València Notícies | Redacció.- L’alcalde de València, Joan Ribó, ha valorat ahir positivament la tasca “del govern municipal més ecologista que ha conegut mai esta ciutat”. Ribó s’ha referit especialment a la tasca de conscienciació ciutadana que duen a terme les diverses delegacions, i les propostes efectives per tal de millorar l’eficiència energètica, la recollida i reciclatge de residus, o les bonificacions fiscals “a aquells que menys contaminen”. L’alcalde ha fet estes declaracions en el Dia Mundial del Medi Ambient.
Joan Ribó s’ha referit especialment al protagonisme que les institucions han de prendre “just en un moment en què hi ha grans governs que qüestionen els pactes pel medi ambient o fins i tot el canvi climàtic”. En este sentit, l’acalde ha fet una referència explícita “a la irresponsabilitat que suposa que governs com el nord-americà, encapçalat pel seu president Donald Trump, haja decidit deixar els Acords de París”. Al parer de Ribó, “la terra on vivim, l’aigua que bevem, l’aire que respirem… és el més bàsic que tenim, i tenim el deure amb les generacions futures de millorar el seu estat. València per fi ja ho està fent, incentivant la reducció de la contaminació i la incorporació de noves tecnlogies d’eficiència energètica en les ordenances fiscals, o liderant les opcions d’una alimentació saludable i sostenible, basada en criteris ecològics i de proximitat geogràfica”.
La regidora coordinadora general de l’Àrea de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Pilar Soriano, juntament amb el regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, Sergi Campillo, i el regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, Jordi Peris, han aprofitat la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient per a reivindicar la seua estratègia de política transversal. Açò implica escometre des de diferents punts de vista la protecció mediambiental, la qual cosa suposa la col·laboració de tres regidories per a reforçar una estratègia completa.
El Cinqué Contenidor
La regidora Pilar Soriano ha explicat que “des de les delegacions que conformen l’àrea de Medi Ambient volem posar en relleu totes les accions que s’estan duent a terme en benefici de la protecció d’este. Una d’estes accions és el Pla Pilot del Cinqué Contenidor en dos barris de València, a nivell domèstic, i en un districte a nivell de grans productors; hem apostat per a aconseguir els reptes de l’horitzó 2020 cap a la recollida selectiva de la matèria orgànica. L’objectiu és posar en marxa el quint contenidor, de manera completa, durant 2018. La recollida selectiva de la matèria orgànica reduïx el total dels residus que s’aporten als abocadors i ens permet convertir-la en abonament de la millor qualitat”.
Per a Sergi Campillo, regidor de Conservació d’Àrees Naturals i Devesa-Albufera, “Hui en el Dia Mundial del Medi ambient, vull remarcar que si per a qualsevol ciutat és important esta celebració, més encara ho és per a València, ja que el terme municipal de la qual, de 13.470 m2, el compon un Parc Natural, el de l’Albufera, que suposa un 45% de la superfície total, amb els 6.054 m2 que ocupa. Els valencians i valencianes no solament hem de celebrar-ho, sinó reivindicar-ho perquè les polítiques mediambientals han de ser bandera de la nostra ciutat. I més encara tenint en compte que són ara, i més en el futur, molt importants per al nostre desenvolupament econòmic”.
Per la seua banda, Jordi Peris ha declarat que “encara estem a temps de parar el canvi climàtic. Sens dubte, la protecció del medi ambient a València és un dels reptes més importants que tenim entre mans. I, per a aconseguir-ho, estem treballant a través de diversos projectes europeus com el Plasticircle, que consistix en la implantació de contenidors Intel·ligents per a la millora de la cadena de residus d’envasos de plàstic; el Grow Green, dedicat a la recerca i desenvolupament de solucions basades en la naturalesa per a donar resposta als reptes mediambientals i urbanístics que plantegen les ciutats; EDUSI, que entre les seues línies d’actuació destaca les millores en l’estalvi de recursos energètics per a aconseguir que el Cabanyal siga un barri més sostenible i eficient; o el projecte 50/50, que té com a objectiu que la comunitat educativa en general, i els xiquets i xiquetes en particular, s’apoderen en la presa de decisions en l’escola per a estalviar energia”.
