El Centre del Carme se suma a les falles experimentals de València amb  una instal•lació participativa

19.02.26 presentacion falla participativa CCCC

•    Al voltant de 400 estudiants de secundària imprimiran les seues  cares en aquesta falla que fa referència als orígens del Museu i de  les Falles
•    Els diumenges 3 i 10 de març el taller per a confeccionar la falla  ‘MVSEV.M’ s’obrirà al públic familiar
•    El dia 14 de març se celebrarà l’encesa de la falla

València (26.02.19). El director del Centre del Carme, José Luis Pérez  Pont, acompanyat pels creadors Javier Molinero i Bernat Ivars han  presentat aquest matí la falla ‘MVSEV.M’ una instal•lació  participativa que serà confeccionada per unes 400 persones,  especialment per xics i xiques de diferents centres educatius.

Al llarg de les pròximes setmanes i fins al 14 de març, l’alumnat dels  centres escolars de la Comunitat anirà passant pel claustre gòtic del  Centre del Carme per a participar en un taller dirigit a transformar i  enriquir dia a dia aquesta instal•lació. A més, els diumenges 3 i 10  de març el taller per a confeccionar la falla s’obrirà al públic  familiar.

‘MVSEV.M’ fa referència als orígens del Museu i de les Falles i  quedarà instal•lada al centre d’art al llarg d’aquestes festes, dins  del circuit de falles experimentals. El dia 14 de març el Centre del  Carme se celebrarà l’encesa de la falla, amb la col•laboració de  cervesa  Wai.

El director del Centre del Carme ha assenyalat que “aquest és el  tercer any que fem una acció d’aquestes característiques, creant  sinergies amb l’art faller en diàleg amb els nous llenguatges  contemporanis. En 2017 presentàrem la falla ‘Renaixement’ del  col•lectiu Pink Intruder, compost per Miguel Arráiz i David Moreno, en  2018 amb la instal•lació de l’artista alacantí Daniel G. Andújar i  enguany amb la proposta ‘MVSEV.M’ de Javier Molinero i Bernat Ivars”.

Pérez Pont ha manifestat que “la falla ‘MVSEV.M’ recull la filosofia  d’aquest centre, un espai de participació ciutadana, un lloc que  trenca amb el concepte tradicional de centre d’art, entés l’espai  públic com un temple i les obres dels artistes com a objectes divins  que solament poden contemplar-se. El Centre del Carme és un centre  connectat amb la societat actual, amb exposicions i instal•lacions que  estan vives i on s’estableix un vincle entre creador, museu i públic  que permet que la cultura siga un bé accessible per a tots”.

El director del Centre del Carme ha explicat que “aquest projecte, que  s’inclou dins del nostre Programa d’Educació i Mediació, igual que  l’exposició dels artistes PichiAvo responsables de la falla municipal  d’enguany, també acosta el centre d’art al carrer i a la tradició  fallera”.

En el seu origen etimològic el museu o ‘museion’ és un temple que  l’antiga Grècia edificava en honor a les muses, per a glorificar la  inspiració. No és fins a la Il•lustració quan el model de museu modern  pren forma com a entitat que allotja, conserva i mostra una col•lecció  d’objectes.

Durant els últims anys estem vivint una revolució en la manera de  transmetre o aconseguir la informació, a través de la tecnologia  digital que permet que la informació s’universalitze. De la mateixa  manera, els museus estan experimentant noves fórmules d’aproximació al  ciutadà i de transmissió de coneixement.

D’altra banda, les falles, una celebració que acumula centenars de  monuments als seus carrers, són eminentment participatives i  autogestionades. Es podria dir que la falla és un museu al carrer amb  milers de persones que la fan possible i un públic molt major que les  visita, encara que es tracte d’un museu efímer.

Ideada pels creadors valencians Javier Molinero i Bernat Ivars, la  proposta ‘MVSEV.M’ naix de la unió dels conceptes de ‘falla’ i ‘museu’  per a crear un monument entre tots, compost per les obres que,  individualment i en col•lectiu, van aportant els seus participants.

“Proposem una falla mòbil, realitzada i intervinguda de manera  comunitària. Una instal•lació que està sent transformada i enriquida  dia a dia, mitjançant tallers dirigits, en els quals es pot tant  modificar la forma estructural de la falla com anar incorporant peces  artístiques dels mateixos participants” han explicat Molinero i Ivars.

En aquesta falla el procés porta irremeiablement a un augment  progressiu de la ‘col•lecció’ artística, mentre que els metres cúbics  d’‘edifici’, (al voltant de 125) es mantenen inalterats encara que es  puguen redistribuir espacialment. A mesura que avança el projecte,  augmentarà també la dificultat per a moure’s, serà una ‘institució’  cada vegada menys àgil. Els seus moviments estaran limitats  progressivament fins a arribar a un estancament final.

Taller de ‘selfie’
Per a elaborar la falla, els participants realitzen un taller de  ‘selfie’. Es proposa la realització de fotografies del rostre dels  participants per a tractar la imatge i imprimir-la sobre un paper  adhesiu. Una vegada obtinguda la imatge en paper es guia els alumnes  per a retallar l’adhesiu de manera que s’obtinga una plantilla amb la  qual es farà l’autoretrat definitiu mitjançant la tècnica de  l’estergit (‘stencil’). Els autoretrats resultants es van incorporant  als panells.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.