Castelló acull un esdeveniment mundial per a cercar solucions al canvi climàtic

06-10-2018 Castelló acull un esdeveniment mundial per a cercar solucions al canvi climàtic1

L’alcaldessa destaca que el Climathon estudiarà idees innovadores i sostenibles per a aprofitar els recursos hídrics de la Marjaleria

 

 

Castelló es prepara per a l’esdeveniment sobre canvi climàtic més gran del món. L’Ajuntament de Castelló, juntament amb la Càtedra FACSA-UJI d’Innovació en el Cicle Integral de l’Aigua i la Càtedra Ciutat de Castelló, han organitzat els dies 26 i 27 d’octubre el Climathon, una iniciativa a nivell internacional on es proposaran solucions i idees novedoses per a protegir el medi ambient.

L’alcaldessa, Amparo Marco, ha destacat que el desafiament d’aquesta edició del Climathon es basa a “cercar solucions per a potenciar l’aiguamoll de la Marjal com a font generadora de recursos”. Així, la primera edil ha insistit que “l’equip de govern creu en la sostenibilitat i aspira a aconseguir un Castelló més verd i amable amb la biodiversitat.”

Així mateix, Marco ha convidat “a investigadors, estudiants i emprenedors a apuntar-se i proposar les seues idees innovadores”. També ha recalcat que “en aquesta ciutat tenim grans talents que podran mostrar-nos projectes que ens faran avançar com a ciutat compromesa amb la cura de l’entorn”.

L’esdeveniment durarà 24 hores ininterrompides i es realitzarà en el Casal Jove del Grau. A banda d’abordar el canvi climàtic a través de la innovació, els participants també gaudiran de tallers, oci, música i gastronomia. A més, durant l’esdeveniment el hashtag oficial serà #ClimathonCastellón.

 

És l’aigua la solució?

Climathon Castelló estarà centrat en 4 grans reptes a treballar: energia renovable i gestió de l’aigua, planificació urbana (mobilitat i construcció), agricultura i alimentació i desenvolupament econòmic i turisme.

Per a abordar cadascuna d’aquestes àrees, es desenvoluparan idees com evidenciar els efectes del canvi climàtic, la innovació social, l’energia, l’aprofitament del recurs hidràulic de la zona, el debat de la sostenibilitat de l’agricultura ecològica, la preservació de la flora i la fauna o la mobilitat en la zona de la Marjaleria, entre altres temes d’interès.

Durant la jornada, els participants exposaran i intercanviaran idees que, posteriorment, podran convertir-se en solucions reals que permeten millorar la vida en la ciutat. Finalment, un jurat serà l’encarregat de triar als guanyadors.

 

La Marjaleria

La Marjaleria és una àrea poblada i habitada que combina zones residencials amb explotacions agràries i àrees verdes d’alt interès ecològic. Actualment, una xarxa de pous de bombament drena l’aigua, descarregant-la a rases i canals que la transporten al mar.

No obstant açò, el canvi climàtic està causant llargs períodes de sequera combinats amb episodis esporàdics de pluja torrencial. Quan açò últim succeeix, si el nivell d’aigua de l’aqüífer és alt, la xarxa de drenatge ha de ser forçada per a evitar inundacions. Si les pluges són torrencials i es produeix l’anomenada gota freda, el risc d’inundació és molt alt.

A tot açò se li ha de sumar el desafiament de compatibilitzar les necessitats de l’assentament urbà amb la preservació de la biodiversitat i el desenvolupament sostenible de l’aiguamoll. El repte consisteix a trobar en aquesta feblesa una oportunitat de re-pensar el territori i convertir la Marjaleria en un espai exemplar i generador de recursos.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.