Compromís demanarà a Montoro la data per a l’entrada en vigor d’un sistema de finançament just per als valencians

35654604956_3f606bcfce_hEl senador Jordi Navarrete recorda que els valencians duen dècades infrafinançats i que l’actual sistema és insostenible si no es reconeix la població real

“Quan va a concretar una reforma del sistema de finançament autonòmic que siga justa per als valencians?”. Aquesta serà la pregunta que el senador Jordi Navarrete formularà al ministre Cristóbal Montoro dimarts que ve.

La coalició busca saber les previsions del Govern per a l’entrada del nou sistema de finançament, després dels retards en els quals incorre deliberadament el Govern central i que estan afectant en gran manera a l’autonomia valenciana, la més castigada en l’actual sistema. “Injusta és la nostra situació a finançar-nos l’Estat en base a una població que no és la real, quelcom que ens perjudicaria segons l’últim informe de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), en uns altres 360 milions d’euros addicionals de dèficit, pel que no són de rebut aquestos retards ni el menyspreu als nostres ciutadans, que no volen ser més que altres però tampoc menys”, ha indicat Navarrete.

Aquesta situació d’infrafinançament, reflectida pel Comitè d’Experts de la Generalitat, exposada en informes de la Cambra de Contractistes i que ha posat en peu fins a la pròpia Confederació Empresarial Valenciana (CEV) ha de tenir un punt i final. “És el que exigim des de Compromís, per això esperem dia i hora per un finançament i inversions justes al territori valencià i deixar de tindre el menor finançament per habitant”, ha afegit Navarrete.

Els valencians participaran en una protesta contra l’infrafinançament el proper dia 19. El manifest recull que “fins ara, cap dels diferents sistemes de finançament ha tractat amb justícia a la Comunitat Valenciana. Aquest mateix any, cada valenciana i valencià rebrem 237 euros menys que la mitjana de ciutadans de l’estat, o 839 menys que l’autonomia millor finançada, el que equival a un 10% i 29% menys de recursos, respectivament. Aquestes diferències són la causa fonamental dels nostres grans dèficits pressupostaris, generats any rere any, tot i gastar menys que la mitjana de les comunitats. Sumant infrafinançament i infra inversió, enguany, la nostra discriminació arribarà als 1.600 milions d’euros, només comparant-nos amb la mitjana. Estem, per tant, en una situació insòlita, tenim una renda per càpita inferior en 12 punts a la mitjana i necessitem més d’aquestos 1.600 milions d’euros per a acostar-nos a aquesta mitjana”.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.