València Notícies | Redacció.- L’alcalde de València, Joan Ribó, ha anunciat este matí que l’Ajuntament suspén de manera provisional el cobrament de l’Impost sobre l’Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, més conegut com a Impost de Plusvàlues, a aquelles persones que no han obtingut un benefici en operacions de compravenda.
Com és conegut, el Tribunal Constitucional va dictar sentència el passat mes de febrer sobre este impost, referida al territori foral de Guipúscoa. I ahir mateix es va conéixer que el contingut de la dita sentència es fa extensiu a tot el territori estatal. L’alcalde ha explicat hui que el Govern Local esperava esta decisió del Tribunal, “una decisió lògica –ha argumentat- ja que si no hi ha una base sobre la qual gravar, no té sentit fer-ho”. La sentència inicial declarava inconstitucional una part de les normes de l’impost, exactament els casos en què “no hi haja hagut objectiva i realment un increment, sinó una disminució del valor dels terrenys”.
“A partir de hui –ha anunciat l’alcalde- aquelles persones que acrediten que no s’ha produït un increment del valor del sòl on s’ubica el seu immoble, no se’ls cobrarà res, fins que el Govern de l’Estat ens done instruccions sobre com realitzar a partir d’ara el procés”.
No obstant, Ribó ha exigit a Cristóbal Montoro una compensació després de denunciar la negligència del Ministeri d’Hisenda en este assumpte, que significarà una important pèrdua de recursos per als municipis. “Tot este problema és conseqüència de la deixadesa dels diferents ministres d’Hisenda que, des de l’any 1988, no han complit amb l’obligació de modificar la legislació estatal en un tema evident des del punt vista jurídic, atés que es tractava d’un cobrament absolutament il·lògic i injust”. La Llei d’Hisendes Locals va ser aprovada en els anys huitanta per Carlos Solchaga, i l’alcalde ha assenyalat la responsabilitat d’este ministre, així com dels successius titulars d’Hisenda, fins arribar a l’actual, Cristóbal Montoro, en qui recau actualment la responsabilitat de canviar la normativa en relació a la plusvàlua i introduir les modificacions pertinents per a poder fer front amb instruments tècnics a les demandes que els veïns presentaran. “Montoro ha de posar-se les piles i canviar tota la fiscalitat dels municipis –ha subratllat Joan Ribó-; cal abordar este tema d’una vegada per totes, vista la fallida tan significativa per mera negligència del Ministeri d’Hisenda”.
Cal recordar que el Pressupost Municipal d’enguany preveu un total de 35 milions d’euros d’ingressos per este impost. “El Ministeri no ha complit amb la seua responsabilitat d’adaptar la norma la situació de crisi que hem patit, en la que el preu dels terrenys, en compte d’augmentar, ha decrescut”, ha denunciat el primer edil.
Exigència al Govern de l’Estat
El Govern de la Nau exigix al govern de Rajoy que “canvie la Llei d’Hisendes Locals d’una vegada per sempre en este tema, així com en altres assumptes “en els que té restringida completament l’acció dels ajuntaments: IBI, Impost de Vehicles de Tracció Mecànica… És imprescindible modificar la legislació fiscal dels ajuntaments davall la premissa que les entitats locals necessitem, com diu la Constitució, recursos suficients”, ha dit l’alcalde en referència a l’article 144 d’esta llei. A més, Ribó ha recordat l’obligació del Govern central de compensar les pèrdues d’ingressos de les entitats locals, com en el seu moment es va fer amb l’IAE (Impost sobre l’Activitat Econòmica).
“Els ajuntaments cobren basant-se en una legislació i una reglamentació estatal, per la qual cosa no tenim base de maniobra ni per a arreglar, ni per a cobrar fins que no es dicten normes de caràcter estatal. Estem obligats a complir la llei, una llei antiga de 1988. Les societats es mouen i es desenvolupen, així que la norma ha de ser profundament modificada sense lesionar més situació fiscal dels ajuntaments”.
El “despropòsit” de Tabaquera
Joan Ribó ha respost també les preguntes dels periodistes sobre la decisió del Govern de la Nau de redactar un nou planejament per a l’entorn de l’edifici de l’antiga Tabaquera, que ubica actualment part de les dependències municipals, i en el que s’inclourà la reconstrucció de les naus laterals derrocades en el seu moment.
La decisió del Consistori s’ha fet pública després que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat (TSJCV) haja emés sentència ferma, referendada pel Suprem, per la que anul·la la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), el planejament i la permuta que va donar lloc a l’operació urbanística.
“Les coses no s’han fet bé –ha assegurat l’alcalde-; es van fer de manera molt lleugera, i la situació real en què s’ha deixat l’Ajuntament és molt complicada”. Ribó ha qualificat de “desgavells” determinades decisions, com la referida a l’antiga fàbrica de tabacs, preses en les anteriors legislatures, amb governs municipals en mans del Partit Popular.
L’alcalde ha assegurat que es va a buscar una solució urbanística per a poder complir la sentència i refer tot el que es puga. “Hi ha coses que, malauradament, ja estan destruïdes, i s’ha reedificat damunt, però tot allò que podem, lògicament ho anem a fer”.