El Centre del Carme impulsa l’art d’acció

El Péndulo | Redacció.- El Centre del Carme Cultura Contemporània obri les portes, aquest dissabte, a l’art d’acció a través del cicle Art D. Es tracta d’un cicle d’art d’acció internacional que inclou una part de ‘performances’ en viu i una altra de teoria, reflexió i debat. Està organitzat per un col·lectiu d’artistes i investigadors, en col·laboració amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Segons el director de la institució museística, José Luis Pérez Pont, “amb aquest cicle l’art d’acció s’instal·la de forma permanent en el Centre del Carme i es consolida com a part de la seua programació habitual. Amb això, el centre de cultura contemporània es reafirma com l’epicentre per a les arts vives valencià i dóna cabuda als diferents llenguatges que s’identifiquen amb la cultura del nostre temps”. 1

Pérez Pont ha afegit que “la novetat d’aquest cicle radica, a més, en el seu caràcter divulgatiu i d’autocrítica. En col·laboració amb un grup de professionals i investigadors de l’art d’acció, Art D no solament ens acostarà les propostes més interessants que s’estan desenvolupant tant en l’àmbit local, nacional i internacional, sinó que les seues intervencions estaran acompanyades d’una part reflexiva i de diàleg amb el públic”.

“Des del Consorci de Museus entenem cada activitat o exposició com un projecte en el qual la trobada i la comunicació amb la ciutadania estan presents, i els fa partícips de l’acció cultural”.

Art D incorpora a la tradicional presentació de ‘performances’ un espai de reflexió col·lectiva, d’anàlisi autocrític, com un laboratori públic. En l’esperit de l’art d’acció es dóna prioritat al procés creatiu i a la recerca, sobre el producte final.

Els artistes tindran ocasió d’explicar públicament el seu treball, amb la finalitat de contextualitzar la seua pràctica, i es proposarà un col·loqui amb el públic present, amb el qual s’assajaran formes de crítica col·lectiva.

Igualment, la gestió del cicle es planteja com un comissariat col·lectiu, un espai de cerca en què es treballen, en grup, objectius, participants, registre, crítica i anàlisi. Contra un art entés com a espectacle, s’afavoreix el procés, l’experimentació i l’autogestió ideològica d’artistes i teòrics.

Darrere d’aquest treball es troben els artistes Laura Yustas, Carla Roca, Nika López, Marie Tamarit, Joana Mollà, Lucia Peiró, Mario Montoya, Nelo Vilar i Bartolomé Ferrando.
Segons l’artista Nelo Vilar, “València és un dels centres de la ‘performance’ a Espanya. No obstant això, excepte treballs puntuals, mai hi ha hagut una continuïtat en els espais públics. Amb aquest nou cicle, l’art d’acció estarà present en el Centre del Carme de forma periòdica dins de la seua programació”.

En Art D s’afronta l’art d’acció de forma àmplia: des de la ‘performance art’, incloent-hi diferents formes de creació escènica (teatral i dancística), fins a les arts del cos i art ‘queer’, la maniobra artística, la crítica institucional o l’art paral·lel, l’art d’acció present en les noves formes de protesta dels moviments socials, etc.

Art D començarà dissabte que ve, 23 de setembre, a partir de les 18.00 hores.

En aquesta primera sessió es compta amb la presència de Jorge Luis Marzo, un dels teòrics i comissaris més interessants dels que treballen en l’Estat espanyol, que impartirà la conferència “Accionismo e invisibilidad: operar en la niebla”. Marzo planteja una exploració de la funció dels formats accionistes i parateatrals en les pràctiques ‘fake’ que es desenvolupen tant en l’àmbit artístic com activista. En finalitzar la seua intervenció s’obrirà un torn de debat abans de començar les ‘performances’.

Aquesta jornada inaugural ofereix l’oportunitat de gaudir del treball de Souad Douimi, jove artista algeriana que arriba en col·laboració amb la ‘Muga Caula, trobada internacional de poesia d’acció i performance’. Souad Douimi és coneguda a Alger pel seu treball en espais públics. Utilitza elements que pertanyen a l’àmbit femení, com el ‘haik’, un tipus de vel utilitzat per les dones en tot el Magrib des de l’època romana.

A més, actua Mario Montoya, gadità establit a València, que mostrarà el seu treball construït amb subtileses sobre les relacions entre el cos humà i els objectes que ens envolten.

L’organització ja treballa en les pròximes trobades, en les quals estarà, entre d’altres, Juan Albarrán, historiador de l’art, com a teòric, a més de les artistes María Tamarit i Nika López.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.