El govern valencià presenta un recurs d’inconstitucionalitat contra els pressupostos de l’Estat de 2016

160128_presentacion_recurso_TC_registro_generalEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, considera que aquests comptes agreugen l’infrafinançament que pateixen els valencians

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, han presentat el recurs contra els pressupostos del govern espanyol de 2016.
El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha presentat avui en el Tribunal Constitucional (TC) el recurs elaborat pel seu govern a la llei de Pressupostos Generals de l’Estat de 2016 en considerar que són una ” discriminació” per als cinc milions de valencians. Puig, acompanyat de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, tal com va anunciar la setmana passada el seu govern, ha registrat el recurs d’inconstitucionalitat a la seu del TC pel deficient finançament que, segons la Generalitat, conté els comptes aprovats pel govern de Mariano Rajoy per a l’actual exercici.

“Cinc milions de valencians se senten discriminats per una llei que situa els serveis públics en un espai de discriminació entre unes comunitats autònomes i unes altres”, ha denunciat Puig en declaracions als periodistes davant la seu del TC. L’objectiu d’aquesta iniciativa legal, ha explicat Puig, és “intentar rescatar part d’allò que els pertany” als ciutadans del País Valencià.

Al seu judici, ” no pot haver-hi la situació d’asimetria” entre territoris que existeix en aquests moments per la prestació de “els mateixos serveis públics, que en alguns casos dupliquen i tripliquen la percepció d’uns ingressos i uns altres”.

El president ha recordat que s’ha presentat el recurs després de “esgotar totes les vies de diàleg” amb Rajoy i el ministeri d’Hisenda i que no s’acceptés la proposta de reunir la comissió bilateral per trobar alguna solució negociada.

Puig ha apuntat que els Pressupostos que el govern del PP va aprovar abans de convocar les eleccions generals perjudiquen als valencians donat que obliguen al seu govern a ingressar al Fons de Suficiència Global de l’Estat 1.329 milions d’euros que deixa de destinar a polítiques socials al País Valencià.

Aquesta obligació és conseqüència de la Llei de Finançament Autonòmic aprovat el 2009, en la qual es va introduir una clàusula perquè cada comunitat autònom pogués mantenir els seus recursos anteriors.

El president de la Generalitat ha confiat que el TC accepti el recurs per demostrar que l’actual Fons de Suficiència Global “no desenvolupa un dels seus objectius, com és l’equilibri entre els ciutadans”.

Puig i Brqavo han presentat en el registre del Constitucional el recurs contra els pressupostos de l’Estat de 2016. / EFE
L’altre motiu del recurs és que durant els últims tres anys, “s’ha incomplit” la renovació de l’actual sistema de finançament autonòmic, ja que el govern central, “de manera arbitrària”, ha renunciat a la seva renovació per adaptar-ho a les noves circumstàncies.

La Llei de Pressupostos recorreguda per la Generalitat valenciana fixa la via principal de finançament de les comunitats de règim comú i els objectius d’estabilitat pressupostària per al present curs.

Segons l’opinió del govern de coalició que formen el PSPV i Compromís, els comptes de l’Estat de 2016 sotmeten al País Valencià a un procés d’infrafinançament que agreuja la situació que es manté des de 2002 i que ha generat un deute històric de 16.000 milions d’euros, segons els seus càlculs.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.