El Jardí del Tùris i la Devesa com a exponents
Un altre dels punts forts de València com a ciutat que cuida i mira pel seu futur amb la protecció del seu medi ambient és l’aposta per la gran artèria verda que és el Jardí del Túria. Segons Pilar Soriano, “implica totes les zones verdes de València, de manera que conforma una infraestructura ecològica capaç d’inserir la naturalesa en l’urbs. Es tracta d’un espai verd que permet a la ciutadania gaudir de la proximitat, de la capacitat de socialització, de la diversitat d’espais com a zones de joc i esplai infantil, zones familiars com el Gulliver, infraestructures esportives com el circuit del 5K i zones enjardinades com el Roserar de la zona del Palau de les Arts”. “Al mateix temps –ha continuat explicant Soriano– és un instrument que interconnecta amb la resta de la ciutat, amb una mobilitat pacificada, tant per part dels vianants, com a través de la seua xarxa de carril bici”.
Fer de València una ciutat interrelacionada amb la seua naturalesa comporta tindre en consideració llocs al llarg de tot el seu perímetre, per exemple, ha explicat la regidora Soriano, tenim en compte la “potenciació de la biodiversitat urbana en els parcs de la ciutat, com la Rambleta i Vivers, on s’està duent a terme accions com la reintroducció als estanys d’espècies autòctones i el control de les espècies exòtiques invasores, la creació d’hotels d’insectes i la xarxa de recuperació d’eixams naturals i l’establiment d’un abellar municipal”.
Campillo ha recordat també la campanya “La Devesa és teua. Cuida-la” que es va iniciar l’any passat per a conscienciar la ciutadania i visitants de la Devesa, “així com tot un seguit d’activitats que hem portat perquè la ciutadania puga apuntar-s’hi i conéixer l’enorme tresor ambiental que atresora la Devesa i l’Albufera de València”.
Il·luminació més neta i barata
La sostenibilitat ambiental i el respecte per la naturalesa passa, no solament per no contaminar, sinó per realitzar la menor despesa possible i el més eficient en temes com la il·luminació, tasca que ha sigut escomesa també pel Govern de la Nau i que ha detallat el regidor Sergi Campillo: “es tracta d’una reforma completa de tota el sistema d’il·luminació públic de la ciutat. València sempre ha sigut coneguda com una de les ciutats més contaminades lumínicamente d’Europa Hem començat per apagar fanals que no eren necessaris com en l’avinguda del Cid i l’avinguda de Blasco Ibáñez, més de 5.000 punts de llum s’han apagat perquè no eren necessaris”.
A més, ha continuat detallant Campillo, “hem començat a canviar més del 20% dels punts de llum de la ciutat, els més contaminants. amb tecnologies altament eficients. A més, hem començat la millora de la il·luminació de diversos barris com el de la Creu Coberta pel carrer Sant Vicent. I també, hem actuat en túnels on la llum era molt contaminant i tenia molt de consum d’energia. Amb esta actuació s’han canviat 1.354 llums, amb això es preveu un estalvi de 604.820 kW-h, la qual cosa en termes econòmics són 69.573 euros anuals menys”. Es referix als túnels de Ronda Nord, Pio XII, vora esquerra del Riu i Àngel Guimerà.
Jordi Peris ha explicat també en esta important acció que “l’Ajuntament de València destinarà 4 milions d’euros perquè l’enllumenat públic siga més eficient en tots els barris, per a reduir el consum energètic en un 30%. Este projecte es finançarà amb interés zero per part del Fons Nacional d’Eficiència Energètica”. A més, “s’han substituït vora 9.000 lluminàries en edificis municipals i s’ha constituït una comissió tècnica que treballa per a impulsar noves mesures per a reduir la factura energètica”.