MMVTA_Hortanoticies_concienciacio¦ün_728x90px

L’anell ciclista de la ronda interior baixarà les bicicletes a les calçades

València Noticies | Redacció.- L’anell ciclista de la ronda interior, per la qual circula la línia 5 de l’EMT, connectarà la xarxa de carrils bici de la ciutat. Tindrà un traçat recte de 4,7 quilòmetres, de 2,5 metres d’amplària, que discorrerà per la calçada de cèntrics carrers com Colom i Xàtiva, on es guanyarà espai per al transport públic, per als vianants i per a habilitar més places d’estacionament de motocicletes. Així es desprén del projecte que l’Ajuntament licitarà, tal com aprovarà demà la Junta de Govern Local.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha presentat este projecte que, amb un pressupost de 852.469 euros, es podrà executar en un termini de cinc mesos. “Es diferencia substancialment del projecte previ, suspés per un defecte de forma en la seua licitació, i representa el canvi de model de mobilitat que defensa l’equip de govern actual, que aposta per fer una ciutat més amable”, ha explicat.

Amb eixe objectiu, i amb la previsió que el nombre d’usuaris d’este vehicle alternatiu s’incrementarà en el futur, l’anell ciclista amplia i uniformitza el carril amb una amplària de 2,50 metres, “per a garantir una circulació més segura, que també reforçarà el nou traçat, que és més recte que el del projecte suspés, que en alguns punts feia girs innecessaris i inclús derivava a l’interior d’un jardí, a la via marginal dreta de l’antic llit del riu Túria”.

Giuseppe Grezzi, durante la presentación del proyecto.
image-369695

En este punt es trobarà l’únic tram de l’anell ciclista en què els usuaris d’este mitjà hauran d’anar per la vorera, pel trànsit elevadíssim de la zona, per la qual també circulen els autobusos de l’EMT i es produïx una gran acumulació de vehicles”. Així, des del pont de les Arts fins al pont de Sant Josep, l’anell discorrerà per l’únic tram de carril bici ja existent. Després de creuar este últim pont, i amb la finalitat d’evitar l’eixida del pas inferior de Blanqueries, farà el mínim recorregut imprescindible per darrere de l’edifici de servici ubicat a l’entrada del parc annex al pont, abans de tornar a circular per la calçada fins a arribar a les torres dels Serrans.

Pel que fa a la resta de trams, ha destacat Grezzi, “el carril bici baixa de la vorera al lloc que correspon a la bicicleta, la calçada, i s’acaba així amb la confusió i el conflicte generats entre vianants i ciclistes pels carrils bici del passat”.

A més, amb esta actuació també s’ampliarà la zona per a vianants al carrer de Xàtiva. Al llarg de tot el recorregut s’habilitaran multitud de places d’estacionament de motocicletes en calçada, “de manera que s’acaba definitivament el seu estacionament a les voreres limítrofes i la seua circulació, il·legal i molesta, per un espai ja definitivament d’ús exclusiu de vianants”, i es modificaran alguns illots. Concretament, s’amplien els de la plaça de Tetuan, on s’afegirà un intercanviador de l’EMT, i s’eliminen els de Sorní i la plaça de Sant Agustí.

Segons ha detallat el regidor, amb la inclusió de l’anell ciclista, el repartiment de l’espai viari al carrer de Colom, el més comercial de la ciutat, observat en orientació nord-sud, quedarà amb una vorera per a vianants, carril bici, estacionament per a motocicletes, dos carrils de circulació general per al trànsit rodat, carril EMT-taxi i vorera per a vianants.

Tram de Colom:

Este repartiment general només variarà en el tram de Colom comprés entre els carrers de Pérez Baier i Roger de Lloria, on hi haurà una vorera per a vianants, carril bici, dos carrils de circulació general per al trànsit rodat, carril EMT-taxi, un carril per a parada de taxis i vorera per a vianants. Les voreres seran per a ús exclusivament de vianants, i l’aparcament de motos s’establirà únicament en les places habilitades en calçada. De la mateixa manera, les parades de Valenbici s’adaptaran perquè s’hi puga accedir directament des del carril bici (que és de doble sentit) “i, per tant, no hi haurà cap excusa per a circular amb bici per la vorera”.

Al marge d’este canvi de distribució, l’actuació suposarà la modificació de l’estructura de la cruïlla de Sorní amb Colom per mitjà de la supressió del gir a Jorge Juan des de Colom. Així, “millorarà la mobilitat de vianants i es deixarà l’accés a Jorge Juan exclusivament des de Sorní”.

