El jutge demana 1.438 milions de fiança per als exdirectius de Banco de Valencia

banco de valencia 20170311_104531 (4)L’Audiència Nacional ha sol·licitat 1.438 milions d’euros de fiança per als expresidents de Bancaixa José Luis Olivas i Banco de Valencia Antonio Tirado i a altres 46 persones per una suposada operativa de desfalc a través de préstecs al projecte Grand Coral a Mèxic.

En la seua resolució, ell titular del Jutjat Central d’Instrucció 3, Diego d’Egea, obri juí oral contra 48 persones per suposada administració deslleial i blanqueig, la qual cosa hauria causat un perjudici de 750 milions d’euros.

Segons consta en el document, la Fiscalia sol·licita sis anys de presó per a Olivas per apropiació indeguda, i dues para Tirado; per la seua banda, l’exconseller delegat de Banco de Valencia, Domingo Parra, s’enfronta a una pena de dotze anys de presó acusat a més d’un delicte de blanqueig de capitals, la mateixa que demana per a l’ex director financer de Bancaixa Aurelio Izquierdo.

La investigació de Grand Coral va nàixer arran d’una denúncia presentada per Bankia Habitat a la fi de 2013 per operacions d’aportació de capital i finançament de Bancaixa entre 2005 i 2009, que li van poder ocasionar un “menyscapte patrimonial” en haver de provisionar “una part molt important” d’aquells préstecs.

A més de la Fiscalia, figuren com acusació l’Advocacia de l’Estat, Bankia Habitat i Banco de Valencia (hui part de Caixabank).

L’advocacia de l’Estat demana per a Olivas set anys i mig de presó per administració deslleial i apropiació indeguda, idèntica pena que sol·licita per a Domingo Parra, mentre que para Tirado baixa a tres anys de presó i reclama que els acusats indemnitzen al FROB amb 294,27 milions d’euros.

Bankia Habitat acusa d’apropiació indeguda i rebaixa les penes per a Olivas i Parra a tres anys, i demana que reparen els danys i perjudicis tant per a la pròpia Bankia Habitat (100,35 milions) com a Bankia (204,27 milions).

Caixabank demana per a Domingo Parra quinze anys per apropiació indeguda i blanqueig i, de forma subsidiària, cinc anys per administració deslleial, els mateixos que per a Aurelio Izquierdo, mentre que per a Olivas sol·licita set anys i mig únicament per apropiació indeguda.

Així mateix, demana que s’indemnitze de forma conjunta al FROB i a Bankia per un import de 479,5 milions d’euros.

Entre 2005 i 2009, els exdirectius haurien afavorit econòmicament, de manera sistemàtica i injustificat, als empresaris Juan Vicente Ferri, José Salvador Baldó i Juan Poch -per als que Fiscalia demana dotze anys de presó com a autors-.

Entre les operacions sospitoses, l’ordre de processament ressalta el Projecte Zacatón i Piedras Bolas, en el qual els tres empresaris van obtenir una plusvàlua injustificada de 138,8 milions de dòlars sufragats per Bancaixa i Banco de Valencia, que van ser trasferits als seus comptes a Andorra en una maniobra que podria ser constitutiva de blanqueig i en la qual estarien implicats tant Izquierdo com Parra.

D’aquesta manera, Olivas, Aurelio Izquierdo, Domingo Parra, Alfonso Monferrer Daudí, Juan Vicente Ferri, José Salvador Baldó, Juan Poch, Fernando Rodríguez Toral, Luis Candela, Marc Smet i Daniel Henry Kragt han de presentar de forma conjunta i solidària abans de 24 hores 639,2 milions d’euros.

A José Cortina Orrios i Rafael Tomás Codoñer Seguí seguir el jutge els requereix 406,1 milions d’euros, en i per a la resta de resta d’acusats la fiança queda fixada en 392,3.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.