Puig aposta per l’educació com l’eina més eficaç per a superar les desigualtats i generar creixement econòmic

València Notícies | Redacció.- El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat el paper central de l’educació com a eina per a superar les desigualtats entre els ciutadans, formar persones lliures i consolidar una societat capaç de generar ocupació i creixement econòmic.

Així ho ha assegurat després d’assistir a l’inici del curs escolar 2017-2018 d’Educació Infantil i Primària al CEIP Cardenal Tarancón de Borriana, on també han visitat el CEE Pla Hortolans, al costat de la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà. Puig en el inicio del curso escolar.
El curs 2017-2018 arranca amb un total de 764.613 alumnes des d’Infantil fins a Batxillerat i amb setze centres nous: cinc a Alacant, sis a Castelló i cinc a València, i a més, actualment hi ha 18 centres en construcció. Pel que fa al professorat, les aules valencianes compten amb 68.327 docents, 1.443 més que en el curs passat.

“Comencem un curs en el qual hi ha bones notícies, notícies en les quals parlem que hi ha 1.000 professores i professors més que l’any passat, que hi ha 16 col·legis nous i que eixe programa de dignificació de totes les infraestructures de l’educació s’anirà produint els pròxims anys per a garantir que s’acaben per sempre els barracons”, ha indicat Puig, que ha insistit en la necessitat que la Comunitat Valenciana obtinga un finançament just per a poder dur a terme totes les mesures necessàries en aquest sentit.

Així mateix, el president ha posat en relleu la importància que les administracions i les famílies col·laboren en la tasca de l’educació. “No podem deixar la responsabilitat de l’educació als professionals, que, per descomptat, són la peça clau del sistema”, ha dit Puig, que ha apostat perquè eixa corresponsabilitat siga “permanent i sense data de finalització”.

Per la seua banda, la vicepresidenta Mónica Oltra ha celebrat l’obertura d’un nou centre a Borriana, “un contenidor que dóna dignitat al que ocorre dins de l’aula, que fa que la gent puga treballar més a gust, que els xiquets i xiquetes puguen aprendre més a gust i que faça que, en definitiva, també aquest municipi estiga orgullós de les seues infraestructures i, si pot ser, del seu Govern, que ha posat en el centre als xiquets i xiquetes”.

Sobre aquesta mateixa idea versa, ha dit, el lema escollit per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport per a l’obertura del curs, ‘L’alumnat és el centre’, “que vol dir que l’alumnat és el centre escolar però també que és el centre de les polítiques del Govern del Botànic”.

A més, Oltra també s’ha referit a la importància de l’educació per a la societat, atés que aquesta “és l’eina que ha de poder igualar les desigualtats d’origen”. “La gent té oportunitats a una societat que és diversa gràcies a l’educació, i aconseguir un sistema educatiu central en les polítiques és aconseguir que les persones tinguen oportunitats i les puguen aprofitar”, ha asseverat.

També el conseller Vicent Marzà ha celebrat l’obertura CEIP Cardenal Tarancón de Borriana i dels altres 15 centres de nova construcció que obrin les seues portes aquest curs i que permetran que la interacció entre l’alumnat i el professorat “siga de la màxima qualitat”.

“Avui, a banda dels xiquets i xiquetes que entraran en els centres educatius, en els 16 centres nous i els 18 que s’estan construint, també es trobaran que hi ha 4.508 mestres i mestres més que quan arribàrem al Govern”, ha explicat Marzà, que ha indicat que, d’aquesta manera, s’inicia un curs escolar “amb menys alumnes, més professorat i més inversió per cadascun dels nostres xiquets i xiquetes”.

El curs, en xifres

En el curs 2017-2018, la ràtio mitjana de totes les etapes educatives se situa en 22,5 alumnes per aula, mentre que la inversió per alumne ha augmentat un 12%. A més, el programa Xarxa Llibres ha permés a les famílies estalviar una mitjana de 300 euros per estudiant, ja que hi ha un 16% més d’alumnes que participen en els bancs de llibres del programa.

La recuperació de professorat té una especial incidència en els docents de reforç, ja que des de 2015 s’ha augmentat en un 75% la provisió de places per a una millor atenció a l’alumnat i, a més, Educació té previst convocar 3.000 places d’oposicions per a Infantil i Primària per a 2018, de les 13.000 de diferents cossos que es té previst convocar fins a 2022.

L’alumnat valencià també es beneficia de l’augment de pressupost destinat a les beques menjador, ja que l’increment de pressupost respecte a 2015 és de més de 63 milions d’euros, la qual cosa suposa que aquest curs es té la previsió que es beneficie un 21% d’alumnes més que fa dos anys.

Quant a l’etapa de 0-3 anys, aquest curs hi ha un 10% més d’alumnes matriculats en aquest tram.

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.