València acull les proves FIFA i Word Rugby de camps de futbol de gespa artificial

Valencia Noticias | Redacción.- La Fundació Esportiva Municipal acull esta setmana les proves interlaboratoris per a obtindre el reconeixement com a laboratori acreditat per a l’homologació de camps de gespa artificial per a la FIFA i la World Rugby. Les proves esmentades tenen lloc en els camps de futbol municipals de Marxalenes i Doctor Lluch.

Les dos entitats (FIFA i World Rugby) organitzen anualment esta prova internacional, coneguda com a Round Robin Test, consistent a realitzar unes proves interlaboratoris per a avaluar la capacitat tècnica del personal dels laboratoris d’assaig, així com que els equips de mesura complixen els rigorosos requisits establits per estos organismes per a ser reconeguts com a laboratori acreditat per a l’homologació de camps futbol de gespa artificial d’acord amb els seus programes de qualitat.

Ambas entidades (FIFA y World Rugby) organizan anualmente esta prueba internacional, conocida como Round Robin Test.
image-329275

A esta cita de caràcter mundial es presenten enguany un total de 12 laboratoris d’Austràlia, Holanda, França, Itàlia, Regne Unit, Bèlgica, Alemanya i Espanya. L’Institut de Biomecànica (IBV) és l’únic laboratori espanyol que es presenta a este exercici de comparació per a la revalidació dels seus tècnics, ja que des de fa uns quants anys està reconegut com a laboratori acreditat per a l’homologació de camps de futbol.

El director gerent de l’FDM, José Vicente Berlanga, ha destacat “l’enorme satisfacció perquè la FIFA i la World Rugby hagen tornat a triar València per a realitzar estes proves, la qual cosa posa en valor les nostres instal·lacions i el treball dels nostres tècnics en les instal·lacions esportives municipals. A més, m’agradaria donar la benvinguda a la ciutat a tots els visitants arribats des de diferents llocs del món en una cita que conjumina tecnologia, qualitat i seguretat en matèria esportiva”. Finalment, el màxim responsable de l’organisme autònom de l’Ajuntament de València ha volgut destacar que “els avanços en superfícies en els quals treballen estos laboratoris, a més de servir per a millorar l’esport d’elit, revertixen finalment en l’esport de base, del qual es gaudirà en els pròxims anys de millors instal·lacions esportives i superfícies sobre les quals practicar el seu esport favorit”.

D’altra banda, segons ha explicat el director d’Innovació en Esport de l’IBV, Enrique Alcántara, “amb el manual de proves com a base, cadascun dels equips d’avaluació”, compostos per dos tècnics, “haurem de realitzar dos sèries completes de proves de camp. Addicionalment, en les setmanes posteriors cada laboratori completarà la bateria d’assajos d’identificació de producte, en les seues pròpies instal·lacions, amb el material que la FIFA els subministra durant estos dies. Este material, format pels components que conformen el terreny de joc (moqueta de gespa, material de farciment i capes elàstiques) són exactament igual per a tots els laboratoris per a assegurar la reproductibilitat dels assajos. Després d’analitzar els resultats per part de la FIFA i World Rugby, els instituts que superen les proves rebran l’acreditació corresponent d’estes entitats que permetrà, durant els pròxims cinc anys, executar proves analítiques en camps de gespa artificial per a la seua certificació”.

Qualitat i seguretat

Segons ha assenyalat Alcántara, “l’objectiu dels laboratoris és certificar que les propietats d’aquells camps que volen obtindre el reconeixement de qualitat FIFA o World Rugby i en els quals es podrien desenvolupar competicions oficials internacionals són òptimes per a la pràctica del futbol, tant des del punt de vista de la seguretat dels jugadors com de l’espectacularitat en el joc, així com verificar que els fabricants posen a la disposició de les instal·lacions els mitjans tècnics necessaris per al correcte manteniment dels camps”.

Programa de qualitat FIFA

El programa de qualitat de la FIFA establix una guia per a conéixer quin ha de ser el comportament del camp perquè es considere òptim per a la pràctica del futbol, tant des del punt de vista de la interacció jugador-superfície (relacionada més directament amb la seguretat dels esportistes i els riscos de lesions) com des del punt de vista de la interacció pilota-superfície (relacionada amb l’espectacularitat en el joc).

En este sentit, ha introduït el seu nou manual de proves en 2015 amb més exigències per als camps de gespa artificial. Amb este, les noves marques FIFA QUALITY i FIFA QUALITY PRO han sigut igualment introduïdes i substituïxen les marques FIFA RECOMMENDED 1 Star i FIFA RECOMMENDED 2 Star.

Laboratori acreditat per a l’homologació de camps

Per a dur a terme l’homologació d’un camp, l’IBV realitza assajos mecànics en el terreny de joc per a comprovar que la gespa es comporta dins dels rangs establits, així com la identificació, en laboratori, del producte instal·lat per a verificar que es tracta de producte homologat per FIFA o World Rugby. Prèviament a la instal·lació, el producte és homologat en el laboratori per a assegurar que conservarà les propietats al llarg del temps, ja que estes són avaluades després de sotmetre al paviment a condicions d’envelliment accelerat (tant mecànic com de radiació UV) en laboratori. Si el paviment manté les seues propietats després d’este envelliment aconseguix ser homologat com a FIFA-producte.

Depenent de la qualitat del camp, és possible obtindre un certificat FIFA QUALITY o FIFA QUALITY PRO, considerat este últim com de màxima qualitat.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

Leave a Reply

Your email address will not be published.