El Consell exigeix al Govern central que accepte la col·laboració de la Policia Autonòmica en la lluita contra l’economia submergida

El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha exigit al Govern central que accepte la col·laboració de la Policia Autonòmica en la lluita contra l’economia submergida. Nomdedéu ha realitzat aquestes declaracions després de la negativa del Govern al fet que la Policia adscrita a la Generalitat recolze i reforce la labor dels inspectors per a combatre l’economia submergida.

El Consell va realitzar aquest oferiment al Govern a través del President de la Generalitat, Ximo Puig, que va anunciar en Els Corts que la “policia autonòmica incorporaria a les seues atribucions la lluita contra l’economia submergida”. Des de llavors, tal com ha explicat el responsable d’Ocupació, “des de la direcció general de Treball es van passar a la Inspecció de Treball varis esborranys de conveni per a tancar aqueixa col·laboració”.

“Ara el Govern, després de mesos de treball, ens contesta negativament a un oferiment que suposaria dotar de més recursos humans per a combatre aqueixa xacra que hui assola la nostra Comunitat”, ha lamentat Nomdedéu. “No entenem la encerra del Govern ni té sentit la seua negativa”, ha indicat.

En aquest sentit, el secretari autonòmic ha sol·licitat aquest dilluns una reunió amb el delegat del Govern, Moragues, per a demanar-li explicacions per la seua negativa i intentar desbloquejar la situació. Així mateix, Nomdedéu li ha recordat al Delegat del Govern que tots els grups dels Corts van votar a favor la passada setmana de “establir un pla d’actuació en coordinació amb l’administració estatal (…) subscrivint un conveni de col·laboració entre la Generalitat i el Ministeri d’Ocupació per a la participació de la policia autonòmica en les labors de lluita contra l’economia submergida”.

La col·laboració de la Policia Autonòmica permetria, segons Nomdedéu, multiplicar el nombre d’actuacions específiques contra l’explotació laboral i també que els casos d’economia submergida que es detecten en el transcurs de la resta d’activitats que exerceixen els agents no queden impunes, com pot ocórrer en aquests moments.

Així, segons ha explicat, fins ara “si els agents no van acompanyats d’un inspector de Treball, la seua actuació no té efectes laborals ja que no poden estendre acta al no estar reconeguda la seua potestat”.

Enric Nomdedéu ha recordat que la Comunitat suporta un dels índexs més elevats d’economia sumergida. Així, segons les últimes dades oficials de la Gestha l’economia submergida a la Comunitat Valenciana ha augmentat durant la crisi fins a situar-se en el 26,5% del seu PIB al tancament de 2012, la qual cosa suposa més de 25.870 milions d’euros ocults, segons arreplega l’informe ‘L’economia submergida passa factura.

Així mateix, d’aquest informe es desprèn que la taxa d’economia submergida de la Comunitat supera en quasi dos punts a la nacional, que se situa en el 24,6%, és a dir, més de 253.000 milions d’euros. Entre les províncies més afectades destaquen Alacant (27,6%) i Castelló (26,9%), que registren més frau que la mitjana autonòmica. A València, la xifra és del 25,7%.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.