Valencia Noticias | Redacción.- La Universitat Popular de València ha iniciat una nova etapa en la qual recuperarà l’ideari fundacional d’esta institució, que encetà la seua marxa en 1903 amb el desig de formar la ciutadania crítica i participativa i la intenció d’acostar l’educació i la cultura a la societat en general. En este marc, i amb la finalitat de commemorar el naixement d’este projecte d’origen republicà i laic, fundat per Vicent Blasco Ibáñez, l’Ajuntament ha editat en edició facsímil un llibre que recull les 24 conferències que es van impartir durant el primer curs de la Universitat Popular. Esta recopilació també es troba digitalitzada i a la disposició del públic en el web municipal (https://goo.gl/5mYTRA).
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha participat hui en la presentació d’este exemplar que reunix conferències impartides, entre altres, per Lluís Simarro, Adolf Gil i Morte, Lluís Morote, Cèsar Santomà, Vicent Peset Cervera, Joan Bartual, Jesús Bartrina o Ramon Gómez Ferrer. L’edició digitalitzada també inclou un document annex amb una recopilació de les pàgines de periòdics que en 1903 es van fer ressò de l’inici de la Universitat Popular, amb prop de 80 portades de 25 capçaleres.
Durant la seua presentació, que s’ha celebrat al Palau de Cervelló, l’alcalde ha reconegut el valor de la Universitat Popular, “una institució pionera en l’extensió de la cultura”, i ha recalcat la importància de “mirar al passat per a recuperar i preservar valors com els que defensava esta institució”. Acompanyat de la regidora delegada d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, la primera autoritat municipal ha recordat la trajectòria d’este projecte vinculat amb la Institución Libre de Enseñanza, i defensor de la llibertat de pensament i de càtedra, així com de la inclusió social i solidaritat.
En la seua intervenció, la regidora Isabel Lozano ha explicat que el treball realitzat en la Universitat Popular de València “revertix en la societat de moltes maneres”. Així, per exemple, una classe de ball o d’informàtica implica un increment de l’autoestima de l’alumnat, facilita les relacions intergeneracionals i socials, així com la creació de vincles o l’apoderament de les dones.
“I ara, després de reconéixer els valors fundacionals d’esta institució, afrontem a més una nova etapa amb el repte d’impulsar la participació social i iniciar activitats amb continguts actualitzats que faciliten la inclusió i l’obertura als barris.”
Amb motiu de la commemoració de la inauguració de la Universitat Popular esta vesprada, la sociòloga M. Ángeles Durán Heras, Premi Nacional de Recerca i doctora honoris causa per la Universitat de València, impartirà una conferència sobre “La impossible neutralitat de la ciència”.
L’alcalde Joan Ribó i el rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, presidiran este acte en el qual també es trobaran la regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, i la regidora de Cultura, Glòria Tello. La conferència, que s’impartirà al paranimf de la Universitat de València, serà una reedició actualitzada, amb trets de gènere i tesi diferents, de la que el 8 de febrer de 1903 va oferir, en la inauguració de la Universitat Popular de València, Gumersindo de Azcárate, jurista, diputat republicà, catedràtic de la Universitat Central, president de la Institución Libre de Enseñanza i promotor de la primera llei de repressió de la usura.
Este acte es va celebrar al centre de Fusió Republicana, un edifici ara desaparegut del carrer dels Llibreters, davant del palau del Marqués de Dosaigües, i la premsa de tot l’Estat es va fer ressò de l’esdeveniment com un acte “històric i solemne”, al qual van assistir 2.000 persones d’una València en la qual hi havia més d’un 70 % d’analfabetisme i on la Universitat de València no arribava ni als 1.400 estudiants.