Oltra apel·la a una administració de justícia valenta, independent i que investigue sense traves els casos de corrupció

conf_ruz_01_
image-440081
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha apel·lat a una administració de justícia valenta, independent i que investigue sense traves els casos de corrupció. Per a Oltra, “la corrupció, en política, és la conseqüència d’una democràcia malalta que té debilitats els seus mecanismes de control”. La vicepresidenta ha sigut l’encarregada de presentar la conferència del jutge Pablo Ruz amb motiu del Dia Mundial contra la Corrupció. Un acte organitzat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació dins del Fòrum Ètica Pública i Democràcia.

Mónica Oltra ha ressaltat la trajectòria de Pablo Ruz que, durant els 5 anys en què va ser magistrat de l’Audiència Nacional, va instruir alguns dels processos de corrupció més greus dels últims temps com el cas Gürtel, els papers de Bárcenas o el cas Pretòria. En aquest sentit, la vicepresidenta ha ressaltat el paper necessari de la justícia per a establir les responsabilitats penals, però, al seu torn, ha assenyalat que la decència “no la marquen els tribunals”. Segons Oltra, l’ètica pública està per damunt i, per això, “l’important és tindre un bon sistema immunitari que repel·lisca aquests casos de corrupció”. A més, ha destacat la necessitat “d’establir mecanismes d’autocontrol i de control extern, de transparència, d’ètica pública i de bon govern, tal com està impulsant el Consell”.

Durant la seua conferència, el jutge Pablo Ruz ha fet insistència en la falta de mitjans i d’especialització per a la investigació dels casos de corrupció i, en aquest sentit, ha fet referència al fet que la investigació d’un jutge mai serà eficaç sense un cos de qualitat, dotat de pèrits comptables i experts informàtics, entre altres. A més d’aquesta falta d’especialització, Pablo Ruz ha apuntat altres problemes quotidians que els jutges que instrueixen este tipus de casos afronten, com ara la indefinició dels delictes de corrupció, la corrupció sistèmica a causa de les males pràctiques o el desemparament amb què es troben els delators d’aquests casos.

En l’acte també han estat presents el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.