El PP bloqueja la petició de Compromís de control de plagues i ús de PortCastelló com accés de cítrics africans

Mulet lamenta que el PSOE “presente mocions per als seus cítrics i rebutge les esmenes de Compromís del principal territori productor i exportador

 

El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reiterat la preocupació de la coalició per la manca de control de plagues i de regulació a l’hora de delimitar ports d’entrada a les importacions de tercers països o de zones en quès’han detectat plagues. Mulet ha recordat la vulnerabilitat dels sistemes de control com s’està demostrant amb la Xylella fastidiosa, un bacteri arribat d’Amèrica, que afecta amb virulència els cultius italians i amenaça als de la conca mediterrània, especialment els més propers de França i Espanya i que ara ha arribat al nostre país i pot posar en escac cultius de vital importància a les comarques de Castelló, València i Alacant i que complementa moltes economies, especialment en el món rural. “L’estat espanyol s’ha de prendre seriosament aquest problema i els que ens vindran, perquè poden ser culpables per omissió d’un greu problema econòmic i social“, ha advertit.

El senador territorial ha assenyalat a més el descontrol en els ports i el colador que suposa disposar de moltes portes d’accés a les importacions, pel que ha defensat la idoneïtat d’establir en PortCastelló l’accés únic d’exportacions de cítrics de Sud-àfrica i augmentar les mesures de control i formació de personal davant plagues com el greening (HLB), o la cancrosis, el morrut roig o el pisílode africà. “Castelló té experiència en l’especialitat de controls de sortida cap als EUA i de ben segur que treballen millor amb els cítrics que els holandesos en el seu port, amb gran experiència en les flors. Creiem que no és contradictori, sinó convenient“, ha agregat.

Compromís va accedir a acceptar l’esmena socialista i ha lamentat que “en qüestions com les de les plagues hi haja qui vulga ser molt restrictiu, quan ni els seus ports importen ni exporten cítrics ni de bon tros són productors ni els perjudicats pels tractats“. Finalment la moció va ser rebutjada per set vots a favor, 14 en contra i quatre abstencions.

Cítrics andalusos

Compromís ha retret al PSOE que presente una moció de suport al sector citrícola andalús, quan “els perjudicis dels acords europeus per importar taronges de Sud-àfrica afecten les diferents zones de la Península, on els valencians suposem el principal punt de producció de cítrics i que hagen rebutjat convertir en regressives les importacions a mesura que comença la producció estatal“.

Segons Mulet “ja el simple enunciat és obscè, en ser al País Valencià el productor majoritari de cítrics de l’Estat“. Aquest és el panorama que hem descobert al Senat. Ara “el PSOE té només un senador valencià, però quan va arribar Compromís per primera vegada, en tenia quatre i el buit i menyspreu al sector primari valencià era notori. En agricultura es parlava del camp andalús, de la pesca del cantàbric, o del sector lacti gallec, però ningú es preocupava pel camp valencià“, ha indicat.
 

 

Valencia Noticias , noticias de Valencia, Periódico digital con las noticias de Valencia, Alicante, Castellón, última hora, deportes, ocio, política, economía y blogs.

Las noticias son gratis, pero el periodismo no, ni para hacerlo ni para venderloTe necesitamos a ti también para seguir haciendo periodismo  libre e independiente. Haz un donativo Contacto vlc @ valencianoticias.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.