L’Ajuntament de València planteja intensificar les polítiques de no discriminació i reclama l’acollida de persones refugiades

València Notícies | Redacció.- La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas, i la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, han visitat hui Barcelona per a conéixer de primera mà les polítiques municipals d’acolliment i d’atenció a les persones migrants i refugiades, així com les accions que desenvolupa l’Oficina de No Discriminació.

La regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas, ha visitat este matí la seu del Servici d’Atenció a l’Immigrat i Refugiats (SAIER), que és l’equivalent al Centre d’Atenció a l’Immigrant (CAI) que existeix a València. La ciutat del Túria, com Barcelona, forma part de la Xarxa de Ciutats Refugi, una iniciativa impulsada des del consistori barceloní i de la qual formen part més de 25 ciutats espanyoles.

Fábregas y Lozano en Barcelona.

“Ser una Ciutat refugi significa que qualsevol persona que decidisca establir-se en la nostra ciutat, refugiada per conflictes bèl·lics, socials, mediambientals o econòmics, ha de rebre un acolliment digne”, ha manifestat Neus Fábregas, que ha recalcat que “encara que les competències municipals en l’àmbit de la migració són reduïdes, l’atenció i el primer acolliment sí que estan dins de les nostres possibilitats d’actuació, així com la prevenció i la sensibilització”.

La regidora ha conegut també el procediment del document de veïnatge que funciona des del passat novembre per a aquelles persones migrades que visquen a la ciutat. Este document té com a objectiu reforçar la possibilitat d’acreditar l’arrelament de les persones migrades per evitar procediments d’expulsió per part dels jutjats, o l’internament al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE).

La iniciativa se sustenta en el fet que la Llei 10/2010 d’Acollida (art. 21) atribueix als ens locals la competència per “prestar el servici de primera acollida a les persones empadronades”, així com “fomentar les polítiques necessàries i prestar els servicis necessaris per a garantir la cohesió social de la població i l’acollida i la integració dels estrangers immigrants”.

Oficina de la no discriminació

Per la seua banda, la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha visitat també hui l’Oficina de la No Discriminació de Barcelona (OND) amb l’objectiu “d’estudiar el funcionament d’un cas d’èxit, com este, que presta servici a la ciutat comtal des de l’any 1995 i que sol atendre al voltant de 2.000 persones cada any”.

“Volem conéixer de primera mà l’estructura i funcionament de l’OND i com es coordina amb la resta de servicis de l’ajuntament, entitats socials i judicatura. Tota eixa informació ens ajudarà a dissenyar este pioner servici adaptant-lo a la realitat de València per garantir el compliment dels drets humans i impulsar la lluita contra la discriminació i els delictes d’odi a la ciutat, així com treballar especialment la prevenció i atenció de les possibles víctimes”, ha dit Lozano.

La regidora Lozano treballa des de fa temps en este projecte per a la ciutat de València que, una vegada posat en marxa, atendrà persones que han estat víctimes de discriminació a la ciutat, i exercirà d’observador del grau de respecte dels drets de la ciutadania valenciana.

“Des de l’Ajuntament de València estem treballant en la lluita contra la discriminació en qualsevol àmbit a la nostra ciutat, ja que quan es vulneren els drets d’una persona, s’estan vulnerant els drets de tota la societat. Un exemple el tenim en el procés judicial obert per les agressions ultres patides el 9 d’Octubre, en el que el consistori s’ha personat com a acusació particular per ser formes abominables d’odi que no podem tolerar en una societat democràtica”, ha dit Lozano.

A més, Lozano ha explicat que l’oficina que prepara per a la ciutat també s’encarregaria de realitzar tallers formatius en temes d’igualtat i no discriminació, tal com ja està realitzant la Unitat d’Igualtat del Marítim oberta fa un any i que treballa en la prevenció de la violència masclista.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.