Compromís reclama al Senat acabar amb l’ús indiscriminat de glifosats en consonancia amb les advertències sanitàries

IMG_7918
image-415555
Jordi Navarrete considera que l’ús d’esta substància s’ha permès obviant la part limitativa de l’autorització i preguntarà pel suport favorable de l’Estat espanyol

Davant de l’aprovació, per part de la Comissió Europea, de la prorroga de la llicència d’utilització del Glifosat i altres substancies, que l’agència ECHA (sigles en anglès) Agència Europea dels Productes Químics, ha qualificat com a potencialment perilloses per a la salut.

El Senador Jordi Navarrete, ha assegurat “no entendre, el per què la Comissió Europea, amb el vot a favor de l’Estat espanyol, ha posat  primer els interessos dels lobbies i les multinacionals, per  davant dels ciutadans, de les resolucions del Parlament Europeu. Fins i tot, segons la meua opinió, saltant-se normatives a nivell europeu“.

 

I continua, “el Parlament Europeu, en la seua resolució del 13 d’abril de 2016, limitava parcialment la proposta de re-autorització del glifosat presentada per la Comissió i posa, també una serie de limitacions, que ara la Comissió no ha tingut en compte“.

Limitacions com:

– No s’autoritzarà el glifosat per a usos no professionals, és a dir per a usos particulars, com en el jardí de casa.

– No s’autoritzarà la utilització a parcs públics, parcs infantils i jardins o a costat d’ells.

– No s’autoritzarà en els casos en que la gestió integrada de plagues siga suficient per a controlar les “males herbes”, això potser evitarà el seu ús a grans explotacions.

– Incloure limitacions estrictes en les aplicacions de dessecació prèvies a la collita.

A mes de tot això, continua, “aquesta autorització podria, anar en contra de la normativa europea“. Concretament el Reglament 1107/2009 relatiu a la comercialització de plaguicides.”Segons aquesta normativa, un pesticida solament és pot autoritzar si l’industria demostra que la substancia produïda o posada  al  mercat no té efectes nocius  per a la salud humana o animal ni cap efecte inacceptable al medi ambient i la industria no ho ha demostrat“, recorda.

També enuncia que una substancia activa solament ha de ser autoritzada si no està o no va a estar classificada com a cancerígena. “Aquesta classificació depèn de la ECHA i el glifosat, encara està pendent d’ella i, per tant, no pot tindre aquesta autorització. Per això  crec que  incompleix la normativa europea“, ha conclós.

Tot i que l’autorització s’ha fet per un curt periode de temps, de “només” 18 mesos, fins a finals de 2017, Compromís presentarà una serie de preguntes al  Govern de l’Estat Espanyol on pregunta pels motius del vot favorable a l’autorització de l’ús del glifosat, les mesures que prendrà el Govern per a reduir l’exposició a contaminants hormonals i als anomenats disruptors endocrins, com ha previst prohibir o evitar l’ús d’aquests tipus de plaguicides/fumigació en espais públics, parcs, jardins, centres escolar, centres sanitaris i altres espais públics tancats o quines polítiques implementarà el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat o el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i de Medi Ambient, que conduisquen a reduir l’exposició de la població, el aqüífers  i el medi ambient als contaminants hormonals.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.