Tram carrer de Xàtiva:

El nou repartiment de l’espai viari també afecta al carrer de Xàtiva. En este tram, els dos carrils de la banda esquerra de la circulació en el sentit del trànsit rodat passen a destinar-se a la futura ampliació de l’espai de vianants i al nou carril bici.

Fins que es realitze la urbanització de vianants, l’espai es marcarà amb una conversió blana en zona de vianants i en un dels seus espais s’emplaçarà l’estació de Valenbici 148, després de concloure el conveni subscrit amb Adif per a ubicar-la dins dels seus terrenys a l’estació del Nord. D’altra banda, l’estació de Valenbici situada just a l’eixida de l’estació del Nord es baixa a la calçada.

Plaça de Sant Agustí:

En arribar a Sant Agustí, el carril bici s’unix al que prové del carrer de Sant Vicent Màrtir des de l’avinguda del Cid i que forma part de l’ampliació de la Xarxa Ciclista 2015.

En l’actuació se suprimix l’illot enmig de Sant Vicent en arribar a Guillem de Castro i es crea un pas de vianants des de la façana de l’església de Sant Agustí fins a la vorera de la façana, a fi de millorar la mobilitat dels vianants.

Guillem de Castro:

A Guillem de Castro, el nou carril bici s’establix de nou a la calçada i se suprimix definitivament la circulació il·legal de bicis per les voreres, que en este punt de la ciutat era especialment elevat. A l’altura del carrer de l’Hospital, i al tram que va fins al carrer de Sant Pere Pasqual, el carril bici i noves places d’estacionament en cordó per a motocicletes s’ubicaran on abans hi havia un carril d’estacionament per a vehicles.

A més, en l’actuació s’afig un nou pas de vianants a l’altura del carrer de Gandia, fins ara no previst, i que millora la mobilitat de vianants, que fins a la data o creuaven il·legalment sense cap garantia de seguretat o es veien obligats a fer una gran volta per a passar de la zona d’habitatges al parc. I a este se sumarà un nou pas de vianants a l’altura de Pare Manjón, que a més respon a una petició veïnal. L’última modificació pel que fa a passos de vianants fa referència al d’Àngel Guimerà, que es desplaçarà per a un millor flux de vianants i ciclista.

Pel que fa a l’anell ciclista pròpiament dit, les principals peculiaritats del tram són que connectarà amb el carril bici del carrer de Conca i amb el carril bici existent del Pont de les Arts.

Via marginal dreta de l’antic llit del riu Túria:

Com hem dit abans, des del pont de les Arts fins al pont de Sant Josep, l’anell discorrerà per l’únic tram de carril bici ja existent. Després de creuar el pont de Sant Josep, i amb la finalitat d’evitar l’eixida del pas inferior de Blanqueries, farà el mínim recorregut imprescindible per darrere de l’edifici de servici ubicat a l’entrada del parc annex al pont, abans de tornar a circular per calçada fins a arribar a les torres dels Serrans.

Ja davant de les torres dels Serrans, i per a evitar incrementar addicionalment l’estretament de la via existent, el carril bici s’emplaçarà a la plaça de la Crida per a tornar a continuació de nou a la calçada. Immediatament després, al pont de Fusta, connectarà amb el carril bici cap a Alboraia.

Del pont de Fusta al pont del Real, el carril bici continuarà —segregat, com en tot el seu trajecte— a l’esquerra de la calçada en sentit del trànsit. I en arribar al pont del Real passarà a la dreta de la calçada en paral·lel al pas de vianants per a accedir ja per eixe costat a la plaça de Tetuan. Amb vista a evitar un embós dels ciclistes que vulguen eixir cap al nord pel pont del Real, s’ha habilitat un carril d’acumulació per als qui esperen a girar per a continuar per l’anell en el mateix sentit que el trànsit motoritzat.

Plaça de Tetuan:

A partir d’ací i de manera excepcional a la resta de l’anell ciclista, el carril bici discorrerà per la dreta en el sentit del trànsit motoritzat. En l’actuació, l’illot emplaçat a l’inici de la plaça de Tetuan s’ampliarà per a millorar la mobilitat dels vianants. En paral·lel, s’ampliarà també l’illot que separa General Tovar de General Palanca, a més d’incorporar noves parades de l’EMT, que serviran d’intercanviadors.

Porta de la Mar:

Quan arribe a Porta de la Mar, el carril s’unirà amb el projecte d’ampliació de la Xarxa Ciclista 2015, en licitació, que establirà un nou carril bici de Porta de la Mar cap al pont de l’Exposició fins a Benimaclet. D’esta manera, Porta de la Mar queda connectada en carril bici per tots els seus accessos, comptant Navarro Reverter.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.