El Govern admet que no ha actuat i desconeix la problemàtica de l’espoli d’oliveres centenàries o mil·lenàries

Malgrat que s’han fet fins a pel·lícules amb aquesta temàtica, reconeix en una resposta no haver realitzat inspeccions pels moviments vegetals entre autonomies en considerar que es tracta d’una competència autonòmica

Madrid,El senador de Compromís per Castelló, Jordi Navarrete, ha lamentat que el Govern “admeta en una resposta el seu total desconeixement del problema d’espolis que pateixen les oliveres mil·lenàries i centenàries en diferents autonomies“, com en les zones limítrofes del nord valencià i sud català , la major concentració mundial d’aquesta classe d’exemplars monumentals.

 02122018oliveresarrancadesb

La resposta donada pel Govern és que és responsabilitat de les autonomies la protecció i catalogació d’aquest patrimoni arbori, però omet que a més dels agents mediambientals tenen el paper de control de moviments per carretera i de tràfec d’elements vegetals els Cossos i Forces de seguretat de l’Estat (Trànsit i Seprona). “Els moviments d’aquests exemplars solen ser cridaners en camions articulats on els exemplars han estat degudament podats per al seu trasllat i replantat, per la qual cosa ens estranya que no conste cap mena d’informació sobre la catalogació d’aquests arbres singulars ni de la seua eventual sortida del seu entorn geogràfic, especialment en un context de forta alarma al sector per la presència en diverses autonomies de la xylella fastidiosa“, lamenta el representant del Maestrat.

Recentment organitzacions agràries com la Unió de Llauradors han denunciat l’espoli d’oliveres centenàries a Sant Jordi i són molt coneguts nombrosos casos de compra venda i robatori d’aquesta classe d’exemplars i que hui es troben replantats en països i jardins de països de mig món, algun d’ells en propietats de personalitats ben conegudes de l’Estat. Però segons el Govern “no té constància de s’hagen dut a terme actuacions relacionades amb l’espoli d’aquest tipus d’arbres i, per tant, de l’existència de problemàtica al respecte, per part de les Unitats del Servei de Protecció de la Naturalesa ( SEPRONA) de la Guàrdia Civil“.

Compromís ha denunciat recentment que els que comercien segueixen fent-ho vorejant la llei, ja siga en la veïna autonomia de Catalunya, on no és d’aplicació l’esmentada llei, podant la copa dels arbres abans del seu transport o utilitzant exemplars de menor antiguitat, quelcom complex d’avaluar pels agents que puguen participar en els suposats controls (mediambientals, Seprona, Trànsit), de manera que reclamava al Govern mesures davant aquesta problemàtica i conèixer quin és el procediment habitual de control d’aquests arbres monumentals durant els trabajosde extracció i arrencat o durant el seu transport en carretera i el nombre d’intervencions realitzades en els últims 10 anys per autonomies. Finalment proposaven regular a nivell estatal aquesta matèria o estendre l’aplicació de la pionera llei valenciana, per evitar problemes de coordinació entre autonomies o que es produisquen espolis com els recentment denunciats per col·lectius de les Terres de l’Ebre i organitzacions agràries.

Recentment la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació) les ha reconegudes com a Patrimoni Agrícola Mundial.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.