Compromís exigeix al Govern complisca la moció aprovada en 2017 pel Senat que demana un distintiu per als cítrics de l’Estat.

taronjamulet
Mulet recorda que la proposta va tirar avant malgrat l’abstenció vergonyosa del PSOE, i no s’ha complit.

València a 23 de desembre de 2018. El portaveu de Compromís, i membre de la comissió d’agricultura al Senat, Carles Mulet, ha tornat a exigir hui al Govern complir amb la moció aprovada al novembre de 2017 en la Cambra Alta, per a protegir els cítrics. Aquesta moció proposada per Compromís va tirar avant amb els vots de Compromís PP, Cs, PDeCAT, Units-Podem i el Grup Mixt i l’abstenció del PSOE i PNB.

La proposta exigida al Govern demanava impulsar la creació d’un distintiu identificatiu dels cítrics d’origen espanyol perquè el consumidor puga identificar directament el producte autòcton i els seus avantatges (com gaudeix en l’actualitat el plàtan canari). “Mentre el Govern es nega també a exigir a Europa aplicar la clàusula de salvaguarda, davant els incompliments per part dels cinc països de Sud-àfrica que van signar l’acord amb la UE, i evidenciar-se la coincidència dels cítrics sud-africans en els punts de venda amb la plena temporada de cítrics d’origen valencià o espanyol, que almenys no es puga enganyar als consumidors, i aquests sàpien en tot moment què estan consumint de manera conscient. Igual que un consumit sap què és un plàtan canari d’un que no ho és, que passada el mateix amb els nostres cítrics, i aqueixa mesura va més enllà de les IGP que hem vist que per a aquest sector són invisibles i insuficients”- ha afirmat Mulet.

Una altra de les mesures exigids era fomentar el consum de taronja i mandarines i resta de cítrics d’origen espanyol dins de les nostres fronteres, com a suport a aquest cultiu i els seus productors, reconeixent els beneficis del consum d’aquesta fruita com a part d’una alimentació saludable. Per a tal fi es demanava al Govern col·laborar amb governs autonòmics i el sector productor, per a dur a terme campanyes de foment del seu consum, especialment entre els més joves.

El tercer punt era promoure el seu consum per part de les institucions estatals, autonòmiques i locals en els restaurants i cafeteries d’edificis públics, col·legis, actes oficials, etcètera, i finalment instar a les autoritats europees i estatals que endurisquen els controls sanitaris en frontera per a evitar l’entrada de vectors, agents nocius i problemes sanitaris i que l’arribada de països tercers no afecte la producció local.

Mulet ha recordat que en el seu últim cara a cara amb el Ministre d’Agricultura aquest va defensar l’acord de la UE amb Sud-àfrica i va descartar la petició de l’executiu a modificar el conveni ni aplicar la clàusula de salvaguarda europea ” EL PSOE es va abstindre a Europa davant aquest tractat, però a Espanya va votar a favor en el Congrés i a Senat, no ha secundat al Senat totes les nostres propostes a favor dels cítrics, el ministre no tracta de plorons al Senat, Pedro Sánchez òbvia el tema quan li apel·lem directament en un ple, i no compleixen les peticions aprovades malgrat la seua abstenció, després ací s’omplen la boca de promeses i suposats compromisos, però el millor compromís és complir amb l’exemple, per això esperem una rectificació en la seua erràtica postura, que passa per exigir a Europa aplicar la clàusula, renegociar l’acord, i a Madrid complir amb aquesta moció”. 

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.