L’Ajuntament instal·la 24 taules de pícnic fetes de palla de l’arròs del Parc Natural de l’Albufera i de plàstics de cultiu de la xufa de València

València Notícies | Redacció.- La regidoria de Devesa-Albufera de l’Ajuntament de València ha comprat i instal·lat un total de 24 taules de pícnic fetes amb la reutilització dels plàstics del cultiu de la xufa de València i de la palla de l’arròs del Parc Natural de l’Albufera, evitant per tant la seua crema. Concretament, 18 s’han instal·lat a la zona d’esbarjo del Muntanyar de la Mona i 6 en l’àrea del Saler més pròxima al CEIP Lluís de Santàngel i a l’IES El Saler, donant així un servici a tot el poble del Saler, als visitants i a les comunitats educatives dels dos centres. Este nou mobiliari substituïx l’anterior, de fusta i ferro, que estava molt desgastat per  el pas del temps.Mesa en la Albufera.

 Cal destacar que, al Muntanyar de la Mona, lloc on l’Ajuntament té un punt d’informació de la Devesa, hi ha una taula adaptada per a cadires de rodes a la qual s’accedeix per una passarel·la, que entronca en la aposta de la regidoria de Devesa-Albufera de fer el més accessible possible este espai natural. Cal recordar a més, que ara mateix està en licitació el projecte d’accessibilitat de l’itinerari històric de la Gola del Pujol, valorat en més de 800.000 euros, que suposarà un canvi pel que fa a   l’accessibilitat de totes les persones independentment de les seues capacitats, al bosc de la Devesa.

Segons la informació proporcionada per l’empresa fabricant, radicada a Alginet, el material utilitzat en estes taules al bosc de la Devesa ha arribat als 8.082,50 kg de plàstic post-consum, barreja de polipropilè i polietilè. El polietilè procedeix dels plàstics de solarització del cultiu de la xufa de la DO “Xufa de València” de la campanya 2017. D’altra banda s’han usat 1.616,50 kg de palla d’arròs del Parc Natural de l’Albufera, de forma que s’ha evitat la seua crema.

Economia circular i sostenible

“D’esta manera estem ajudant des de l’Ajuntament a donar ús a la palla de l’arròs, que en ser usada per a este mobiliari està evitant els gasos d’efecte hivernacle que produiria la seua crema, i a més també donem eixida al plàstic d’ús agrícola d’un altre dels nostres cultius més característics: la xufa de València amb la que després es fa l’orxata, de manera que evitem que acabe a un abocador”, ha declarat el regidor de Govern Interior i Devesa-Albufera, Sergi Campillo

En eixe sentit, cal destacar que s’han deixat d’emetre a l’atmosfera 3.907,84 kgCO2eq i s’han deixat de talar 83 arbres (16,44 m3 de fusta) si este mobiliari haguera sigut de fusta. L’import de la intervenció ha sigut de 21.598,22 euros.

“Esta  actuació suposa tancar un cicle natural i energètic ja que es recull el plàstic que es genera molt a prop de la ciutat de València en el cultiu de la xufa i també de la palla de l’arròs procedent dels cultius del Parc Natural de l’Albufera, evitant així residus contaminants i recuperant-los per a mobiliari utilitzat precisament a la mateixa Devesa de l’Albufera”, ha dit Campillo, que ha afegit per finalitzar que “aprofitem residus que estan destinats a ser cremats com la palla de l’arròs o a ser tractats en abocadors per a generar un nou producte que posa en valor un dels nostres espais naturals més preuats, la Devesa. I a més, ho fem amb residus que es produeixen molt a prop. És un magnífic exemple d’economia circular i sostenible”.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.