Constituïda la nova coordinadora per a la inclusió de persones en situació de prostitució i víctimes de tràfic de dones

Un prostituta esperando clientes por la zona de Ciutat Vella.La regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, ha destacat la “bona disposició i voluntat de treball conjunt de totes les entitats que integren la nova Coordinadora”

  Hui s’ha constituït la nova Coordinadora per a la Inclusió de Persones en situació de Prostitució i Víctimes de Tràfic de Dones, una plataforma integral amb la presència de les diferents organitzacions i entitats que treballen en este camp, i que el seu objectiu és, precisament, treballar de manera coordinada en l’assistència, prevenció i inclusió de les persones en esta situació.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano, ha presidit la constitució d’esta nova eina de treball, a la qual s’han sumat les ONG Cáritas (a través del seu programa Jere-Jere) i Médicos  del Mundo, amb la finalitat d’ampliar l’espectre d’actuació sobre este camp social. De fet, la Coordinadora ve a substituir i dilatar les funcions de l’anterior Mesa de la Prostitució, les actuacions de la qual se centraven en la inserció sociolaboral de dones en situació d’exclusió social, en el marc del Pacte per l’Ocupació.

La nova Coordinadora impulsarà el treball coordinat entre les diferents entitats i agrupacions que treballen per a la inclusió i atenció a les víctimes de tràfic de dones i persones en situació de prostitució i risc d’exclusió social des de diversos aspectes: social, sanitari, laboral, legal…

Precisament, en este sentit, durant la sessió de treball s’ha informat per part dels Grups Operatius Especials de Seguretat (GOES) de la Policia Local, dels resultats en termes de sancions de l’aplicació de l’actual Ordenança Municipal sobre l’exercici de la Prostitució en la Via Pública, aprovada en 2013. Tal com s’ha explicat, el nombre de denúncies no és nombrós, atès que la xifra més elevada correspon als avisos i prevencions. S’han imposat 10 sancions per “oferir, sol·licitar, negociar servicis sexuals retribuïts en els carrers”; 4, per “realitzar servicis sexuals retribuïts en espais públics”, i altres 36 per “promoure servicis sexuals en espais publicitaris”. Així mateix, s’ha procedit al tancament de 8 establiments on s’exercia la prostitució.

Tal com ha manifestat la regidora d’Igualtat, Isabel Lozano, des d’esta Regidoria “es treballarà de manera coordinada amb la Regidoria d’Activitats per a poder incrementar el nombre d’inspeccions en els pisos on es du a terme esta activitat, i garantir el compliment de la normativa”.

Així mateix, ha explicat la delegada, la Coordinadora integrarà un grup de treball específic dedicat a les víctimes de tràfic de dones i explotació sexual. També, vista la inexistència de recursos específics d’acolliment especialitzats en menors en situació de prostitució o tràfic de dones, o fills de persones en estes condicions, es coordinarà amb la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives l’adaptació, en els centres de servicis socials, d’apartats especialitzats en l’assistència a estos menors.

 

EMPADRONAR I DONAR VISIBILITAT

 

Un altre dels assumptes tractats hui en la reunió de la Coordinadora  es refereix a la situació de “llimb” administratiu en què es troben moltes de les persones en esta situació, i que impedix que puguen beneficiar-se d’ajudes socials i oportunitats de millora. Per això, es fomentarà que s’empadronen, de manera que es done visibilitat a la seua situació i tinguen possibilitat d’accedir als diferents instruments d’igualtat i assistència que administren l’Ajuntament o les Conselleries.

És el cas, per exemple, de les ajudes del PAES (Programa d’Atenció a l’Exclusió Social), un dels requisits del qual és, precisament, estar empadronat en la ciutat. A més, i atés que les ajudes PAES són actualment incompatibles amb un altre tipus d’eines de suport social, s’ha acordat impulsar el canvi d’esta premissa, de manera que gaudir d’estes ajudes no implique haver de renunciar a unes altres.

L’objectiu és, tal com s’ha especificat durant la sessió, que les dones coneguen i puguen accedir a tots els recursos de què disposa l’Ajuntament per a atendre les seues necessitats. De manera paral·lela, la finalitat de les iniciatives és garantir els drets i les oportunitats de les persones en situació de prostitució que es troben en situació d’exclusió social.

En este context, la Coordinadora estudiarà també la realització de campanyes municipals de sensibilització i prevenció de la prostitució, i també es preveu realitzar un estudi anual per a conèixer els indicadors i avaluar la situació de la ciutat respecte a la presència i activitat de persones en situació de tràfic de dones i prostitució i les seues característiques, expectatives i necessitats.

Finalment, la Coordinadora s’ha imposat com a termini el pròxim 6 d’abril per a rebre les aportacions de les diferents entitats que la integren respecte al Protocol d’intervenció davant la tracta i l’explotació sexual en la ciutat, un document impulsat l’any 2010, però que encara no ha sigut concretat ni aprovat. Durant les pròximes setmanes, les diferents organitzacions i l’Ajuntament analitzaran i emetran les seues propostes i aportacions, de manera que a partir de l’abril vinent es puguen organitzar, redactar, i aprovar de manera definitiva.

Cal tenir en compte que l’última convocatòria que va reunir totes les entitats de l’antiga Mesa va ser el 16 juliol de 2014, fa més de 2 anys, per la qual cosa el nou Equip de Govern pretén donar impuls i coordinació a l’acció en este camp.

La regidora Isabel Lozano ha manifestat la seua “satisfacció” per la reunió de la nova Coordinadora, “una sessió que ha resultat molt productiva”, ha afirmat. La delegada ha agraït la implicació de totes les entitats i ha destacat la “voluntat d’impulsar un treball conjunt i coordinat”.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.