions d’ús i gaudi del nostre parc, i també s’encarregaran de mantindre lliures els vials d’accés i emergència”.

Quant a la Policia Local, els recursos inclouen dos patrulles doble Duna, equipades amb quads, motocicletes o vehicles tot terreny, que van començar a funcionar el 19 de maig i continuaran la seua labor fins al 9 de setembre; patrulles de Policia Local de barri unipersonals, una parella de cavalleria i una unitat de la Patrulla Verda. “Fins que va arribar la nova corporació, la Unitat de Cavalleria pràcticament només es dedicava a funcions protocol·làries que no tenien res a veure amb l’acció directa policial, i ara li hem donat un ús de servici públic al ciutadà, i un dels llocs on volem que patrullen i vigilen és ací. Ells poden veure coses de les quals a peu és molt més difícil adonar-se”.

Sergi Campillo ha enumerat a continuació els mitjans humans i materials aportats a este operatiu pel Servici de Devesa-Albufera. “Sabeu que nosaltres apostem molt per la protecció de la Devesa-Albufera des d’un servici que inclou efectius que es dediquen a manteniment general de la Devesa. Després tenim la guarderia forestal municipal, situada a la Casa Forestal, composta per huit guàrdies amb una presència permanent, i també hi ha la contracta del Servici de Conservació i Recuperació de la Devesa-Albufera de València, que compta amb dos coordinadors i 24 persones treballant repartits en quatre grups: Servici Permanent de Disminució de Risc d’Incendi, Servici Permanent de Repoblació i Producció, Servici Permanent de Conservació d’Elements Auxiliars i Servici Permanent de Qualitat Ambiental en Zones Humides”.

Implantació de nous sistemes

El regidor de Devesa-Albufera, s’ha referit al fet que este estiu “com a novetat, també està previst que vinguen persones de reforç durant quatre mesos a través del Servici d’Ocupació, amb una brigada de disminució del risc d’incendis composta per 8 persones; una brigada de neteja del bosc, amb 6 persones, i 10 persones més dedicades a labors d’educació ambiental. En total, el Servici de Devesa-Albufera comptarà amb 71 persones.” També s’està gestionant la incorporació de més efectius procedents dels programes de voluntariat ambiental”.

Els dos integrants del govern municipal s’han referit a la possible futura introducció d’un sistema molt avançat de detecció i intervenció en cas d’incendi similar al que ja s’està utilitzant al Vedat de Torrent. “És un sistema contra incendis molt interessant a través de càmeres de vigilància que connecten amb un sistema de canons d’aigua. Tenen sensors que, segons les condicions climàtiques, posen immediatament en marxa el sistema d’aspersió mitjançant canons d’aigua. Estem valorant este sistema avançat, que seria com la guinda del pastís de protecció de la Devesa-Albufera. Tenim una xarxa d’hidrants molt extensa, el Parc de Bombers, el Servici de Devesa-Albufera, però volem anar a més”, ha dit Campillo.

Sandra Gómez ha afegit que “és un sistema molt interessant perquè precisament conjuga la prevenció amb la intervenció directa i defensiva. És cert que és una inversió molt important (entorn del milió d’euros) i hem d’estudiar-la. Si ens va bé, fem números i ens quadra, esperem que a curt termini puguem tindre un sistema de protecció similar al que vam veure l’altre dia al Vedat”. Ha recordat que “la veritat és que les càmeres tèrmiques no van donar un resultat molt adequat en els últims anys i, com sabeu, fa tres anys que no funcionen”.

Com es recordarà, a pesar de no funcionar eixes càmeres tèrmiques, l’equip de govern anterior les incloïa en el protocol del PREVIFOC. “D’una manera molt lamentable van denunciar que este govern les havia desconnectat, quan qui les havia desconnectat era el govern del mateix partit que després va denunciar que no funcionaven, com hem comprovat i hem demostrat”, ha afegit Sergi Campillo.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.