València Notícies | Redacció.- L’alcalde de València, Joan Ribó, ha exigit al Govern Central, “en mans del Partit Popular, que duga a terme en la nostra ciutat almenys les mateixes inversions per a la infraestructura del metro que les que té compromeses per a idèntic fi en les ciutats de Sevilla i Màlaga”. Ribó contempla esta com una alternativa viable per a la consecució més ràpida de la T2 en tota la seua amplitud: “des del Pont de Fusta fins a Natzaret, i fins i tot completar la línia fins al port i el Canyamelar, unint-la a la ja existent en el front marítim”.
L’alcalde de València, Joan Ribó, ha proposat ahir al president de la Generalitat, Ximo Puig, sol·licitar al govern central, a través del Ministeri de Foment, un conveni com el que ja té entaulat amb la Junta d’Andalusia, pel que esta administració autonòmica rebrà un total de 393 milions per a les obres del metro de Sevilla i Màlaga. “El govern central finançarà estes infraestructures, mentre a València, el projecte de la T2 adoleix de finançament estatal, i ens veiem obligats a recórrer a fons europeus. Per això, passem de la protesta a la proposta: un conveni com el firmat en 2005 entre el govern d’Espanya i l’andalús, pel que plurianualment la Junta d’Andalusia rep fons estatals per a la mobilitat d’estes dos ciutats, amb un volum poblacional menor que el de València”.
L’Administració General de l’Estat (AGE) i la Junta d’Andalusia van firmar el 22 de desembre del 2005 un conveni “amb l’objectiu d’articular la col·laboració de l’AGE en el finançament del cost de la inversió” del metro en estes ciutats. La vigència del conveni s’estén des del 2005 fins al 2037 en el cas de Màlaga, i 2035 en el cas de Sevilla, sent les aportacions de 175.110.253 euros per al metro de Màlaga, i 218.313.046 euros per al de Sevilla.
Segons ha explicat Ribó, “este conveni preveu una concessió privada per a la posada en marxa del metro a Sevilla i Màlaga mentre duren totes les obres. Així, el govern central finança la construcció del metro en estes ciutats per mitjà de pagaments anuals a la Junta d’Andalusia, que esta trasllada per la seua part a les concessionàries”. D’esta manera, s’establix que en 2035 i 2037 les respectives línies han d’estar completament finalitzades.
Per exemple, enguany els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) arrepleguen una transferència de capital a la Junta d’Andalusia per un muntant de 12.269.000 euros “per a l’anualitat de 2017”. Així, en el cas de la infraestructura sevillana la quantia ascendix a 6’5 milions d’euros, mentres que a la malaguenya es concedixen altres 5’6 milions. Fins i tot, els PGE inclouen també una transferència de 406.000 euros al Cabildo Insular de Tenerife per al finançament del Tramvia/Metro Lleuger Santa Cruz de Tenerife-la Laguna, per al pagament de la liquidació pendent del conveni subscrit amb l’Administració General de l’Estat.
“No es tracta que vulguem més que altres ciutats –ha explicat l’alcalde- sinó d’exigir un tracte just i igualitari. Si els valencians paguem els nostres impostos com qualsevol ciutadà, tenim dret a un finançament i unes inversions com la resta de ciutats. Este és un bon moment per a rectificar la injustícia dels Pressupostos Generals de l’Estat de PP i Ciutadans que discriminen València. Exigim per a València una línia T2 completa, i una inversió de l’Estat, com en altres ciutats, que la faça factible. Exigim, per tant, un conveni semblant”.
L’alcalde de València ha reiterat la “necessitat imprescindible de què, d’una vegada per sempre, el Govern de l’Estat recorde que en València tenim una àrea metropolitana amb 1,8 milions d’habitants que entren i ixen de la ciutat i que, igual que en les altres grans àrea metropolitanes, l’Estat té l’obligació de finançar tant la inversió com el funcionament del transport públic”. L’alcalde ha valorat positivament el “front comú de l’Ajuntament i la Generalitat per defendre els interessos dels valencians i les valencianes”.
Tal com ha afegit Ribó, “no és raonable ni just paralitzar per la mala gestió del PP primer, i per falta de suport econòmic estatal després, una infraestructura de mobilitat que és absolutament necessària per a articular la ciutat; la T-2 és imprescindible per a connectar molts barris de la ciutat: passa per Regne de València, i connecta Russafa i l’Eixample, continua pel carrer del General Urrutia… Volem que arribe fins a Natzaret i que en una segona fase es connecte amb el Port i amb el Canyamelar”. A més, l’alcalde ha destacat que “la connexió dels nostres barris és un objectiu fonamental del Govern de la Nau”.
Encara sobre l’anunci d’ahir respecte de la T2, el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sàrria, a preguntes dels periodistes durant la seua assistència a la demolició de l’antiga fàbrica de cervesa del carrer Sant Vicent Màrtir ha valorat “l’esforç financer i de reformulació de fons europeus per a poder escometre una infraestructura prioritària per a la ciutat; és una molt bona notícia. Si esta obra no s’escometera, no és que no s’arribara a Natzaret, és que no arribaria enlloc”, ha insistit.
“Estem parlant d’una obra faraònica que es va deixar inconclusa – ha explicat Sàrria-, el final del qual era teòricament el Pont de Fusta. Per tant, exigix una inversió molt potent, amb uns estudis tècnics molt importants que permeten viabilitzar el seu ús temporal entre Natzaret i el carrer Alacant. En este carrer, la T-2 era passant, no estava dissenyada perquè els trens retrocediren. Açò exigirà reformular el projecte”, ha explicat el regidor d’Urbanisme.