Compromís denuncia les escasses garanties dels residents a l’estranger per votar a les properes eleccions

Diversos valencians qüestionen el procediment per poder exercir el seu dret a vot, al quedar tot condicionat a la diligència en el treball que facen les delegacions provincials del Cens. Compromís reclama avanços en el vot electrònic

Compromís ha rebut diverses comunicacions de valencians residents a l’estranger en territori europeu que temen que el seu vot no puga acabar essent vàlid i efectiu en les properes eleccions generals previstes per al 26 de juny i que, de nou, es troben amb problemes com ja va ocórrer a les anteriors votacions, on més de 40.000 persones es van quedar sense poder votar.

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha indicat que “ens expliquen en primera veu les enormes cues per exercir el seu dret a vot a les ambaixades i consulats. Descarreguen els documents de a web i amb el passaport i una foto actual fan la sol·licitud per inscriure’s al cens i poder votar“. Segons segueixen relatant “la persona que els atén els diu que la seua responsabilitat acaba ahí: que arriben els documents i pugues votar depèn de la delegació provincial de l’Oficina del Cens Electoral on figuren inscrits“.

 

Aquestes respostes, “de les que no dubtem, són sinceres“, deixen clar que “passen massa coses estranyes a les oficines del Cens Electoral i que la seua voluntat no és donar una millor imatge i agilitat, sinó tot el contrari, el que desanima els potencials interessats en votar“. Des de la implementació del vot pregat, el 2011, la participació electoral ha caigut gairebé 27 punts percentuals. “No és de rebut“, explica Mulet, “que gent que dins els terminis demana inscriure’s al cens i les paperetes per votar per correu o a l’oficina consular no puga fer-ho o tinga durant més d’un mes el dubte de si podrà exercir el seu dret i si li arribaran les paperetes“, lamenta.

 

Per a Mulet “aquesta rigidesa administrativa en la resposta a les peticions dels ciutadans deixa una molt mala imatge de com funciona el nostre país i del poc respecte cap a unes persones que, en la majoria dels casos es troben fora no per voluntat, sinó per necessitat i que voldrien –en molts casos- estar donant una resposta democràtica a les polítiques que els han dut a haver de deixar les seues cases, amics i entorn buscant un treball“. En plena era de les noves tecnologies “i en les que un producte que has adquirit a Anglaterra costa una setmana en arribar, posa en entredit l’escassa voluntat de l’Estat per posar paperetes de forma ràpida i gratuïta a disposició de la gent que es troba lluny de casa, especialment quan es tracta majoritàriament de gent jove, capaç de votar electrònicament si se’ls ofereix aquesta possibilitat, el que faria augmentar el seu interès en les eleccions del seu país“, ha conclòs.

Valencia noticias Noticias de Valencia, Castellón y Alicante Periódico, prensa digital valenciano, Noticies en Valencià, noticias nacionales e internacionales.

HAZ UN DONATIVO: El periodismo independiente no se paga solo y la publicidad es solo de unos cuantos. Nadie nos dicta qué podemos publicar y qué no. Tampoco lo que tenemos que opinar o investigar. Es nuestro arma para acabar con la impunidad de los más poderosos.

Te necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo, libre e independiente. Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderlo

Leave a Reply

Your email address will not be published.