Campanya municipal per plantar batalla a la ‘taxa rosa’ i en favor del consum igualitari

València Notícies | Redacció.- La Unió de Consumidores i Consumidors de València i l’Ajuntament de València, a través de la regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que dirigeix Isabel Lozano, han llançat una campanya a la ciutadania per afavorir un consum igualitari i més responsable.

La campanya mostra realitats com la discriminació de preus que genera cap a les dones l’anomenada “taxa rosa”. “És probable que molta gent ho desconega, per això la importància d’esta campanya. Si eres dona, has estat pagant de més durant molt de temps, i segueixes fent-ho. Així ho assenyalen diferents estudis sobre l’anomenada “taxa rosa”, que conclouen que hi ha alguns productes en què la versió femenina és més cara que la masculina. Segons una de les últimes investigacions del comparador de preus “Idealo”, les dones paguen fins un 24% més que els homes pels mateixos articles”, ha dit Lozano en la presentació de la campanya.Cartel de Consumo Igualitario

L’exemple per excel·lència és el de les maquinetes d’afaitar. El mateix estudi assenyala que les d’home, blaus, costen 7,50 euros el paquet de 15 unitats; en rosa es venen de cinc en cinc per 3,49. És a dir, les femenines ixen a 0,70 la unitat, les masculines a 0,49. I la diferència es repeteix també en altres productes, com les cremes i els xampús.

Des de la regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives fan referència a que, potser, les empreses aprofiten les pautes socials existents per, per exemple, orientar determinats colors o formes d’un producte cap al consumidor femení i aprofitar-ho per encarir el seu preu.

Això sí, Lozano explica que “les consumidores tenen capacitat per revertir la situació, ja que si es percep un tracte discriminatori els preus es voran induïts al canvi. Les dones efectuen la major part de les compres, de manera que potser la taxa siga rosa però també ho és la capacitat per alterar esta perversa dinàmica de preus”.

D’altra banda, la campanya també reflexiona sobre el discurs publicitari, que moltes vegades, instrumentalitza el cos i la imatge de les dones: “La publicitat cosifica constantment el cos de les dones com un objecte de consum més. A més, continua perpetuant en molts casos els estereotips més sexistes segons els quals a les dones se les associa a tot allò relacionat amb l’ámbit privat, les tasques de la llar, la bellesa i la cura i atenció de les persones. Mentres que els homes apareixen majoritàriament en publicitat relativa a productes tecnològics, financers, automobilístics”.

La campanya municipal anima a promoure i fomentar un consum conscient crític, col·laboratiu transformador i igualitari. Explica que a les dones se’ls associa al rol femení, poc prestigiat i relacionat amb l’àmbit privat, les tasques de la llar o la cura i atenció de les persones.

Segons l’opinió de Vicente Inglada, Secretari de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana “és necessari dur a terme campanyes de conscienciació per eliminar els estereotips discriminatoris dins l’àmbit del consum”. “Esta campanya es desenvolupa amb un suport publicitari en el qual es visualitza de manera clara la igualtat entre homes i dones dins el món del consum”.

“Per un consum igualitari” és una campanya que es desenvolupa conjuntament per la Unió de Consumidors de València i la Regidoria d ‘Igualtat i Polítiques inclusives i s’han elaborat 20.000 fullets informatius i cartells que es distribuiran en centres de dones, associacions de veïns, mercats municipals i altres col·lectius socials de la ciutat de València.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.