València Notícies | Redacció.- L’alcalde de València, Joan Ribó, i el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, han signat ahir un conveni de col·laboració que facilitarà que l’Ajuntament puga cobrar multes de trànsit i de l’ORA en tota la Comunitat Valenciana, independentment que la persona a la qual se li imposen visca o no en la ciutat o no tinga comptes bancaris a València. Ribó ha destacat que el resultat d’este Conveni, en virtut del qual es podrà fer efectiu el cobrament de 152.780 multes corresponents al període 2011-2014, amb un import aproximat de 16 milions d’euros, serà “més eficàcia, major equitat i millors servicis per a la ciutadania”. Ribó ha advertit que “a partir de hui aquells infractors que siguen sancionats, han de tindre en compte que la seua multa serà executiva”.
“Este acord és molt important per al Govern de la Nau: l’equitat i la igualtat a València”, ha dit Ribó, qui ha recordat que en la ciutat entren diàriament desenes de milers de cotxes de persones que no són de València, i també viuen milers de persones que, no obstant açò, tenen els seus comptes corrents fóra. “Per açò és una qüestió d’equitat que a totes les persones li les tracte d’igual manera. Tots els ciutadans tenim l’obligació de complir les normes, independentment d’on residim a la Comunitat Valenciana”.
D’altra banda, l’alcalde ha assegurat que “amb esta mesura que hem signat assegurem una major eficàcia recaptatòria, però sobretot evitem que molts infractors de les normes de trànsit tinguen impunitat en les seues conductes, com ocorre ara. A partir d’este conveni totes les infraccions comeses en la ciutat seran sancionades i recaptades de forma més àgil”. Com és sabut, fins ara les sancions que s’imposaven a València a persones que residien fora de la ciutat no podien cobrar-se via executiva ja que l’Ajuntament no tenia competències per a embargar els comptes de sucursals de fora de la ciutat.
Joan Ribó ha afirmat que “la seguretat i el respecte a la convivència són arguments fonamentals per a la nostra pràctica política diària, i hui donem un nova mostra. Des del Govern de la Nau, i també des del Govern del Botànic, en un exercici de col·laboració institucional, hem treballat dur per a aconseguir este conveni que és una fita important i un precedent per a futures ampliacions”.
El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha assenyalat l’objectiu de la Generalitat de “col·laborar al màxim amb els ajuntaments i impulsar una acció coordinada entre les administracions públiques per a aconseguir una millor gestió dels ingressos locals”, i en eixe sentit ha anunciat que es proposarà a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies estendre un conveni similar al signat amb València a tots els ajuntaments de la Comunitat Valenciana”.
Millora de l’eficiéncia
L’alcalde ha manifestat que, en el cas de la nostra ciutat, “serà necessari ampliar-lo i estendre’l a la gestió executiva de tots els ingressos de l’Ajuntament de València amb una repercussió en una millora dels servicis, que és l’objectiu fonamental, i fins i tot una possible reducció dels tributs que paga la ciutadania. Paguem tots perquè tots puguem pagar una mica menys, però per a aconseguir-ho hem de pagar tots, també els que fins ara s’escapaven”.
Ribó ha dit estar satisfet “que València siga la capital que posa en marxa un procés que volem que s’estenga”. Ha recordat que en anteriors governs tant de l’Ajuntament de València com de la Generalitat “malgrat estar governats pel mateix partit polític, i amb majoria absoluta, van ser incapaços d’aconseguir este acord. És un fet objectiu que volem ressaltar: el Govern de la Nau i el Govern del Botànic, dos coalicions de partits, són capaços de posar-se d’acord en assumptes que governs amb majoria absoluta en ambdós administracions, i del mateix partit, no van ser capaços”. En eixa mateixa línia d’argumentació, el conseller Soler, que ha parlat de la component de “justícia social” del conveni, ha dit que “hui hem de felicitar-nos perquè la il·lusió i les ganes de fer bé les coses han vençut a l’apatia i el desinterès, i hem atès una reivindicació històrica per part de l’Ajuntament de València”
En l’aspecte econòmic, l’alcalde de València ha afirmat que “és un conveni important per a les finances municipals”, però ha destacat que “és important sobretot per a la justícia i la seguretat en la mobilitat en la ciutat. Sóc conscient que estem en els inicis d’una nova gestió recaptatòria en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, i des de l’Ajuntament volem seguir treballant amb la Generalitat en esta direcció”.
A la firma del conveni entre l’Ajuntament de València i l’Institut Valencià d’Administració Tributària (IVAT), han assistit els regidors Procediment Sancionador, Carlos Galiana, i d’Hisenda, Ramón Vilar, i la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, el director general de Tributs i el director del IVAT, Eduardo Roca.