Compromís lamenta les escasses iniciatives del Ministeri de Cultura per fomentar la lectura entre la població

Many lecture chairs arranged neatly in empty classroom.

Els informes assenyalen que gairebé un 40% de la població segueix sense obrir un sol llibre, que 700 llibreries i 250 punts de venda de premsa han tancat i que Espanya no surt de l’estancament cultural

Compromís ha denunciat la falta de previsió per part del Ministeri de Cultura per invertir la tendència que es dibuixa en informes com el de La lectura en España 2017 o l’Enquesta d’Hàbits i Pràctiques Culturals del mateix ministeri, en el qual queda clara la rotunda incapacitat a l’hora de fomentar la lectura entre la població.

Els informes dibuixen un estancament clar en l’hàbit de la lectura i tot el que envolta el món del llibre: des dels punts de venda a l’ús de les biblioteques. El 39,4% dels espanyols no va obrir ni un llibre en 2015, segons el CIS. Les llibreries es van reduir fins 3.650 el 2013 (gairebé 700 menys que l’any anterior) i en una dècada han tancat el 25% dels punts de venda de premsa: dels 30.000 de 2006, el 2016 quedaven 22.300, segons la Federació de Gremis d’Editors (FGEE) i l’informe La lectura en España 2017.

En l’Enquesta d’Hàbits i Pràctiques Culturals 2014-2015 del Ministeri de Cultura, s’assenyalava que els que no havien llegit cap llibre en un any suposaven el 37,8% de la població. “Parlem de xifres vermelles inassumibles per a una societat sumida en una forta crisi de la qual només sortirem amb formació, consum cultural i informació, de manera que la constatació que aquestes tendències negatives persisteixen davant la falta de polítiques culturals de primer ordre és una molt mala notícia“, ha indicat el senador territorial, Carles Mulet.

La coalició sol·licitava xifres d’inversió en biblioteques, ajudes a llibreters, editors o un IVA superreduït per als formats electrònics i la indústria cultural i campanyes en els mitjans públics per fomentar la lectura entre els més joves.

El Ministeri ens informa en la resposta que actua en àmbits com la creació de noves seus i subministrament d’equipament i mobiliari en biblioteques de l’Estat, la creaciód’un segell de qualitat nacional, una línia d’ajuts de 150.000 euros per a la modernització i valorització cultural de les llibreries, la seua voluntat d’aplicar “només siga possible” un IVA superreduït a les edicions digitals, una partida per editar llibres d'”excepcional qualitat i excel·lent interès” amb un milió d’euros i que l’evolucióeconòmica marcarà la reducció impositiva en el sector, apel·lant a l’estratègia “Pla Cultura 2020” que es troba en fase de consulta i elaboració com a eix per impulsar la lectura amb el màxim consens possible de tots els agents públics. “Des de Compromís considerem insuficients les mesures i creiem que els mitjans de comunicació públics, teatres, biblioteques, carrers de les nostres poblacions i escoles haurien de ser els escenaris de campanyes de foment de la lectura entre els joves de totes les edats, ja que ells són el futur i, de totes totes, s’estan veient afectats per una mala planificació cultural com a Estat, cosa que pot hipotecar el seu futur i el de tots nosaltres“, ha sentenciat Carles Mulet.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.