El Péndulo | Redacció.- El Centre del Carme Cultura Contemporània va superar al mes de juny les xifres de visitants de tot 2016. En total, de gener a juny de 2017 ha obtingut 80.629 visitants, mentre que en tot 2016, en va obtindre 75.918.
Comparant el primer semestre de l’any de 2017 amb el mateix període de l’any anterior, el centre de cultura contemporània pràcticament ha duplicat les xifres, passant de 41.759 en 2016, als 80.629 de 2017. Concretament suposa un increment del 93%.
El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “aquestes xifres demostren el treball que hem realitzat per a posar en marxa el Centre del Carme com a centre de cultura contemporània que compleix amb una funció social i de suport als creadors que estan en actiu i que necessiten desenvolupar les seues iniciatives i fer-les visibles”.
Perez Pont ha afegit que “el Centre del Carme s’ha convertit en aqueixa plataforma necessària a la Comunitat Valenciana d’impuls als creadors i a les iniciatives de hui”.
La bona marxa del Centre del Carme ja va començar a percebre’s durant el primer trimestre d’enguany, quan va comptabilitzar un total 36.090 visitants, la qual cosa va suposar un increment d’un 83,66% respecte al mateix període de l’any anterior.
Entre els motius que podrien justificar aquest canvi de tendència està la transformació en el model de gestió tant del Centre del Carme com del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.
Pérez Pont ha destacat algunes mesures dutes a terme “des del canvi d’identitat com a centre de cultura contemporània o l’eliminació de la taxa d’entrada, al desembre de 2016, fins a la inauguració de les primeres exposicions resultants de les convocatòries públiques; la creació d’unes convocatòries de caràcter educatiu i social, passant per un pla de captació i fidelització de nous públics i la generació d’un programa permanent d’activitats culturals i educatives des de 0 anys”.
En aquest sentit, destaca la realització de més de 200 activitats des de maig de 2016 fins a l’actualitat, o la inauguració de l’Espai de Telles que va convertir el Centre del Carme en el primer centre d’art espanyol que disposa d’un espai permanent d’experimentació per a xiquets de 0 a 3 anys. En els últims sis mesos, un total de 4.683 xiquets l’han gaudit.
Destaca, així mateix, la reorganització d’espais dins del mateix centre, en el qual dedica cada sala a l’exposició resultant de cada convocatòria o dota d’un contingut específic, com la sala Dormitori, dirigida a acollir propostes de caràcter experimental.
Totes aquestes iniciatives han transformat el Centre del Carme en un espai més pròxim a la ciutadania i obert a tots els públics.
Cal recordar que el centre de cultura contemporània ha establit diversos acords amb altres centres d’art contemporani de l’Estat espanyol com ara Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma de Mallorca o el TEA de Tenerife (Tenerife Espai de les Arts) i altres institucions culturals com ara Acció Cultural Espanyola a més de refermar llaços amb les associacions, professions del sector com amb l’AVVAC Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló, que actualment té la seua seu al Centre del Carme, així com amb altres associacions com la Unió de Periodistes Valencians.
Des de l’àmbit internacional també han arribat diverses trobades com el TEDX Ciutat Vella, el CAPP (Colaborative Arts Parnership), o el Pechakucha Night Valencia, a més del Burning Man amb la falla ‘Renaixement’.
Aquestes col·laboracions han servit per a situar el Centre del Carme en el panorama nacional i internacional de l’art contemporani.
D’altra banda, segons les últimes estadístiques, un 32,34% de les visites que rep el centre de cultura contemporània són d’estrangers, procedents de 84 nacionalitats distintes.
Nou horari
Entre les últimes novetats, el Centre del Carme ha canviat el seu horari d’obertura al públic, d’11.00 a 21.00 hores. Aquesta iniciativa, a més de donar una major oferta cultural obrint el centre dues hores més al dia (abans tancava a les 19.00 hores), “serveix per a adaptar-lo a la seua nova realitat: un espai més viu, en contínua activitat”, ha declarat Pérez Pont.