Més de 700 famílies participen en la falla infantil col·laborativa del Centre del Carme

falla DGAndujar CCCC (1)Falles contemporànies i participatives

Més de 700 famílies participen en la falla infantil col·laborativa del  Centre del Carme

La falla, instal·lada en el claustre renaixentista, veurà la llum demà  coincidint amb l’encesa de la instal·lació ‘Los Desastres de la  Guerra’, que ocupa el claustre gòtic

Demà a les 20 hores, Cerveza Turia presentarà l’espectacle audiovisual  “Encesa Turia” en el monument de l’alacantí Daniel García Andújar

València (14/03/2018). El Centre del Carme de València elogia el  caràcter integrador de les Falles amb el monument infantil ‘Principis  de tardor’ confeccionat amb la participació de més de 700 famílies.

Compost per 2.500 escates i 20 metres de llarg la falla representa un  cos serpentegen-te dissenyat pel col·lectiu Milimbo i pel Consorci de  Museus de la Comunitat Valenciana. El monument és el resultat del  taller ‘Principis de tardor’ que al llarg de mes i mig ha invitat les  xiquetes i xiquets a participar.

La falla, instal·lada en el claustre renaixentista, veurà la llum demà  coincidint amb l’encesa de la instal·lació ‘Los Desastres de la Guerra  . Caballo de Troya’, que ocupa el claustre gòtic. El centre de cultura  contemporània se sumarà demà, 15 de març, a la Plantà de les Falles  amb l’espectacle audiovisual ‘Encesa Turia’ que, de la mà de Cerveza  Turia, il·luminarà el monument de Daniel García Andújar, a partir de  les 20 hores.

L’espectacle estarà precedit per un cercavila a ritme de tabal i  doçaina que inclou música popular junt amb altres peces que marquen  una referència política i històrica i que connecten amb la falla sobre  ‘Los Desastres de la Guerra’. Els músics Xavi Richart, Cristina Martí  i Pau Llorca interpretaran peces relacionades amb la Guerra Civil,  junt amb altres més recognoscibles internacionalment com ‘A las  barricadas’, ‘El paso del Ebro, ‘El valle del Jarama’ o  el ‘Himno de  Riego’.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha explicat que  “estem recolzant els nous llenguatges contemporanis en el context de  les Falles i al mateix temps, apel·lant al seu caràcter integrador,  estem accionant noves formes d’aproximar la cultura del nostre temps a  la ciutadania”.

El Centre del Carme presenta unes falles contemporànies i  participatives a les que se suma l’exposició retrospectiva d’Okuda San  Miguel, autor junt amb els mestres fallers Latorre i Sanz, de la falla  de l’Ajuntament. Estes accions completen l’aportació del Centre del  Carme a les Falles 2018.

Un cos serpentegen-te de 2.500 escates

Com es construïx una falla participativa? Creant un joc amb els seus  participants, amb unes regles ben pautades, un joc de construcció,  participatiu i col·lectiu. Els xicotets ninots formen part d’un gran  cos, una espècie d’animal serpentegen-te compost per 2.500 escates  (les elaborades per cada participant) i 20 metres de llarg.

Així este ens fantàstic prendrà el jardí del claustre renaixentista  del Centre del Carme a partir de demà. En realitat són les pròpies  fulles del jardí que en compte d’optar per assecar-se, caure i perir  en el sòl, s’han transformat en un ser teixit per una col·lectivitat.

Esta falla “infantil” construïda per les xiquetes i xiquets de la  ciutat està confeccionada eminentment amb fusta i elements no tòxics  pensant en la seua cremà. Però no serà en Falles quan el monument es  perdrà entre les flames, sinó en el mes de juny, quan la falla Mossén  Sorell – Corona, col·laboradora en el projecte, la faça seua dient-li  adéu en les fogueres de Sant Joan, després d’un cercavila festiva.

Los Desastres de la Guerra

La instal·lació de l’alacantí Daniel García Andújar vol rendir un  tribut a la memòria dels membres de la Junta del Tresor Artístic  durant la Guerra Civil i als seus col·laboradors, els que van exercir  un paper rellevant en el salvament del nostre Tresor Artístic. La seua  dedicació va preservar gran part del nostre patrimoni dels bombardejos  i els desastres de la guerra. Molts d’estos tresors van ser  traslladats a València, als depòsits habilitats per a les obres en les  Torres de Serrans i en el Col·legi del Patriarca.

Caballo de Troya forma part de la sèrie d’artefactes que configuren el  projecte Los Desastres de la Guerra que Daniel G. Andújar va presentar  en la passada documenta14 a Atenes i Kassel. El Centre del Carme  desenrotlla i amplia este projecte per a València, on es va gestar,  teixint noves xarxes entre l’art més actual i la tradició fallera.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.