Les brigades d’Imelsa han fet un centenar de serveis d’emergència els mesos d’estiu

Noranta-tres han sigut les mobilitzacions per emergències de les brigades forestals d’Imelsa durant els mesos de juny, juliol i agost, que tradicionalment són els més crítics pel que fa a perillositat a causa de les altes temperatures.

 

L’incendi que més efectius ha requerit és el que va tindre lloc a Montán (Alt Millars) el mes de juliol, en el qual varen participar setanta-quatre brigades i tres-cents vint-i-sis brigadistes.

 

Per mesos, el d’agost ha sigut el que més mobilitzacions d’emergència ha registrat, amb quaranta-una, mentres que al juliol hi hagué vint-i-quatre i al juny vint-i-vuit.

 

El gerent d’Imelsa Josep Ramon Tiller ha destacat que «la gran activitat de les brigades durant un estiu en el qual afortunadament no ha calgut lamentar grans incendis en la província de València, demostra que les actuacions d’emergència s’han fet eficaçment, sempre en coordinació amb la resta d’institucions implicades en la lluita contra el foc».

 

Tiller ha posat l’accent en «el fet que cinc-cents cinquanta brigadistes treballen tot l’any amb l’objectiu de preservar el patrimoni natural de la província, ja que la combinació entre les faenes de prevenció i les d’emergència és la clau per a evitar que apareguen grans incendis».

Per la seua banda, la vicegerent de I’empresa pública de la Diputació, Agustina Brines, ha indicat que «els mesos estivals s’incrementen les hora de vigilància amb l’objectiu de reduir el temps de resposta davant de qualsevol fum sospitós. A més, els dies que es decreta l’alerta 3 per risc extrem d’incendis, els brigadistes fan una tasca de conscienciació i informen els ciutadans de les restriccions que comporta aquest estat d’emergència ».

Les brigades d’Imelsa han fet un centenar de serveis d'emergència els mesos d'estiu
Vigilància i Previfoc

Els mesos d’estiu, la Conselleria de Governació estableix cada any la Campanya de Prevenció i Extinció d’Incendis Forestals coneguda com Previfoc, que per a les brigades d’Imelsa suposa un canvi en la distribució del treball diari: al matí s’efectuen faenes normals de silvicultura i a la vesprada es dediquen exclusivament a la vigilància.

El període Previfoc suposa també la prohibició de cremes agrícoles en tots els casos. A més, si es decreta el nivell 3 de prealerta per incendis forestals, també es restringeix la possibilitat de fer qualsevol tipus de foc en la muntanya, inclòs en les zones habilitades.

En aquests casos, les brigades de la Diputació reforcen la tasca de conscienciació als ciutadans informant-los de les prohibicions, si n’hi haguera, i donant consells per a minimitzar el risc d’incendi.
Actuacions en emergències

La intervenció de les brigades d’Imelsa en cas d’emergència es produeix majoritàriament en incendis forestals. El fet de tindre presència els 365 dies de l’any en les muntanyes confereix als brigadistes un coneixement exhaustiu de pistes i camins, la qual cosa es tradueix en una reducció del temps de resposta davant d’una trucada d’avís.

 

La faena dels brigadistes en els incendis se centra de manera prioritària en el perímetre del foc: refresquen la zona i fan reguardes postincendi per a evitar rebrots.

No obstant açò, la darrera revisió del Pla Especial d’Incendis Forestals del 2014 atribueix a les brigades forestals de la Diputació de València el paper de servei complementari d’intervenció en cas d’incendis forestals, cosa que suposa la coŀlaboració en les faenes d’extinció, el remat del perímetre després del foc i reguardes postincendi.
Cent dotzebrigades en deu zones d’actuació

Imelsa compta amb una plantilla de cinc-cents seixanta brigadistes forestals distribuïts en cent dotze brigades, que cobreixen la pràctica totalitat de la província de València.

Les brigades s’agrupen en deu grans zones geogràfiques. Al capdavant de cadascuna hi ha un coordinador de zona, que supervisa la faena dels brigadistes.

Així mateix, un equip de coordinadors de logística s’encarrega de les mobilitzacions de brigades, el manteniment de vehicles, les peticions dels ajuntaments i la gestió del personal.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.