El Consorci de Museus presenta 26 exposicions i 8 noves convocatòries públiques per a 2017

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga i el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, han presentat la programació del Consorci de Museus i del Centre del Carme per a l’actual 2017.

A la presentació hi han assistit també la directora del Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant, Joserre Pérezgil, i el coordinació de gestió del Museu de Belles Arts de Castelló, Germán Ribes.

Amoraga ha valorat “el canvi de paradigma que s’ha produït en el Consorci de Museus, a través de les convocatòries públiques o la gratuïtat en l’entrada del Centre del Carme, en la línia de la transformació que està duent a terme la Generalitat en les institucions culturals, a través del Pla de democratització cultural. Uns canvis que hui podem constatar amb la presentació de la seua programació per al 2017”.

La directora general ha matisat que “el Consorci de Museus està donant suport a la professionalització del sector artístic i fent-lo extensiu en igualtat d’oportunitats a tot el nostre territori”.

El director del Consorci de Museus, per la seua banda, ha anunciat que “aquesta programació està marcada per les convocatòries públiques, la tornada de l’Ajuntament de València de forma activa a la institució, així com les col·laboracions entre els museus de Belles Arts de les tres províncies i la conversió del Centre del Carme com a centre de cultura contemporània”.

En total s’hi han presentat 26 projectes expositius als quals se sumaran les itineràncies de les exposicions d’Excletxes i V.O. a Alacant i Castelló a més dels projectes resultants de les convocatòries pendents de publicar.

“Per primera vegada en una institució pública espanyola es presenta una programació anual triada majoritàriament per concurs públic. Aquestes convocatòries no sols permeten treballar en un entorn d’igualtat d’oportunitats i igualtat d’accés, sinó que a més fomenten la professionalització del sector i permeten presentar al públic un panorama més realista de l’art contemporani actual, el que s’està fent en aquests moments al nostre país, potenciant especialment els creadors i professionals valencians” ha explicat Pérez Pont.

Entre les novetats per a aquest 2017 destaca la publicació de la convocatòria Trajectories per al Centre del Carme que té com a objectiu la selecció de quatre projectes de comissariat que aborden en profunditat la trajectòria professional d’artistes o col·lectius amb un reconegut recorregut i en plena maduresa creativa.

D’altra banda, el Consorci de Museus treballa en la publicació de dues convocatòries específiques de 365 dies per a sales dels ajuntaments d’Alacant i Castelló i una altra convocatòria per a contribuir a revitalitzar l’Almodí de València, després de la reincorporació de l’ajuntament al Consorci.

Respecte a l’Ajuntament de València, Pérez Pont ha afegit que “estem molt satisfets amb la decisió de l’Ajuntament de València de tornar al Consorci de Museus de forma activa, la qual cosa permetrà que col·laborem en diferents àmbits no sols en cultura sinó també en integració social, joventut o igualtat”.

El director del Consorci de Museus ha recordat que, pròximament, “publicarem les convocatòries Altaveu, per a projectes d’inclusió i cohesió social; Resistències artístiques, de producció artística en entorns educatius; Reset, de projectes per a la revisió històrica amb perspectiva de gènere, i Tangent, per a projectes d’educació artística. Alguns dels projectes presentats a aquestes convocatòries veuran la llum a partir del segon semestre de l’any.

Exposicions destacades

Entre les propostes expositives per a enguany, destaca la mostra ‘Discursos premeditats. Col·lecció Fundació Caja Mediterráneo’ que ocuparà des del pròxim 17 de febrer quasi totes les sales del Centre del Carme amb més de 100 obres dels més importants artistes de l’últim quart del segle XX i de la primera dècada del XXI.

“Estem parlant de l’obra de Carmen Calvo, Soledad Sevilla, Cristina Esglésies, Daniel Canogar, Cabello Carceller, Joan Fontcuberta, Carlos Lleó, Rogelio López Conca, Antoni Abad, Esther Ferrer o José María Sicilia” ha explicat Perez Pont.
D’altra banda, al maig el Centre del Carme presentarà els projectes resultants de les primeres convocatòries Escletxes, 365 dies i V.O. en el marc del Dia Internacional dels Museus.

Segons el director del Consorci de Museus “com a resultat de les primeres convocatòries presentem deu exposicions integrades per l’obra de 58 artistes, la majoria dels quals mai havia exposat amb el Consorci de Museus”.

