Compromís presenta 1.200 preguntes des del Senat al Govern sobre nomenclatura franquista que perviu a l’INE i en els carrers

 
roundcube  940×771
image-344568
Mulet afirma que “paradoxalment existeixen encara a dia de hui moltíssimes restes herència del període dictatorial”

El Senador de Compromís, Carles Mulet, ha presentat un gran bloc de preguntes dirigides al Govern en funcions en el qual es pregunta, cas per cas, pel llistat que va publicar El Confidencial, que va realitzar recentment un interessant treball d’anàlisi de la pervivència de nomenclatura franquista a la llista de carrers del Cens Electoral, publicat per l’INE i que recull totes les vies d’Espanya.

A més de la informació facilitada per aquest mitjà, també s’han presentat unes altres sobre símbols encara existents com el llistat facilitat en la webhttp://www.memoriacastello.cat/pagina234.html, o uns altres com per exemple la façana de l’ajuntament de Serratella ( Castelló) ( foto adjunta)

A partir d’aquesta base de dades amb més de 871.000 registres, es va realitzar una recerca de les següents personalitats franquistes com Francisco Franco, José Antonio Primo de Rivera, Emilio Mola, Gonzalo Queipo de Llano, José Moscardó, José Sanjurjo, José Enrique Varela, José Millán Astray i Ramiro Ledesma Ramos.

Mulet ha fet servir aquest llistat per preguntar, cas per cas, sobre l’estat actual, saber si la nomenclatura correspon únicament a un error de l’INE per no actualitzar o si perviu realment als carrers. “Estem parlant únicament de municipis de més de 2.000 habitants i la xifra és escandalosa. A l’Estat Espanyol hi ha milers de municipis de menys de 2.000 persones, de manera que es dispararia aquesta xifra a bon segur. I a més, únicament s’han filtrat per un limitat nombre de noms, oblidant-ne altres de generals, polítics colpistes, dates i altres noms directament relacionats amb el franquisme i que podrien estar també pervivint en l’INE o en la llista de carrers real, de manera que de les 1.200 preguntes, fàcilment es podrien arribar a triplicar com a mínim les preguntes a formular“, ha dit.

El senador valencià ha explicat en la pregunta que, malgrat que l’INE assenyala que el llistat de carrers del Cens Electoral està actualitzat a juliol de 2015, la base de dades conté noms de vies que han estat modificats en els últims anys i que El Confidencial per esmenar aquests errors va realitzar una cerca a Google Maps, Bing Maps i internet d’aquells carrers franquistes ubicats en municipis de més de 2.000 habitants.

En cas de dubte, es va procedir a la seua eliminació de la base de dades utilitzada per aquesta noticia. També es van esborrar les vies que han canviat de nom recentment.

Malgrat aquest treball, la persistència en la guia de carrers de l’INE i, per tant se suposa que en molts casos també en els noms de les pròpies carrers, és intolerable. La Llei de Memòria Històrica assenyala que “les administracions públiques prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura“.

Per tot això s’ha preguntat, carrer per carrer, municipi per municipi, si s’ha comprovat que aquest nom de la llista de l’INE es manté en realitat en el municipi en qüestió i, en cas d’haver-se canviat, Quines mesures es van a adoptar per al seu canvi immediat amb la seva nova denominació?. En cas de mantenir oficialment aquesta denominació quines mesures es va adoptar per part del Govern per assegurar que es compleixi la Llei de la Memòria Històrica?, En quin termini de temps? i si pensa adoptar alguna actuació contra aquesta administració local per l’incompliment de la llei?
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.