Compromís proposa al Govern regular a nivell estatal la protecció del patrimoni arbori per evitar l’espoli d’oliveres

En les últimes setmanes diferents col·lectius han denunciat el repunt en l’extracció d’arbres centenaris a la frontera entre Catalunya i a Valencià

Madrid, El senador de Compromís, Carles Mulet, ha anunciat hui que la coalició proposarà, quan es reprenga l’activitat en el Senat, una moció per evitar l’espoli d’oliveres mil·lenàries i centenàries al nord de Castelló i sud de Tarragona, ja que aquest prossegueix segons han denunciat recentment diversos col·lectius conservacionistes i agraris. La Llei 4/2006 de 19 de maig, de la Generalitat, de Patrimoni Arbori Monumental de la Comunitat Valenciana va suposar protegir genèricament, sense necessitat de resolució singularitzada, els exemplars de qualsevol espècie arbòria que igualen o superen un o més dels següents paràmetres: 350 anys d’edat, 30 metres d’altura, 6 metres de perímetre de tronc, mesurat a una alçada de 1,30 m de la base i 25 metres de diàmetre major de la copa, mesurat en la projecció sobre el pla horitzontal.

 espolio de olivos espolio de olivos 1 espolio de olivos 2

Aquesta normativa va implicar un alentiment en l’espoli d’oliveres mil·lenàries del nord de Castelló en els voltants de la Via Augusta, on hi ha la major concentració d’Europa d’aquests vegetals i que responen a aquestes característiques, però no la protecció efectiva i definitiva. “Els que comercien segueixen fent-ho vorejant la llei, ja siga en la veïna autonomia de Catalunya, on no és d’aplicació l’esmentada llei, podant la copa dels arbres abans del seu transport o utilitzant exemplars de menys antiguitat, cosa complexa d’avaluar per als agents que puguen participar en els suposats controls”, ha indicat Mulet.

Recentment organitzacions de les Terres de l’Ebre i agrícoles del Maestrat, a Castelló, així ho han denunciat en els mitjans de comunicació. La coalició ha registrat de moment al Senat diverses preguntes per conèixer l’abast de les mesures i l’efectivitat de la llei valenciana, que va ser pionera a l’Estat, per proposar la seua extensió a altres autonomies amb l’objectiu d’evitar problemes de coordinació i que es produisquen nous espolis o extraccions com els recentment denunciats.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.