banner-728x90 (1)

‘Les Corts, de les Dones’ commemoren demà el 8 de Març

Valencia Noticias | Redacción.- Les Corts Valencianes celebraran demà el Dia Internacional de la Dona amb l’acte ‘Les Corts, de les Dones’, una iniciativa que ha sorgit del treball i la col·laboració de tots els grups parlamentaris amb representació a l’hemicicle valencià. L’esdeveniment començarà a les 17:00 hores amb un acte d’homenatge a 27 dones proposades per les diferents forces polítiques i que són dones que destaquen o han destacat pel seu treball, la seua dedicació professional, especialitat i defensa dels drets de les dones.

Segons la comissió organitzadora, “les homenatjades representen un ampli ventall de moments històrics, tasques i territoris que volem fer visibles divendres i reconèixer el seu gran valor per a la nostra societat”. Les homenatjades o representants d’estes assistiran a l’acte, que se celebrarà a l’hemicicle de les Corts Valencianes i al seu començament, la vicepresidenta primera de les Corts, Carmen Martínez, avançarà el contingut de la declaració institucional del parlament que es llegirà oficialment al ple del proper dimecres 9 de març. Després, la presidenta de la Comissió d’Igualtat de les Corts, Llum Quiñonero, serà l’encarregada de llegir el reconeixement a les dones distingides pel parlament valencià.

El acontecimiento empezará a las 17.00 horas con un acto de homenaje a 27 mujeres propuestas por las diferentes fuerzas políticas.
image-334611

La llista de dones que rebran el reconeixement de les Corts Valencianes és:

1.- La Dama d’Elx. Representa a les dones iberes transmissores d’estatus i prestigis, perquè al poble iber les filles heretaven, eren comerciants i grans lluitadores.

2.- Adela Cortina Orts. Catedràtica d’Ètica de la Universitat de València, directora de la Fundació ÉTNOR i Premi Internacional d’Assaig Jovellanos 2007.

3.- Catalina Corell. Presidenta de l’Associació de Dones Rurals de València.

4.- Patricia Campos Doménech. Militar i esportista.

5.- Elvira Murcia. Lluitadora pels drets de les persones amb diversitat funcional i dependents.

6.- Concepción Aleixandre Ballester (1862-1952) Mestra, metgessa, ginecòloga, inventora i científica valenciana.

7.- Josefina Manresa (1916-1987) Dona del poeta Miguel Hernández i encarregada de protegir i difondre el llegat poètic de la seua parella.

8.- Maria Moliner (1900-1981) Bibliotecària, filòloga i lexicògrafa que dirigí la Biblioteca de la Universitat de València.

9.- Palmira Pla Pechovierto (1914-2007) Pedagoga, mestra i política d’ideologia socialista.

10.- Trinidad Simó. Professora d’Història de l’Art en la Universitat de València i en la Universitat Politècnica de València. Articulista i defensora dels drets de les dones.

11.- María Pérez Lacruz (1917-1942) Treballadora del Port de Sagunt, defensora de la democràcia i de la República.

12.- Asunción Cruáñez Molina (1925-2012) Diputada socialista en les Corts constituents de 1977, defensora dels drets de les dones.

13.- Elena Simón Rodríguez. Catedràtica d’Ensenyament Mitjà, pedagoga, escriptora i feminista. Cofundadora del “Feminario” d’Alacant.

14.- Nieves Simón Rodríguez. Cofundadora del “Feminario” d’Alacant i defensora dels drets de les dones.

15.- Alejandra Soler (1913) Mestra republicana, filla Predilecta de València en 2015. Participà activament l’any 2013 com activista política, coneguda com “la abuela del 15 de mayo”.

16.- Maria Cambrils Sendra. (1939-1978) Escriptora i feminista, autora del llibre “Feminismo Socialista”.

17.- Pilar Mateo Herrero. Doctora en Ciències Químiques i empresària. Promotora del treball per a dones majors de 45 anys i destacada activista en la lluita contra la pobresa.

18.- Nidita Guerrero. Farmacèutica, presidenta d’UNICEF en València.

19.- Ana Carrascosa Zaragoza. Esportista d’elit. Medalla al mèrit esportiu de la Generalitat Valenciana.

20.- Ana Isabel Medina Garrigues. Tenista professional. Està entre les 16 millors tenistes individuals i la tercera en dobles. Guanyà la copa Hopman en 2013.

21.- Carmen de Rosa Torner. Advocada i funcionària. Presidenta de l’Ateneu Mercantil de València i de la Federació d’Ateneus d’Espanya. Cofundadora en 2008 del Club de Lectura de l’Ateneu.

22.- Remedios Jover (1889-1983) Treballadora del calcer i tinent de l’exèrcit republicà.

23.- Ofelia Vila. Sindicalista, defensora del dret de les dones i de la memòria històrica.

24.- Marina Marroquí. Treballadora social especialitzada en l’educació contra la violència de gènere.

25.- Ascensión Chirivella (1894-1980) Primera advocada valenciana.

26.- Antonia Barba. Sindicalista defensora dels drets laborals de les dones al sector del calcer.

27.- Julia Sevilla. Primera Lletrada de les Corts Valencianes.

Una vegada fets els homenatges a les 27 dones proposades pels grups parlamentaris de les Corts, l’acte finalitzarà amb la interpretació de la soprano Dolores Delgado, que cantarà una ària.

RETRANSMISSIÓ ON LINE

L’acte es podrà seguir en directe des de la pàgina web de les Corts Valencianes (www.cortsvalencianes.es), al seu Canal Corts i també clicant en l’esdeveniment creat a l’agenda de la web.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.