L’equip de Govern presenta una alternativa a la proposta inicial de Ciutadans

pleno ayuntamiento valencia (6)El ple aprova per unanimitat la creació d’una comissió d’investigació sobre l’“operació taula” per a depurar responsabilitats polítiques

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat per unanimitat la creació d’una comissió d’investigació sobre la denominada “Operació Taula”, amb la finalitat de determinar les possibles responsabilitats polítiques derivades dels fets de caràcter il·lícit “que s’hagen pogut cometre en el consistori pels membres del Grup Popular Municipal investigats per tal motiu i que són objecte d’examen pels tribunals”, segons s’afirma en la moció alternativa presentada per l’equip de Govern.

La moció que ha rebut els vots afirmatius de tots les regidores i regidors de l’Ajuntament, incloent-hi els nou del Partit Popular que es trobaven en l’Hemicicle, ha sigut plantejada per Joan Calabuig com a alternativa a la inicialment presentada, amb caràcter urgent, pel regidor de Ciutadans Fernando Giner, que ha defensat la urgència de la seua proposta abans d’entrar a debatre’n el contingut.

En l’alternativa de l’equip de Govern es puntualitza que la creació de la comissió d’investigació “s’ha de considerar al tenor literal de l’article 105 del Reglament Orgànic del Ple (ROP), que exigix una sèrie de qüestions que no s’expliciten en la proposta”, La moció finalment aprovada inclou un segon apartat on es proposa que es trameta a la Comissió de Participació, Drets , Innovació Democràtica, i a la de Seguretat Ciutadana , Prevenció i Intervenció en Emergències, “per a concretar el nombre de membres, la matèria, el règim de funcionament i el termini per a concloure els treballs, tal com prescriu l’article 105 del ROP”.

Abans d’aprovar-la, tots els grups han recolzat el caràcter urgent d’una moció presentada després dels esdeveniments del dimarts. Giner ha parlat de la necessitat de “donar una resposta urgent davant la imatge que este Ajuntament trasllada a Espanya” i de “depurar responsabilitats polítiques”. Més tard, ja en el debat, s’ha referit a la necessitat d’“enviar un missatge clar i concís als valencians” i ha recordat que els fets presumptament delictius que afecten membres del Grup Municipal del Partit Popular es van cometre en plena crisi econòmica, ”quan es va reduir la despesa en neteja, seguretat i servicis bàsics per falta de recursos. Si sempre és condemnable la corrupció, en eixe moment era encara pitjor”. Igualment ha assenyalat que “les possibles responsabilitats penals no poden eludir la petició de responsabilitats polítiques. Volem que s’aclarisquen els fets i que mai no torne a ocórrer alguna cosa així”

Joan Calabuig ha recordat les reiterades negatives del Partit Popular, quan governava la ciutat, al fet que es crearen comissions d’investigació sobre casos de corrupció com Nóos o Emarsa, “Ha fet falta alguna cosa així perquè, després de 24 anys, vostés accepten una comissió d’investigació. Si fa temps s’haguera acceptat, tal vegada podríem haver-nos evitat esta vergonya que estem passant les valencianes i valencians”

María Àngels Ramón Llin ha dit, en nom del Grup Popular, que no anaven a eludir cap debat “encara que es tracte d’un assumpte processal i judicialment inacabat”, i ha considerat “sense sentit“ la comissió proposada per Ciutadans, “però votarem a favor, que és el que vostés no volen que fem”

El portaveu de l’equip de Govern, Joan Calabuig, ha qualificat de ““lamentable i penós haver vist la Guàrdia Civil entrant en les dependència del Grup Popular”. També ha afirmat que “el 3% no solament era una pràctica del nord, sinó que estava molt estés en estes terra”, i ha demanat “claredat, llum i debat” de totes les decisions que s’han pres, “perquè el poble valencià té dret a conéixer-les i és imprescindible evitar eixe tipus de situacions delictives de cara al futur”.

Calabuig ha manifestat també que la valenciana “és una societat que no es mereix el que vostés li han fet”, dirigint-se a la bancalada del Grup Popular, i ha parlat de la necessitat de “prevenir eixes conductes que fan que els valencians siguem assenyalats per tots els escàndols de corrupció que en la immensa majoria dels casos han protagonitzat persones pertanyents al seu partit”

En el segon torn d’intervencions, Giner ha tornat a insistir que “és fonamental saber el que ha passat perquè no torne a passar i els valencians puguen confiar en l’Ajuntament”. Ramón Llin ha recordat que la investigació està sub iudice i ha reiterat el suport del seu grup “a una comissió que haurà d’iniciar els seus treballs en el moment que siga judicialment oportú”, i Calabuig ha presentat la proposta alternativa aprovada per unanimitat i amb la qual ha conclòs el Ple del mes de gener.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.