València Notícies | Redacció.- El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera, Pere Fuset, ha anunciat hui l’inici dels treballs per restaurar una de les col·leccions principals del Museu Faller, la dels cartells oficials i els finalistes. Estes obres mostren una gran qualitat artística i tenen un valor històric important.
“El factor humà és un dels més bonics, emocionants i importants perquè les Falles siguen tan especials com són. La creativitat dels artistes permet que cada any augmentem el nostre patrimoni cultural festiu amb obres que mereixen el reconeixement i l’aposta decidida de l’Ajuntament de València per preservar-les i posar-les en valor”, ha explicat Fuset.
Els treballs se centren en la restauració i la conservació preventiva dels cartells que pel pas del temps s’han deteriorat, sobretot els més antics. De fet, durant la primera fase de la intervenció s’abordarà el tractament per als cartells corresponents a 1931 (obra de Josep Amérigo un d’ells i l’altre de Josep Bellver i Manuel Diago), 1933 (novament obra de Josep Amérigo) i 1951 (Enric Yelo). Segons ha explicat el director del museu, Gil-Manuel Hernández, estes obres en concret precisen treballs de reposició, neteja i desinsectació, entre uns altres treballs de restauració i consolidació, fets en condicions rigoroses i per professionals especialitzats en la restauració de paper. La intervenció municipal també contempla el tractament d’unes altres obres, com el cartell guanyador de 1932 (obra de Rafael Raga) i el de 1952 (Enric Yelo). “El projecte a mig termini contempla reintegrar l’esplendor original dels cartells fallers exposats al Museu Faller de València, que suposen una de les millors mostres del patrimoni cultural faller”, ha afegit Fuset.
Esta actuació per recuperar i conservar els cartells fallers se suma a les ja realitzades per l’Ajuntament de València prèviament per dignificar i donar a conéixer el Museu Faller. Així, el mes de maig passat es va aconseguir la consideració oficial com a museu per a este centre que, des de juny, es va vore sotmès a una reforma integral de totes les sales. A banda de la creació d’un nou espai expositiu també s’ha dotat d’una nova imatge corporativa, d’una nova pàgina web amb una aplicació que permet una visita virtual en 360 graus i de noves xarxes socials. A més, s’han organitzat visites guiades i s’han dissenyat activitats culturals per tal de millorar la connexió del Museu Faller amb les comissions falleres i reforçar l’arribada d’un turisme cultural de qualitat. D’una altra banda, ha tingut un paper important en la creació de la Xarxa Valenciana de Museus Fallers. “En molt poc de temps hem adequat el Museu Faller al segle XXI i li hem donat tot el valor que el món faller i el seu patrimoni mereixen”, ha dit per acabar Fuset.