“Al llarg de 2016 hem assentat les bases per a reconvertir el Centre del Carme en un centre dedicat a la cultura contemporània. En 2017 tenim el repte de donar-lo a conéixer a tota Espanya com un centre de referència per a l’art del nostre temps i integrar-lo en la societat valenciana com a lloc de trobada i d’intercanvi cultural” ha assenyalat Pérez Pont qui ha afegit que “a això ajudaran no sols les 15 exposicions que tenim previstes sinó també un conjunt d’activitats culturals emmarcades tant dins de les exposicions pròpies com a través de la col·laboració amb altres entitats socials i culturals”.

Respecte d’això el director del Consorci ha posat com a exemple “el projecte de Juan Luis Toboso per a 365 dies ‘Reinventar el possible, accionar l’imaginable’ el qual inclou diverses activitats complementàries com a conferències, workshops, cicles de cine documental i performance a més d’un grup de lectura i pensament on reflexionar sobre les principals idees del projecte, dirigit per Mill Miquel, Ángela Montesinos i Teresa Marín”.

Pérez Pont ha recordat així mateix que “en aquests mesos les relacions entre les institucions que conformen el Consorci de Museus no sols han millorat sinó que es treballa d’una forma coordinada i consensuada. Al maig de 2016 el Consorci de Museus va promoure la primera reunió entre els tres directors dels museus de Belles Arts d’Alacant, Castelló i València. Fruit d’aquesta col·laboració presentem hui les exposicions ‘Adsuara, Vicent i Peresejo: tres escultors valencians entre la tradició i la renovació’ (maig, Museu de Belles Arts de Castelló) i ‘Emilio Varela, Genaro Lahuerta i Juan Bautista Porcar’ (setembre, Museu de Belles Arts de Castelló).

Destaca a més, en el Museu de Belles Arts de Castelló l’exposició, ‘El nu en l’obra d’Ignacio Pinazo’ realitzada en col·laboració amb l’Ajuntament de València i amb la Diputació de València, amb la qual el Consorci de Museus porta la commemoració de l’any Pinazo també a Castelló.

Pérez Pont ha anunciat dues grans exposicions que el Consorci de Museus està preparant per a Alacant com són Goya. ‘Testimoni del seu temps’ formada per més de 200 gravats de les quatre sèries del pintor aragonés provinents de col·leccionistes privats. L’exposició es podrà veure en aquest primer trimestre de l’any en el Museu de Belles Arts d’Alacant que acollirà també una mostra sobre la Col·lecció Madrazo de la Comunitat de Madrid.

Col·laboracions

En aquest sentit, el director del Consorci de Museus ha recordat la importància de les col·laboracions amb altres institucions culturals tant valencianes com estatals i internacionals.

Pérez Pont ha anunciat que el Consorci de Museus col·laborarà amb el projecte de l’artista alacantí Daniel García Andújar que ha sigut seleccionat per a participar en l’exposició ‘Documenta’, una de les més importants del món, que se celebra a Kaseel (Alemanya). El projecte, en el qual col·labora l’artista faller Manolo Martín, s’articula sobre la idea de les Falles i el significat de la seua celebració a València. Coincidint amb la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, el Consorci de Museus donarà suport a aquest projecte amb l’objectiu de recolzar els artistes del territori valencià i a la difusió de la festa.

D’altra banda ha destacat que es manté la col·laboració amb Acció Cultural Espanyola (del Ministeri d’Exteriors) que enguany portarà a València la mostra ‘Intermedis. La cultura escènica en el primer terç del segle XX espanyol’ i que es podrà veure en el Centre del Carme de juny a octubre.

Respecte a la col·laboració del Consorci de Museus amb la Fundació Chirivella Soriano, per a 2017 es treballa en una mostra retrospectiva sobre Joan Castejón que es podrà veure al Palau Joan de Valeriola a partir d’abril.
Així mateix, la Diputació de València presentarà pròximament en la Sala Refectori del Centre del Carme l’exposició ‘Teatroimmagine’ del conegut director de teatre i escenògraf italià, Giancarlo Cauteruccio dins del seu projecte FOTOGRÀFICA.

En aquesta mateixa sala, a finals d’any, Presidència de la Generalitat presentarà una exposició commemorativa del II Congrés Internacional d’Escriptors de 1937 i del Congrés d’Intel·lectuals i Artistes de 1987, formada per fotografies i vídeos inèdits d’aquell moment històric que va demostrar el compromís de l’art amb el progrés de la humanitat.

Pel que fa a aquesta exposició, el director del Consorci de Museus ha conclòs recordant que “amb aquest mateix compromís, estem treballant pensant en la capacitat que té la cultura com a font de progrés i de futur, recolzant l’art i els artistes del present. L’educació i la cultura són els principals motors de canvi per a un nou paradigma social, en un nou i regenerat territori valencià”.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.