El Péndulo | Redacció.- La primera edició del festival d’arts escèniques Tercera Setmana, celebrat en la ciutat de València entre l’11 i el 19 de juny, s’ha tancat amb un balanç positiu. El percentatge d’ocupació en les 15 sales on el festival ha disseminat la seua programació ha sigut d’un 65%, la qual cosa es tradueix en prop de 4.700 espectadors en els teatres, que sumats als més de 2.300 en els cinc espectacles de carrer celebrats en nou espais oberts, eleva l’audiència a un total de 7.000 assistents a les 53 representacions oferides. A aquesta xifra se suma una altra dada optimista: el públic va esgotar les entrades en 12 del total de 39 funcions en sala. Els bons resultats adquireixen major rellevància si es valora que no solament es tractava del debut d’una nova cita amb les arts escèniques, sinó que la data triada per a programar-la va ser juny, un mes concorregut enguany a València en diversitat d’esdeveniments culturals. El festival ha involucrat a institucions autonòmiques, provincials i municipals, i comptat amb un ampli respatler i seguiment en mitjans de comunicació, no solament en l’àmbit local sinó també en el nacional.
“Aquesta circumstància, a més de manifestar l’interès despertat pel projecte, ho ha fet visible, aconseguint un molt bon posicionament i creant un corrent d’opinió favorable que reverteix en la pròpia imatge, en la dels organitzadors i, per extensió, en la de la ciutat que ho acull, València. Si el dia 10 ningú coneixia el festival, el 22 ja no podem dir el mateix”, ha assegurat en roda de premsa el director artístic de Tercera Setmana, Salva Bolta.
En total, el festival ha oferit espectacles de 28 companyies, de les quals, tres eren internacionals, 10, de la Comunitat, i 15, de la resta de l’Estat. Aquestes companyies han arreplegat percentatges variables de disciplines artístiques diverses: teatre de text, dansa, teatre gestual, circ, teatre de carrer, performance, teatre físic, música, infantil i teatre d’objectes. “Hem treballat en les sales del centre de la ciutat i en les sales dels barris: hem ampliat els límits d’actuació en el nucli urbà, estenent els braços dels llocs de representació als barris on difícilment arriba la notícia d’una ciutat viva”, ha ressaltat Bolta.
El festival ha representat les seues propostes distribuïdes per tota la ciutat, amb presència en barris perifèrics com Benicalap, Patraix, Russafa, Sant Marcel·lí, El Cabanyal i El Grau, en coherència amb la vocació de descentralització de Tercera Setmana.
“La valoració és molt positiva, però volem seguir millorant en la pròxima edició. Ara és el moment d’escoltar als patrocinadors, al públic i als professionals, seguir creixent, que el Festival siga reconegut dins i fora, amb personalitat pròpia i amb la complicitat de tots aquells que vulguen sumar”, ha anunciat la presidenta de l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (AVETID), Mari Ángeles Fayos.
Un equip independent
L’associació és la responsable, en col·laboració amb la Universitat de València, de l’engegada d’aquesta nova iniciativa cultural. L’Institut Valencià de la Cultura ha coorganitzat la cita anual, que també ha comptat amb el suport de Agència Valenciana de Turisme, la Diputació de València, i l’Ajuntament de València a través de les àrees d’Alcaldia, Cultura, Mobilitat i Desenvolupament Econòmic Sostenible. A més d’aquestes entitats, han conformat el consell consultiu del festival SGAE, FEHV, CECOVAL, Unión Hotelera, Cadena Ser, Las Provincias i Levante EMVEMV. La gestió del festival no ha vingut directament de la mà d’AVETID, sinó que l’associació ha encarregat el treball a un equip independent que ha reunit a 135 professionals. Del total, l’equip d’organització i gestió estava conformat per 25 persones, l’equip tècnic, per 20, el personal en les sales, per 75, i 15 voluntaris.
“Podem dir, amb humilitat i orgull, que aquesta primera edició ha sigut un èxit -declara Salva Bolta-. I en parlar d’èxit em referisc al fet que hem aconseguit posar en peus un projecte de festival professional, artísticament plural, lliure de prejudicis i complexos, i amb l’ambició de ser casa de trobada anual entre artistes i espectadors. Hem donat ocupació a treballadors de tots els oficis del sector i hem oferit treballs de qualitat i rigor als més diversos públics. L’èxit afegit per a nosaltres ha sigut aconseguir una tasca més complexa: no solament realitzar una edició del Festival, sinó realitzar la primera, crear i engegar per primera vegada una organització, un equip de treball amb el qual executar-la. El que manifesta una vegada més que en aquesta ciutat posseeix un actiu de professionals lliures i independents de primer ordre”.
