banner_990x90_EFE (1)

Ruiz visita els treballs d’exhumació de represaliats del franquisme a Paterna

Verònica Ruiz Exhumacions Paterna 2La regidora de Cultura a l’Ajuntament de Castelló ha manifestat que “aquestes actuacions estan saldant un deute amb la memòria històrica i dignificant als afusellats pel franquisme”

 

La regidora de Cultura i portaveu del Govern Municipal de Castelló, Verònica Ruiz, va visitar ahir, al costat de la regidora d’Igualtat i Patrimoni de l’Ajuntament de Paterna, Carmen Gayá, els treballs d’exhumació que s’estan duent a terme en la localitat valenciana, finançats amb fons de la Diputació de València, per a localitzar els cossos de represaliats durant el franquisme. Aquests treballs han permès la troballa de les restes de 50 persones afusellades en aqueix període, la majoria d’ells “trobats en la fossa comuna de la part civil del cementeri de Paterna”, ha informat la regidora.
Ruiz ha manifestat que “els treballs han permès confirmar arqueològicament dades sobre les execucions que només es coneixien per testimoniatges orals o escrits. Ara s’ha comprovat que a les persones que anaven a ser afusellades se’ls lligava i moltes vegades se’ls colpejava abans de l’afusellament, perquè la gran majoria presenten traumatismes tipus fractures”.
No obstant açò, “el més colpidor és veure amb absoluta claredat els orificis d’entrada del tir de gràcia en cadascun dels cranis trobats”, ha manifestat la regidora. A més, s’ha pogut corroborar que “després d’executar-los, s’abocava calç líquida sobre els cossos dipositats en la fossa”. Al costat dels cossos també s’han trobat els projectils que van causar la mort d’aquests represaliats, les cordes que es van usar per a lligar-los, així com alguns objectes personals com a ulleres, botons o cinturons, elements que, al costat de les proves d’ADN realitzades a les 26 famílies que han manifestat estar cercant a algun familiar, ajudaran a identificar-los.
La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló ha manifestat que gràcies a les subvencions llançades per la Diputació de València, “s’està ajudant a moltes famílies a tancar el seu dol i un trauma heretat entre generacions. Però es tracta també de saldar un deute històric amb la memòria d’aquest país i de dignificar als assassinats i torturats per la dictadura franquista i als seus familiars”.

“Des de l’Ajuntament de Castelló lluitarem amb tota la nostra obstinació perquè als dirigents de la Diputació de Castelló se’ls remoga la consciència i llancen, per fi, una línia d’ajudes d’acord amb les de la Diputació de València”, ha conclòs Ruiz.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.