El Govern intentarà donar les majors ajudes als afectats per l’incendi

FOTO_1_CECOPI_INCENDIO_LLUTXENTEl Govern intentarà donar “les majors ajudes” als veïns afectats per l’incendi forestal declarat la setmana passada a Llutxent (València) i que ha arrasat 3.270 hectàrees de superfície en set termes municipals.

Així ho ha avançat el ministre de Foment, José Luis Ábalos, que ha visitat aquest dimarts diversos habitatges d’urbanitzacions de Gandia (València) afectades pel foc, i ha atès les reclamacions i queixes dels veïns.

Ha indicat que el Govern “arbitrarà les mesures que tenen a veure amb una catàstrofe com aquesta”, de manera complementària a la Generalitat i la Diputació de València, i ha assegurat que més enllà de la formalitat de la declaració de zona catastròfica, la van a “assumir com a tal”.

Diversos veïns que han perdut les seves cases han rebut indignats al ministre ia l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, als qui han retret la gestió de l’incendi i els han instat a declarar el lloc com a zona catastròfica ia atorgar ajudes que els permetin pal·liar els danys soferts .

Ábalos, que ha assegurat que estaran “escoltant la gent” en aquests durs moments, ha afirmat que és “normal” que determinades emocions es donen entre les persones que han viscut aquesta catàstrofe i ha considerat que els gestors públics han de ” estar a l’altura “.

En aquest sentit, ha avançat que entre les diferents administracions van a veure com poden complementar les ajudes que puguin tenir aquestes persones i recuperar els serveis públics danyats. “Anem a plantejar-nos com recompondre, almenys des del punt de vista físic”, la situació, ha destacat.

El ministre ha recordat que Espanya té experiència en incendis forestals, i ha destacat que el 2012 a la província de València es van cremar 50.000 hectàrees i el PSOE, des de l’oposició, va lluitar perquè el Govern tirés endavant un decret d’ajudes.

“Aquest decret és el que volem tornar a treure de manera complementària amb el que puguin oferir la Generalitat i la Diputació de València”, ha explicat, i ha assegurat intentaran augmentar les ajudes ja que l’objectiu és “intentar donar les majors ajudes”.

Una de les queixes dels veïns ha estat sobre els criteris del decret d’ajudes publicat, doncs, segons han denunciat, només permet optar-hi a rendes de menys de 10.500 euros anuals i només cobreix l’habitatge habitual.

El ministre ha assenyalat que en la mesura que hi ha tres administracions disposades a col·laborar van a revisar aquesta qüestió, i ho veuran en el seu conjunt.

Ha indicat que tot i que “el dany en el personal és molt, tot sumat no és tant respecte d’altres situacions”, i això, ha afegit, permetrà “emprendre una mica més del que és habitual”.

En declaracions als periodistes, representants veïnals de diverses urbanitzacions afectades han mostrat la seva indignació per les conseqüències d’un incendi que portaven temps advertint a les administracions que podria produir-se doncs, segons han afirmat, la zona era “un polvorí”.

La presidenta de la comunitat de propietaris de la urbanització Montepino, Lola Martín, ha assegurat que han enviat moltes cartes a l’Ajuntament de Gandia i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) perquè netegessin els arbres i un barranc proper però no els van fer cas.

Els veïns han mostrat la seva “indignació” per la falta d’informació que van tenir durant l’incendi, i han assenyalat que estan avaluant la gestió realitzada i en funció de les possibilitats legals que tinguin decidiran com actuar.

 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.