Compromís demana al Govern que derogue l’Ordre d’Industria que carregarà als usuaris els costos del Castor

gas-castor-terremoto--644x362-4
image-333199
Mulet: “També hem demanat saber en quina norma es recolzen per prendre aquestes decisions i si s’han produït arbitrarietats en el procés per part de l’empresa promotora”

 

El senador de Compromís, Carles Mulet i la senadora Dolors Pérez, han fet diverses preguntes i iniciatives al Senat per tal de reclamar que “no siguen els consumidors de gas, les empreses i les economies domèstiques principalment, els qui acaben pagant la mala gestió i planificació que s’ha dut del projecte energètic Castor de Vinaròs. Responsabilitat que correspondria assumir tant a l’empresa promotora de la iniciativa, com a la classe política que va recolzar el projecte i facilitar-lo fins al punt de posar l’aparell legislatiu i executiu al servei del que Compromís considera ha estat un perillós ‘pelotasso’ en tota regla“, ha explicat el castellonenc Carles Mulet.

L’aplicació de l’Ordre del Ministeri d’Industria, Energia i Turisme publicada a finals de 2015 al BOE al llarg de 30 anys és un “insult” per a la coalició, “ja que seran repercutits sobre la tarifa del gas sense cap contraprestació, és a dir per un servei de magatzemament que no es presta, al estar hivernades les infraestructures i no funcionar correctament i causar tremolors quan s’injecta gas per al seu magatzemament“, ha afegit.

El senador ha explicat que, per això Compromís ha demanat derogar aquesta Ordre per la qual s’estableixen els peatges i cànons associats a l’accés de tercers a les instal·lacions gasistes i la retribució de les activitats regulades “i que no siguen els consumidors els perjudicats“.

Mulet ha criticat “l’exercici d’hipocresia que fan des del PP en voler responsabilitzar al 100% als socialistes del projecte Castor, quan ells en van ser copartíceps, van posar Diputació i Generalitat al servei d’unes plantes que van causar terratrèmols al nord valencià i ens va convertir, de nou, en la rialla d’Europa“. Per a Compromís “a diferencia de les taxes o impostos que s’aproven mensualment sobre el rebut del gas, la ciutadania no sap ni té idea de quins costos se li repercutirán mensualment sobre el seu rebut de gas, el que ens pareix completament abusiu des de tots els punts de vista“.

En altres preguntes escrites Compromís també vol saber si s’han abonat a Escal UGS i ACS les partides d’inversió que la Comissió Nacional d’Energia (CNE) denunciava en el seu informe de 7 de març de 2012, on denunciava que s’havien adjudicat directament partides d’obres i contractacions externes d’operació i manteniment en el magatzem subterrani Castor, “sense seguir els procediments concurrencials necessaris de publicitat, el que va poder comportar sobrecostos al sistema“. En cas afirmatiu, demana saber com es van subsanar o clarificar el pagament d’estos fons i saber a què van ser deguts els enormes sobrecostos de Castor.

D’altra banda Compromís ha demanat saber al llarg de quants anys més es pensen abonar els 17 milions d’euros anuals que costa mantindre les plantes en estat d’hivernació, saber a quí se li repercutirán els costos i si el Govern té previst desmantelar les infraestructures o si manté l’interés estratègic del magatzem Castor dins el sistema gasista espanyol.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.