Tercera Setmana ha comptat amb un pressupost de 290.000 euros, dels quals un 68% s’ha cobert amb finançament institucional, un 4% ha sigut privat, un 8% de recursos propis d’AVETID, i un 20% de la venda d’entrades. Referent a açò, el festival ha fet una ferma aposta per la sostenibilitat del projecte amb la inclusió entre les seues propostes d’activitats gratuïtes, però, sobretot, implantant una important política de preus assequibles, amb un descompte específic del 25% alsprofessionals del sector.
Atenció al sector professional
Aquesta atenció al sector també s’ha vist reflectida en les activitats de caràcter professional desenvolupades amb la col·laboració de la Fundació SGAE. A més de l’exhibició dels treballs de les companyies i creadors convidats, el festival va proposar un interessant col·loqui sobre l’ofici d’escriptor entre els dramaturgs José Manuel Mora, Gabi Ochoa, Antonio Rojano, Alfredo Sanzol i Sergio Martínez Vila; un taller de recerca escènica impartit per l’autor i director Pablo Messiez, últim Premi Max a la millor Direcció Escènica; i la lectura dramatitzada de l’últim Premi Born de Teatre, La obediencia de la mujer del pastor, escrita per Sergio Martínez Vila, que va ser dirigida per Salva Bolta. A les activitats es va sumar una trobada interprofessional internacional, Creant vincles, organitzada en col·laboració amb l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial. En aquesta sessió de treball es van reunir responsables de festivals procedents d’Iberoamèrica, nacionals i de la Comunitat Valenciana, com a ponents. La línia futura de treball persegueix establir llaços i implementar relacions i xarxes amb festivals i institucions, de manera que el festival s’establisca també com a encreuament de camins i cultiu de futurs projectes comuns. En aquesta línia ha arrancat també l’associació En sintonia, que aquesta primera edició arranca amb el Festival Internacional de Teatre de Carrer de Vila-real (FIT Carrer), i el ZGZ Escena Festival Internacional de Artes Escénicas de Saragossa. De la mateixa manera, Tercera Setmana ha iniciat en el seu debut una línia de coproduccions, que va a ser senyal d’identitat del festival. En aquesta primera ocasió l’aposta ha sigut pel primer espectacle conjunt de llarga durada de loscorderos.sc i Za!, Afasians: The Last Conference. La peça va ser una coproducció del festival valencià amb el Grec de Barcelona, la Fundació Catalunya La Pedrera i SÂLMON< festival.
I és que Tercera Setmana, ja ha marcat en la seua gestació línies de treball que aspiren a donar una identitat pròpia al festival. Un altre exemple d’açò és la convocatòria anual d’una proposta escènica en un espai no convencional per a creadors, artistes i col·lectius de creació artística residents a la Comunitat Valenciana, recolzats amb una dotació econòmica, que enguany va ser de 4.000 €, impostos inclosos, sota el concepte d’ajuda a la producció. Amb aquesta convocatòria el festival ha volgut obrir la programació a artistes, creadors i col·lectius que exploren llenguatges escènics i propostes innovadores i que desitgen realitzar les seues propostes en espais no teatrals.
En aquesta primera edició, d’entre els 14 projectes presentats, es va seleccionar un site specific que proposava a l’espectador una reflexió sobre la tragèdia dels refugiats, Nafrat (El viatge de la vergonya). “La I edició del Festival Tercera Setmana ha sigut una aposta per crear un espai nou, des d’on dinamitzar la creació escènica professional en la ciutat de València –descriu el director artístic de la cita-. L’associació que ho promou ha apostat amb el present projecte per la llibertat i la independència en crear un equip per a direcció i l’execució del projecte alié a la mateixa. I per la dignificació de l’activitat professional en les arts escèniques, i la recuperació d’una economia per sobre de la precarietat en la qual s’ha mogut el sector en els últims anys”.
Després dels resultats i la resposta obtinguda en la seua primera edició, el festival aposta amb energia renovada per la seua continuïtat. De fet, l’equip organitzatiu ja està treballant en la següent edició.