Compromís lluitarà a Madrid pel Corredor Mediterrani en constatar els oblits cap a les necessitats valencianes

Els senadors de la coalició es van reunir ahir amb el secretari autonòmic d’Obres Públiques i Vertebració del Territori per conèixer de primera mà el document enviat a la UE que condemnaria a València a convertir-se en el futur semàfor ferroviari d’Europa

img_0210
image-424827

La situació de la xarxa ferroviària valenciana i l’anòmala situació en què queda la planificació del corredor mediterrani després de la mala gestió del Ministeri de Foment, preocupa els representants de Compromís. Els senadors de la coalició, Jordi Navarrete i Carles Mulet, es van entrevistar ahir amb el secretari autonòmic d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Josep Vicent Boira, per analitzar el problema creat per la no aparició de les obres en el node urbà de València dins del document d’anàlisi (Study on Mediterranean TEN-T Core Network Corridor) de les actuacions pendents a desenvolupar dins del corredor transeuropeu de la Mediterrània.

Boira va explicar als senadors que no apareixen les actuacions de reordenació de la xarxa ferroviària de València compromeses i signades pels representants del Ministeri de Foment en 2003, quan en canvi sí consten obres a Madrid (corredor central) o altres que es carreguen al node urbà de València però que són realment a Vandellòs, Sevilla o Castellbisbal. “Hi ha un oblit total cap a València, que té una planificació actual post-riuada de 1957, insostenible i que generarà problemes de tota classe en el futur desenvolupament del Corredor si no es corregeixen“, ha assenyalat el senador territorial, Carles Mulet. Compromís ha reclamat ja la compareixença de les autoritats del Ministeri de Foment per conèixer els motius pels quals s’oculten a l’Ajuntament informes d’Adif ja realitzats i pagats que son necessaris per a la planificació de la ciutat de València. “Hem vist com a ciutats com Marsella, Lió, Torí o Barcelona compten amb un calendari clar d’inversions a llarg termini per acabar convertint les seves ciutats i estacions en competitives i com no es fa cap referència a la ciutat de València. No estem ni en el paper oficial“, ha retret Mulet.

Els senadors han pogut comprovar que “de perpetuar la situació actual ens convertirem en el semàfor ferroviari d’Europa, ja que la reordenació segueix estant pendent, són necessàries apostes clares que ha de pagar el Ministeri de cara a permetre un correcte moviment de persones i mercaderies i Serreria i la ciutat han d’estar adaptades, ja que es troba congestionada i saturada al 80%“, ha assegurat Mulet.

D’altra banda el nivell d’inversió real (aquell efectivament liquidat) és molt menor que el que anuncia el Ministeri, -suposadament pròxim als 6.000 milions d’euros- i que hi ha trams de l’envergadura de Castelló-Tarragona sobre els quals no s’ha mogut una pedra “pel que és fal·laç assenyalar que tots els trams del corredor estan en marxa o que el cost serà de 50.000 milions d’euros, quan es van pressupostar obres d’AVE caríssimes i que seran rebutjades per inviables. Per posar un exemple, els experts calculen que al País Valencià tan sols s’haurà executat un 35% d’allò pressupostat“.

Els senadors Carles Mulet i Jordi Navarrete van a preguntar a les autoritats de Foment “per què s’està condemnant a València a tenir una estació i xarxa del segle passat”.També sol·licitaran les compareixences del ministre Rafael Catalá, responsables d’Adif “perquè aclarisquen com s’han prioritzat aquestes obres i l’esborrat de les actuacions pendents a València“.

Compromís confia que, tant el coordinador europeu del Corredor Mediterrani, com les autoritats espanyoles rectifiquen aquest greuge cap als valencians en el marc de les jornades europees que arrenquen dilluns “ja que en cas contrari, València serà un problema europeu i no volem ser un problema, sinó una autonomia dinàmica, exportadora, adaptada i útil“, ha conclòs el senador territorial.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.