MMVTA_Hortanoticies_concienciacio¦ün_728x90px

Tercera Setmana pren les places i els mercats de laciutat de València amb propostes de teatre al carrer

El Péndulo | Redacció.- El carrer és el gran repte del festival Tercera  Setmana,  programat  entre  l’11  i  el  19  de  juny  a  València. Així ho reconeix el seu director artístic, Salva Bolta: “El teatre al carrer és una disciplina escènica i té tant valor i tant pes  artístic  com el teatre de sala. La  idea  de  programar teatre al carrer és la de donar cabuda a una de les disciplines que  lamentablement  més  maltractades  han  estat  en  la  ciutat  de València”.

A continuació us informem de cinc de les propostes de teatre a l’aire  lliure  i  en  espais  no  teatrals  programadas  en  aquesta primera  edició. La  primera  a  representar-se  serà Nafrat  (El viatge de la vergonya). La peça és un site specific que proposa a l’espectador una reflexió sobre la tragèdia dels refugiats i està programada els dies 11i 12 de juny en tres funcions, a les 19.30, 20.15 i 21 h.

Compañía Obskene
image-364798

Li prendrà el relleu el diumenge 12, a les 11, en la plaça Enric Granados del barri de Patraix, el primer solo de Joan Català, Pelat. I el dijous, 16 de juny, a les 19 h., Náufragos, de la Industrial Teatrera, el muntatge del qual està previst en el Parc de Benicalap. El segon  cap de setmana  serà  el torn  de Tempus, de Visitants, que constarà d’un parell de lliuraments matiners, el dia 17 dejuny a les 10 en el Mercat de Jesús i a les 12h. en el Mercat de Russafa, i el dia 18 a les 10 en el Mercat del Cabanyal i a les 12h.  en  el  Mercat  Central;  mentre  que  la  plaça  Viriato  serà l’escenari de Fuenteovejuna: Breve tratado sobre las ovejas domésticas,  de  Compañía Obskené,  el  dissabte,  18  de  juny,  a  les 19.30 h.

Com  apunta  Bolta, “la  idea  de  fer  teatre  al  carrer  no  és visibilitzar   propostes   que   es   conceben   d’origen   per   a representar-se  dins  d’una  sala  tancada.  El  carrer  té  el  seu llenguatge  propi  i  sempre  proposa  una  relació  directa  i participativa  amb  el  ciutadà”.

Tots  els  espectacles  programats sota  aquest  epígraf  han  sigut  ideats  per  a  escenificar-se  en exteriors  i  conviden  a  gaudir  dels  espais  urbans  en  una celebració de la trobada. El carrer és el fonament i l’escenari.

Nàufrags, refugiats i artesans

D’entre  els  projectes  presentats  a  la  convocatòria de site specific pel Festival Tercera Setmana, la direcció artística ha seleccionat Nafrat  (El  viatge  de  la  vergonya),  de Nafrat Collectiff.  En la  proposta  escènica,  un  personatge exercirà de guia per a un públic de 20 espectadors per funció que viuran en primera  persona  l’odissea  d’una  fugida  desesperada.  L’obra combina  text  i  audiovisual  i  es  desenvoluparà  entre  un  espai obert i la càrrega d’una furgoneta.

En Pelat, en canvi, encara que els espectadors seran tants com els  quals  decidisquen  acudir  a  la  plaça  Enric  Granados,  només cinc seran convidats per a participar en la creació de la peça. L’obra és una creació d’autor que reuneix dansa, teatre, circ i performance, i s’inspira en el treball rural i artesanal. L’acròbata i ballarí català Joan Català se serveix d’un tronc i de les seues habilitats cirquenses per a proposar una trobada efímera, que explora les vies per a compartir, escoltar i participar.

Componentes de Visitants.
image-364799

Náufragos, de La Industrial Teatrera, també està arrelat en la cultura cirquense. La peça manca de text, però en l’acció parlen el gest, la mirada i els somriures. Aquest espectacle de clown és una picada d’ullet als naufragis quotidians des de l’humor i la fragilitat, i el seu punt de partida és un joc de missatges que arriben a la riba on se senten en cercle els espectadors.

Clàssics i arqueòlegs

L’última  producció de Visitants  es  titula Tempus,  i  és  una intervenció escènica d’artesania teatral per a tots els públics. En  aquesta  nova  proposta  de  la  companyia  de  Vila-real,  quatre arqueòlegs   arriben   des   d’un   espai-temps   indeterminat   a l’actualitat per a capturar i interpretar mostres de fòssils del futur:  els  humans  i  el  seu  entorn. El  muntatge  s’estrena  en Tercera Setmana. Finalment, Fuenteovejuna.  Breve  tratado  sobre  las  ovejas  domésticas ve confirmada pels premis al millor espectacle rebuts en 2013  a  Almagro  Off,  Off  de  carrer  Zaragoza  i  el  Festival internacional Noctivagos. La jove Compañía Obskené ix al carrer per a actualitzar i presentar en clau contemporània el clàssic de Lope  de Vega.

El relat  és de tots  conegut,  la història del famós  poble  que  cansat  de  les  atrocitats  d’un  comendador corrupte i violador, decideix unir-se per a combatre i, en últim terme,   matar   al   seu   opressor.

La   novetat   en   aquesta representació és que els versos del segle d’Or s’intercalen amb textos de la dramaturga Anna Maria Ricart, que va rebre el Premi MAX  2015  a  la  millor  adaptació  o  versió  d’obra  teatral  pel present  treball.  De  manera  que  mentre  succeeix  l’acció,  els actors  d’aquesta  representació  àgil  i  divertida  comenten  i opinen.

El  Festival  Tercera  Setmana  es  una  iniciativa  de  l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (AVETID) en col·laboració amb la Universitat de València. LȍInstitut Valencià de la  Cultura  coorganitza  la  cita  anual,  que  compta  també  amb  elsuport de l’Agència Valenciana de Turisme, la Diputació de València,  i  l’Ajuntament  de  València a  través  de  les  àrees d’Alcaldia,  Cultura,  Mobilitat  i  Desenvolupament  Econòmic Sostenible.  A  més  d’aquestes  entitats,  conformen  el  consell consultiu  del  festival SGAE, FEHV, CECOVAL, Unión  Hotelera, Cadena Ser, Las Provincias i Levante EMV.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.