El Consorci de Museus obri un espai permanent per a bebés al Mubag

17.06.06_espai_Telles_Alacant

El Consorci de Museus en col·laboració amb la Diputació’ d’Alacant ha obert al Museu de Belles Arts d’Alacant l”Espai de Telles’, un espai permanent per a bebés de 0 a 3 anys, amb l’objectiu d’integrar els xiquets en l’entorn del museu des dels seus primers anys de vida.

Amb l”Espai de Telles’, el Mubag es converteix en el primer Museu de Belles Arts espanyol que compta amb un lloc dissenyat especialment per a la primera infància de forma permanent. El projecte va nàixer fa sis mesos a la seu del Consorci de Museus, al Centre del Carme de València i s’estén ara a Alacant en el marc del programa educatiu ‘Comencem de 0’.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel diputat de cultura de la Diputació d’Alacant, Cesar Augusto Asencio, ha inaugurat aquest matí l”Espai de Telles’.

Segons Pérez Pont, “l’objectiu de l’Espai de Telles és integrar en el museu un sector de la població que no sol trobar el seu espai propi en els museus i centres d’art, de manera que puguen sentir-se partícips de l’entorn cultural com a autèntics emissors”.

El director del Consorci de Museus ha manifestat la seua satisfacció per “poder inaugurar l’Espai de Telles a Alacant, en el seu Museu de Belles Arts. Volem dessacralitzar els museus com a llocs reservats per a una elit d’experts i obrir-los a tota la ciutadania, des dels seus primers anys de vida entenent l’art com un estímul per al seu desenvolupament cognitiu i social”.

a la presentació han assistit, així mateix, la directora del Mubag, Joserre Pérezgil, representants de Ninos Escoles Infantils, així com de l’empresa Arquilecturas, que han col·laborat en el projecte d”Espai de Telles’.

Pérez Pont ha fet insistència en “la col·laboració de psicopedagogs, i educadors en el desenvolupament d’aquest espai perquè els xiquets li traguen el major rendiment possible”. Així mateix, el responsable del Consorci de Museus ha recordat que “l’Espai de Telles va nàixer al Centre del Carme de València, i arriba a Alacant com un projecte sòlid, millorat després de l’experiència d’uns quants mesos de funcionament i reforçat per l’èxit que està tenint entre les famílies que el visiten”.

El director del Consorci de Museus ha conclòs matisant que “no hi ha un sol dia en què no hi haja papàs o mamàs amb els seus fills al Centre del Carme. Més de 3.000 bebés l’han gaudit ja i un espai com aquest que pensem que és tan beneficiós per a la nostra societat no pot quedar-se només a València. Amb l’obertura de l’Espai de Telles a Alacant demostrem que el nostre projecte cultural és per a tota la Comunitat i, per tant, el nostre programa educatiu l’estenem també als museus alacantins i castellonencs”.

“A poc a poc aliminarem barreres fent que la cultura arribe a totes les persones i a tots els sectors de la nostra societat, siga quina siga la seua edat o condició social”, ha conclòs Pérez Pont.

‘Espai de Telles’ és un espai que invita a participar-hi, sentir, observar, investigar, descobrir, intervindre i recórrer.

El Consorci de Museus és conscient de la importància d’obrir els museus i centres d’art a la societat, i en aquesta línia, mereix especial interés el públic familiar. L’objectiu és oferir activitats culturals, atractives i de qualitat per a un tipus de públic que habitualment no troba en els museus i centres d’art un espai propi.

El projecte de l’Espai de Telles s’emmarca dins del programa ‘Comencem de 0’ del Consorci de Museus. Mitjançant un acord de col·laboració amb la cooperativa Ninos Escoles Infantils s’ha creat un grup de treball format per professionals de l’educació, l’arquitectura, l’art i la mediació per a la creació i posada en marxa d’aquest espai que obrirà les seues portes pròximament també a Castelló.

Espais suggeridors d’oportunitats

Inspirats en la ‘tavola lluminosa’ de Reggio Emilia, reconeguda mundialment com una de les millors propostes educatives per a la primera infància, l”Espai de Telles’ s’organitza a partir de quatre taules de llum recuperades dels fons del Consorci de Museus i al seu voltant es crea una volumetria que possibilita una major superfície d’exploració i que busca la seua inspiració en la tècnica de l”origami’: el sòl es replega perquè l’activitat es desplegament, a partir de la repetició de figures polièdriques que inviten a recórrer i habitar l’espai.

L”Espai de Telles’ es presenta com un espai mutant amb elements manipuladors que aniran evolucionat en el temps, i que donen inici a tot un món d’experimentació.

En uns dels cantons s’han instal·lat dos espills com a material d’exploració, descobriment i reconeixement. A més, en l’espai és important la llum per a experimentar-hi. La llum com a font de vida, d’energia, però també d’emocions. Tampoc falten els imants o les caixes de cartó amb les seues infinites possibilitats.

En l”Espai de Telles’ no hi ha instruccions, no les busque, no les impose; els xiquets i xiquetes amb la seua curiositat innata sabran fer, construir, observar, gatejar, tocar, oldre, compondre i descompondre, trobar un reflex per baix, per dalt, per un costat o per l’altre, de forma individual o col·lectiva.

En la infància, aprendre fent és la manera natural de desenvolupament. Allunyada de la lògica del pensament adult, l’acció es realitza sense prejuí, mitjançant el moviment i l’observació. Ens construïm amb curiositat i somriures, amb la seguretat de qui ens acompanya i la superació de xicotets reptes. A poc a poc, amb calma. No hi ha res més urgent que gaudir d’una infància feliç.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.